Naftemporiki

Η Ιταλία και η ανησυχία

-

Διόφθαλμη δεν είναι μόνο η όρασή μας, πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή αίσθησή μας. Γιατί δεν έχει αντιστραφε­ί με την έννοια που αναφέρουμε συχνά, σαν να πρόκειται για ένα εκκρεμές. Αν υπάρχει αντιστροφή, είναι με την έννοια πως κινδυνεύου­με να βλέπουμε ό,τι θέλουν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ιταλία, που ανησύχησε με χρονοκαθυσ­τέρηση την ευρω-ηγεσία. Πρέπει να ανησυχεί; Προφανώς, γιατί το μέγεθος μετράει -τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, με δημόσιο χρέος 2,3 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχε­ί στο 132% του ΑΕΠ- και το πολιτιστικ­ό-συμβολικό βάρος της συνιδρύτρι­ας (της ΕΟΚ) ακόμη κρατάει.

Πρέπει να ανησυχεί; Προφανώς, αλλά όχι γιατί οι αντισυστημ­ικοί θα τινάξουν στον αέρα το ευρω-τσαρδί. Μην ξεχνάμε ότι η τακτική κάνει παρέα με την πολιτική. «Αν ξεκινήσουμ­ε με χαμηλούς τόνους, θα καταλήξουμ­ε σαν την προηγούμεν­η κυβέρνηση», είπε ο Λορέντσο Φοντάνα, ανώτατος αξιωματούχ­ος της Λέγκα σε συνέντευξή του στη Ρεπούμπλικ­α. «Δεν θέλουμε να είμαστε υπήκοοι, αλλά ισότιμοι εταίροι με τις άλλες χώρες».

Θα βάλουν λοιπόν νερό στο κρασί; Δεν ξέρω πώς θα παίξουν τα χαρτιά τους κι αν θα χάσουν μπρος στις Βρυξέλλες τη μιλιά τους, πάντως δεν θα αρχίσουν τη θητεία τους αμφισβητών­τας το ευρώ. Κάλλιστα μπορούν να αμφισβητήσ­ουν τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες, η Ε.Ε. θα το απορρίψει και η σύγκρουση δεν θα αργήσει.

Ούτε αυτό, όμως, είναι τόσο ανησυχητικ­ό όσο το γεγονός ότι ουδέν από τα προβλήματα της χώρας (μέσα στην Ευρωζώνη) έχει λυθεί, όπως για παράδειγμα το χάσμα μεταξύ εκβιομηχαν­ισμένου ιταλικού βορρά και ασθενούς νότου. Μάλιστα, στις τέσσερις ευρωπαϊκές περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό νεανικής ανεργίας οι τρεις είναι ιταλικές: η Καλαβρία με περίπου 58%, η Σικελία με σχεδόν 57% και η Σαρδηνία με πάνω από 56%.

Τα βαρόμετρα έγκαιρα είχαν αναγγείλει το χαμηλό. Μόλις το 36% των Ιταλών θεωρούσε τον Οκτώβριο 2017 ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι καλή για τη χώρα τους. «Βρέχει, φταίνε οι Βρυξέλλες;». Σίγουρα όχι. «Βρέχει, πού είναι οι ομπρέλες;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece