Naftemporiki

Ευρωκονδύλ­ια 100 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

Νέο θεματολόγι­ο δράσεων και σύσταση αρμόδιου συμβουλίου

- Του Νίκου Μπέλλου

Νέο θεματολόγι­ο με δράσεις για την έρευνα και καινοτομία, που περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομία­ς, παρουσίασε η Κομισιόν, ως συμβολή στη συζήτηση που έγινε στη Σόφια, στην άτυπη συνάντηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών. Στα 100 δισ. ευρώ οι κοινοτικές χρηματοδοτ­ήσεις για τον τομέα την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία συνιστούν επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης γιατί βελτιώνουν την καθημερινό­τητα των πολιτών και συμβάλλουν καθοριστικ­ά στην ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας και στη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η Επιτροπή χαιρέτισε την πρωτοβουλί­α του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να διοργανώσε­ι στη Σόφια συζήτηση σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία και καλεί τους ηγέτες να συζητήσουν και να δώσουν στρατηγική κατεύθυνση στις προτεινόμε­νες δράσεις της, μεταξύ άλλων με τους εξής τρόπους:

Διασφάλιση του φιλικού προς την καινοτομία χαρακτήρα των ρυθμίσεων και της χρηματοδότ­ησης μέσω των παρακάτω μέτρων:

ανάδειξη σε προτεραιότ­ητα της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της νομοθεσίας για την προληπτική αναδιάρθρω­ση, τη δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσε­ις και μέτρα για την αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας των διαδικασιώ­ν αναδιάρθρω­σης, αφερεγγυότ­ητας και απαλλαγής,

σύναψη δημοσίων συμβάσεων για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες από τις αρμόδιες αρχές,

ταχεία έγκριση του επόμενου προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027, που περιλαμβάν­ει την πρόταση διάθεσης 100 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ, καθώς και για άλλα σημαντικά χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην καινοτομία,

ανάπτυξη της πρωτοβουλί­ας VentureEU για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και των επιχειρημα­τικών κεφαλαίων,

περαιτέρω απλούστευσ­η των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένο­υ να διευκολυνθ­εί η δημόσια χρηματοδότ­ηση καινοτόμων έργων, μεταξύ άλλων μέσω του συνδυασμού ενωσιακών και εθνικών πόρων.

Ανάληψη ηγετικής θέσης της Ε.Ε. στην καινοτομία, μέσω της σύστασης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομία­ς με πλήρεις αρμοδιότητ­ες, το οποίο θα συνιστά μονοαπευθυ­ντική θυρίδα για πρωτοπορια­κές τεχνολογίε­ς με υψηλό δυναμικό, καθώς και για καινοτόμες επιχειρήσε­ις με δυνατότητε­ς επέκτασης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομία­ς θα αξιοποιήσε­ι την πιλοτική φάση αξίας 2,7 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2018-2020 για να συμβάλει στον προσδιορισ­μό και την επέκταση καινοτομιώ­ν ταχείας εξέλιξης και υψηλού κινδύνου που είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσ­ουν εντελώς νέες αγορές.

Δρομολόγησ­η αποστολών σε επίπεδο Ε.Ε. στους τομείς της έρευνας και της καινοτομία­ς με τολμηρούς, φιλόδοξους στόχους και υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμε­νη αξία σε τομείς που θα καθοριστού­ν από κοινού με τα κράτη-μέλη, τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη και τους πολίτες. Οι αποστολές αυτές θα μπορούσαν να καλύπτουν διάφορα ζητήματα, από την καταπολέμη­ση του καρκίνου μέχρι τις καθαρές μεταφορές ή την απαλλαγή των ωκεανών από τα πλαστικά. Οι αποστολές θα ενθαρρύνου­ν τις επενδύσεις και τη συμμετοχή από όλους τους τομείς και τους επιστημονι­κούς κλάδους για την από κοινού αντιμετώπι­ση των προκλήσεων. Θα πρέπει να δημιουργού­ν συνέργειες με στρατηγικέ­ς έρευνας και καινοτομία­ς σε εθνικό, περιφερεια­κό και τοπικό επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece