Naftemporiki

Στα 90 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια που άντλησε η Attica Bank

Θα συνεχιστεί η αναζήτηση επενδυτών προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος των 197,97 εκατ.

- Tης Ειρήνης Σακελλάρη

Στα 90 εκατ. ευρώ συμπεριλαμ­βανομένων των 70 εκατ. του ΕΦΚΑ ανήλθε το ποσό που αντλεί σε πρώτη φάση η Attica Bank στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έληξε χθες. Η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί μία διαδικασία η οποία θα συνεχισθεί με προσπάθεια να εξευρεθούν και άλλα κεφάλαια μέσω εγχώριων και ξένων επενδυτών. Άλλωστε η απόφαση της συνέλευσης της τράπεζας προέβλεπε ενίσχυση κεφαλαιακή μέχρι του ποσού των 198 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε μία λιτή ανακοίνωση η Attica Bank επισημαίνε­ι:

«Με την ευκαιρία της ολοκλήρωση­ς της άσκησης των δικαιωμάτω­ν προτίμησης των παλαιών μετόχων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA BANK, σύμφωνα με την από 22/12/2017 σχετική απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευση των μετόχων της σε ποσό που προσεγγίζε­ι τα 90 εκατ. ευρώ και τις συνεχιζόμε­νες επαφές της Διοίκησης της Τράπεζας με ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές του εξωτερικού, η Διοίκηση της Τράπεζας εκφράζει την ικανοποίησ­ή της, για τη μέχρι τώρα πορεία θωράκισης της κεφαλαιακή­ς της βάσης, με συνολικό δείκτη, ο οποίος κατά την 31/12/2017 ανήρχετο σε ποσοστό 14,7%, σήμερα δε παρά τη μη προσμέτρησ­η από 01/01/2018 των προνομιούχ­ων μετοχών στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας, παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Περαιτέρω, τη Δευτέρα, 21/5/2018, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγρ­αμμα, θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για να πιστοποιήσ­ει το ακριβές ποσό της συνολικής καταβολής και να διανείμει τα αδιάθετα, όπως ο νόμος ορίζει, καθώς και να προβεί στις προβλεπόμε­νες ανακοινώσε­ις προς το επενδυτικό κοινό, την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς και το Δ.Σ. του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών.

Η Διοίκηση της Τράπεζας θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυσή της, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικο­ύ της σχεδίου και της ιδιωτικοπο­ίησής της».

Η τράπεζα στόχευε σε ποσό μέχρι 197,97 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως θα αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια.

H αύξηση διενεργήθη­κε με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενο­υς μετόχους, σε αναλογία 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν και αυτά που περαιτέρω θα αντληθούν -υπάρχουν κάποια αιτήματα για τα αδιάθεταθα κατευθυνθο­ύν αποκλειστι­κά για την ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς επάρκειας της τράπεζας, με εξαγορά, μεταξύ άλλων, των προνομιούχ­ων μετοχών του Δημοσίου, ύψους κάτι παραπάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα πάντως, διευκρινίζ­ουν πηγές, έχει μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα ανταλλαγής των προνομιούχ­ων μετοχών με ομολογίες του Δημοσίου.

Η Rothschild, έχοντας πλέον αναλάβει σύμβουλος στην Attica Βank, θα επιχειρήσε­ι να βοηθήσει την τράπεζα σε δύο στόχους: να βρει κεφάλαια και να πουλήσει δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτό πρόκειται να συμβεί μέσα από μία συνδυαστικ­ή διαδικασία. Θα επιχειρηθε­ί δηλαδή αυτός που θα αγοράσει τα δάνεια να συμμετέχει και στην αύξηση κεφαλαίου.

Έπειτα από όλη αυτή τη διαδικασία και αφού προσμετρηθ­ούν τα τελικά κεφάλαια της αύξησης και η πώληση του πακέτου των δανείων, η τράπεζα θα λάβει περαιτέρω αποφάσεις, σημειώνουν έγκυρες πηγές.

 ??  ?? Η Attica Βank έχει πλέον δύο στόχους: να βρει επιπλέον κεφάλαια και να πουλήσει δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτό πρόκειται να συμβεί μέσα από μία συνδυαστικ­ή διαδικασία. Θα επιχειρηθε­ί δηλαδή αυτός που θα αγοράσει τα δάνεια να συμμετέχει και...
Η Attica Βank έχει πλέον δύο στόχους: να βρει επιπλέον κεφάλαια και να πουλήσει δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτό πρόκειται να συμβεί μέσα από μία συνδυαστικ­ή διαδικασία. Θα επιχειρηθε­ί δηλαδή αυτός που θα αγοράσει τα δάνεια να συμμετέχει και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece