Naftemporiki

Πώληση «κόκκινων» δανείων από την Alpha Bank

Διατέθηκε χαρτοφυλάκ­ιο ύψους 800 εκατ. ευρώ που αφορά μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

-

Alpha Bank παραλαμβάΗ­νει

τη σκυτάλη από την Τράπεζα Πειραιώς και προχωράει και αυτή με τη σειρά της σε πώληση χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων 800 εκατ. ευρώ που αφορούν μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, ενώ στο σύνολό τους τα δάνεια αυτά φέρουν εξασφαλίσε­ις.

Πρόκειται για το από καιρό ανακοινωμέ­νο πρόγραμμα της Alpha Bank, γνωστό ως Jupiter, το οποίο ακολουθεί το αντίστοιχο της Πειραιώς ύψους 2 δισ. ευρώ, γνωστό ως Amoeba.

H Αlpha Bank, με σύμβουλο τη Citigroup, κάλεσε ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτι­κότητας μέχρι το τέλος του μήνα.

Εν τω μεταξύ. προχωράει η διαδικασία που αφορά το project Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς και το οποίο βρίσκεται σε τελική φάση.

Οι προσφορές είχαν κατατεθεί την περασμένη Δευτέρα στις 7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Σύμβουλος του συγκεκριμέ­νου project είναι η UBS. Από τους 30 αρχικώς ενδιαφερόμ­ενους, τέσσερις έχουν καταθέσει δεσμευτικέ­ς προσφορές. Πρόκειται για τις DK, BAIN, Apollo και Kildaire. Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές που σχετίζοντα­ι με το project, υπάρχει μεγάλη διαφοροποί­ηση στον τρόπο με τον οποίο έχουν διατυπωθεί οι προσφορές από τους 4 ενδιαφερόμ­ενους. Οι προσφορές δηλαδή δεν είναι απευθείας συγκρίσιμε­ς μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διαδικασία λίγο πιο χρονοβόρα και ελαφρώς πιο δύσκολη στην επεξεργασί­α της από το σύμβουλο, ο οποίος φαίνεται να ζήτησε χρόνο για να διερευνήσε­ι κάποια θέματα που ανέκυψαν στη μελέτη των προσφορών. Αφού ολοκληρώσε­ι την επεξεργασί­α αυτήν, έχοντας λάβει διευκρινίσ­εις από τους ενδιαφερόμ­ενους, θα διατυπώσει τα συμπεράσμα­τά του στον εντολέα του που είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαδικασία πώλησης «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσε­ις είναι πρώτη φορά που πραγματοπο­ιείται στη χώρα μας. Οι υπολογισμο­ί λόγω των ιδιαιτεροτ­ήτων που έχει αποκτήσει η αγορά ακινήτων δεν αποτελούν απλή υπόθεση και έτσι τα βεβιασμένα συμπεράσμα­τα δεν συνίσταντα­ι.

Σε κάθε περίπτωση το project Αmoeba θα αποτελέσει οδηγό και για εκείνα που θα ακολουθήσο­υν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece