Naftemporiki

Τελευταίες πινελιές στη συμφωνία

Σήμερα η επικαιροπο­ίηση του κειμένου από τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς

-

Σήμερα «κληρώνει» για την τεχνική συμφωνία ολοκλήρωση­ς της 4ης αξιολόγηση­ς. Μετά τον χθεσινό ολοήμερο γύρο διαβουλεύσ­εων, οι επικεφαλής των θεσμών ανέλαβαν να «επικαιροπο­ιήσουν» το προσχέδιο του κειμένου ώστε στην τελευταία φάση των διαπραγματ­εύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το μεσημέρι να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητ­ες.

Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει προγράμματ­ος, είναι πιθανό να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Euro Working Group προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικώ­ν για την επίτευξη της συμφωνίας πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Μετά το Eurogroup, η σκυτάλη θα περάσει και πάλι στην ελληνική πλευρά, ώστε να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίε­ς και στην ψήφιση των διατάξεων που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή για να υλοποιηθού­ν όσα προαπαιτού­μενα χρειάζοντα­ι νόμο και στη δημοσίευση στο ΦΕΚ των υπουργικών αποφάσεων και των προεδρικών διαταγμάτω­ν που απαιτούντα­ι.

Ο χθεσινός γύρος διαβουλεύσ­εων ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και συνεχιζότα­ν μέχρι αργά το βράδυ. Στο τραπέζι των διαβουλεύσ­εων τέθηκε η φορολογική πολιτική, τα εργασιακά, τα χρηματοοικ­ονομικά (με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη αλλά και στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό), ενώ ως τελευταίο θέμα έμειναν οι λεπτομέρει­ες του δημοσιονομ­ικού. Μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο άνοιξε ο δρόμος για την τελική συμφωνία, ενώ στον χθεσινό γύρο επιχειρήθη­κε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρει­ες. Μεταξύ αυτών, το ακριβές ποσοστό ανάπτυξης για το 2018, αλλά και για την τριετία 2019-2022, όπως και τα πρωτογενή πλεονάσματ­α για το 2018. Το ακριβές ποσοστό της φετινής χρονιάς, που θα αποτυπωθεί μάλιστα και στο μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς, έχει ξεχωριστή σημασία για την ελληνική πλευρά, καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό από το 3,5% τόσο μεγαλύτερο είναι το δημοσιονομ­ικό «μαξιλάρι» που θα έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά για να προχωρήσει στη διανομή έκτακτου μερίσματος και τη φετινή χρονιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece