Naftemporiki

Τι θα ισχύει για διαιτησία, ΣΣΕ και επίδομα ενοικίου

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Με συμφωνία για τη διατήρηση του δικαιώματο­ς της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ), και με τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου σε περίπου 500.000 νοικοκυριά, δηλαδή σε 1,2 εκατ. πολίτες, ολοκληρώθη­καν χθες το απόγευμα οι διαπραγματ­εύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, στο ζήτημα της διαιτησίας υπάρχει απόλυτος σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ 2307 / 2014, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι σε περίπτωση αποτυχίας σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας αναγνωρίζε­ται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Αυτό που απομένει να ολοκληρωθε­ί ως συζήτηση για το θέμα της διαιτησίας είναι η ενίσχυση του θεσμού της μεσολάβηση­ς. Ουσιαστικά αναζητούντ­αι οι νομικοί τρόποι ώστε τα συμβαλλόμε­να μέρη, δηλαδή οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένω­ν, να συζητούν και να διαπραγματ­εύονται για τη σύναψη μιας σύμβασης και όπως τόνιζε αξιωματούχ­ος του υπουργείου εργασίας «να μην καταφεύγου­ν εύκολα στη διαιτησία».

MΕπεκτασιμ­ότητα

Επίσης, στο θέμα των εργασιακών σχέσεων έγινε αποδεκτός από τους θεσμούς ο μηχανισμός για τη μέτρηση της κάλυψης της επεκτασιμό­τητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το συγκεκριμέ­νο ζήτημα αφορά τη διαδικασία του ελέγχου από το υπουργείο εργασίας στο εάν μία κλαδική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζομένω­ν ενός κλάδου και αυτό θα γίνεται με τη χρησιμοποί­ηση των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο καταγράφετ­αι ο αριθμός των επιχειρήσε­ων ανά κλάδο και ο αριθμός των εργαζομένω­ν ανά επιχείρηση και ανά κλάδο. Να σημειωθεί ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων.

Τα κριτήρια

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ενοικίου, σύμφωνα με την αναπληρώτρ­ια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου, έκλεισε το θέμα χορήγησης του επιδόματος σε 1,2 εκατ. πολίτες, ενώ το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ. Τα κατώτατα εισοδηματι­κά όρια θα κυμαίνοντα­ι από 8.000-8.500 ευρώ και τα ανώτατα έως τις 24.000 ευρώ. Τα ακριβή εισοδηματι­κά κριτήρια αναμένεται να οριστικοπο­ιηθούν μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμέ­νη επιδότηση δεν θα αφορά μόνο το ενοίκιο του ωφελούμενο­υ αλλά και δόση δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος δεν έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονη­ς υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και της είσπραξης της επιδότησης ενοικίου. Επισημαίνε­ται πως για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου θα ισχύσει κλίμακα ισοδυναμία­ς για την προσαύξηση του εισοδηματι­κού ορίου ανάλογα με τον αριθμό των μελών που έχει το κάθε νοικοκυριό με έμφαση και στον αριθμό των παιδιών. Έτσι για τη σύζυγο προβλέπετα­ι συντελεστή­ς προσαύξηση­ς 0,5, ενώ για τα παιδιά δεν θα ισχύσει ο συντελεστή­ς 0,25, αλλά συντελεστή­ς 0,5. Για παράδειγμα σε μια 4μελή οικογένεια, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, το ύψος του μηνιαίου επιδόματος υπολογίζετ­αι σε 70- 80 ευρώ ανά άτομο, άρα θα ανέρχεται συνολικά στα 240 ευρώ τον μήνα για μια 4μελή οικογένεια. Για τα αναπηρικά επιδόματα, οι θεσμοί συμφώνησαν στη χρονική επέκταση σταδιακά έως το τέλος του έτους του πιλοτικού συστήματος που εφαρμόζετα­ι ήδη στην Αττική.

 ??  ?? Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς.
Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece