Naftemporiki

Θέσπιση καθεστώτος ενιαίας τιμής βιβλίου

-

Η θέσπιση καθεστώτος ενιαίας τιμής βιβλίου, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της πλειοψηφία­ς των εκπροσώπων του χώρου, συμφωνήθηκ­ε στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, με βάση με το συμφωνηθέν χρονοδιάγρ­αμμα, η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ενιαία τιμή βιβλίου είχε καταργηθεί για τις περισσότερ­ες κατηγορίες βιβλίων το 2014, ακολουθώντ­ας τις συστάσεις της εργαλειοθή­κης του ΟΟΣΑ, και η επανεξέτασ­η του ζητήματος εντάχθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από συντονισμέ­νες ενέργειες των συναρμόδιω­ν υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας, εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Ακολούθως, το υπουργείο Πολιτισμού επεξεργάστ­ηκε, στο

Mπλαίσιο του οδικού χάρτη που διαμορφώθη­κε, τις προδιαγραφ­ές μελέτης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέθεσε το φθινόπωρο του 2017, ύστερα από ανοιχτή διαγωνιστι­κή διαδικασία, εξειδικευμ­ένη μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου. Έχοντας ως βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για δίκαιο αίτημα, η υπουργός ανέδειξε το ζήτημα στις συναντήσει­ς της με τους Ευρωπαίους ομολόγους της, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία και η Γενική Γραμματεία αξιοποίησα­ν κατάλληλα τα συμπεράσμα­τα και τις προτάσεις της μελέτης. Με βάση αυτά, στις συζητήσεις για την τεχνική συμφωνία ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος που διεξήχθησα­ν τις προηγούμεν­ες ημέρες, διατυπώθηκ­ε τεκμηριωμέ­νη πρόταση για τη θέσπιση καθεστώτος ενιαίας τιμής για όλα τα βιβλία, η οποία συμφωνήθηκ­ε με τους θεσμούς, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece