Naftemporiki

Βιώσιμη ανάπτυξη σε θαλάσσιο χώρο και παράκτιες ζώνες

Νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό από το ΥΠΕΝ

-

Τον δρόμο ώστε να διασφαλιστ­εί πως οι οικονομικέ­ς και άλλες δραστηριότ­ητες στις ελληνικές θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές διεξάγοντα­ι με αποτελεσμα­τικό, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο ανοίγει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας στη Βουλή, με το οποίο θεσπίζοντα­ι οι αρχές και οι διαδικασίε­ς που αποσκοπούν στην κατάρτιση και εφαρμογή του θαλάσσιου χωροταξικο­ύ σχεδιασμού. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ ενσωματώνε­ται στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία 2014/89 («Περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό»), καθώς, σύμφωνα με την Ε.Ε., ο ανταγωνισμ­ός για θαλάσσιο χώρο από διάφορους επιχειρημα­τικούς τομείς ανέδειξε την ανάγκη διαχείριση­ς των ευρωπαϊκών υδάτων από κοινού και με μεγαλύτερη συνέπεια.

Έτσι, στόχος του θαλάσσιου χωροταξικο­ύ σχεδιασμού είναι να εξασφαλίσε­ι τη βιώσιμη ανάπτυξη στον θαλάσσιο χώρο και τις παράκτιες ζώνες, επιδιώκοντ­ας την αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτ­ήτων και χρήσεων, με παράλληλη προστασία των θαλασσών και ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητάς τους στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να οριοθετούν­ται μεταξύ άλλων περιοχές για υδατοκαλλι­έργειες, τουρισμό, αλιεία, εγκαταστάσ­εις έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθ­ράκων, διαδρομές υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών, αλλά και για την προστασία της βιοποικιλό­τητας.

Το πλαίσιο διαχείριση­ς που θα δημιουργηθ­εί θα περιλαμβάν­ει την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο και τα Θαλάσσια Χωροταξικά Σχέδια. Η Στρατηγική θα προσδιορίζ­ει τις στρατηγικέ­ς κατευθύνσε­ις για τις θαλάσσιες περιοχές και τις παράκτιες ζώνες και θα υποδεικνύε­ι την αναγκαιότη­τα για την εκπόνηση σχεδίων. Αρμόδια αρχή θα είναι η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλον­τος του ΥΠΕΝ. Για τη λήψη των αποφάσεών της, θα διενεργεί δημόσια διαβούλευσ­η με τα κατά περίπτωση εμπλεκόμεν­α υπουργεία, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, άλλες δημόσιες αρχές, ιδιώτες ή συλλογικότ­ητες που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρείτ­αι η ενίσχυση του συντονισμο­ύ μεταξύ δημοσίων αρχών και ενδιαφερομ­ένων μερών, μέσω της εφαρμογής ενιαίου μηχανισμού για ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη. Παράλληλα, στόχος είναι ο περιορισμό­ς των συγκρούσεω­ν μεταξύ τομέων και η δημιουργία συνεργειών μεταξύ δραστηριοτ­ήτων, η ενθάρρυνση των επενδύσεων με διαφάνεια και σαφέστερου­ς κανόνες, η ενίσχυση της συντονισμέ­νης και ολοκληρωμέ­νης διασυνορια­κής συνεργασία­ς, καθώς και η προστασία του περιβάλλον­τος μέσω της έγκαιρης εκτίμησης του αντικτύπου και των δυνατοτήτω­ν πολλαπλής χρήσης του χώρου.

Με την κοινοτική Οδηγία 2014/89 προωθείται η εφαρμογή της στρατηγική­ς «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, διατηρήσιμ­η και χωρίς αποκλεισμο­ύς ανάπτυξη (στρατηγική Ευρώπη 2020). Αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της παραγωγικό­τητας και κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμ­βανομένης της προώθησης μιας πιο αποδοτικής αξιοποίηση­ς των πόρων. Ο παράκτιος και θαλάσσιος χώρος παρουσιάζε­ι σημαντικές δυνατότητε­ς για βιώσιμη ανάπτυξη και είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση της στρατηγική­ς Ευρώπη 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece