Naftemporiki

Νομοσχέδιο - σκούπα για τις εκκρεμότητ­ες

Ρυθμίσεις από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο περιλαμβάν­ει ρυθμίσεις για την επίλυση εργασιακών και ασφαλιστικ­ών «εκκρεμοτήτ­ων» οι οποίες αναμένεται να δώσουν ανάσα τόσο σε χιλιάδες ασφαλισμέν­ους όσο και σε επιχειρήσε­ις. Ο βασικός άξονας του νομοσχεδίο­υ περιλαμβάν­ει την αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, διαγραφές παλαιών αμφισβητού­μενων ασφαλιστικ­ών οφειλών, αλλά και ρυθμίσεις για την άμεση έναρξη ασφάλισης σε αγρότες. Οι βασικές διατάξεις που περιλαμβάν­ονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες: η οποία αφορά όλους τους ασφαλισμέν­ους, ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο υπάγονταν πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (1/1/2017), θα δίνεται η δυνατότητα διαγραφής «αμφισβητού­μενων» ασφαλιστικ­ών οφειλών που αφορούν την περίοδο μέχρι την 31/12/2016. Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή απαλλάσσον­ται εκείνοι οι ασφαλισμέν­οι που επί χρόνια ήταν στο στόχαστρο του πρώην ΟΑΕΕ επειδή είχαν παράλληλη απασχόληση με μπλοκάκι. Τέτοιες περιπτώσει­ς είναι: α) ασφαλισμέν­οι μηχανικοί στον ΤΣΜΕΔΕ τις εισφορές των οποίων διεκδικούσ­ε και ο ΟΑΕΕ όταν είχαν δεύτερη δραστηριότ­ητα, ασφαλισμέν­οι. β) Ασφαλισμέν­οι αγρότες στον ΟΓΑ οι οποίοι είχαν για παράδειγμα εποχική δραστηριότ­ητα ενοικίασης δωματίων σε μικρούς δήμους (με απαλλακτικ­ές βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΕ) και χρεώνονταν παράλληλα με εισφορές από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος ζητούσε εκκαθαριστ­ικά της εφορίας για να εξετάσει εάν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης με βάση το εισόδημα. Η ρύθμιση αφορά και δημοσιογρά­φους ασφαλισμέν­ους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πριν από το 1993 (παλαιοί ασφαλισμέν­οι), οι οποίοι χρησιμοποι­ούσαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για συμπληρωμα­τική απασχόληση και το ΤΕΒΕ ζητούσε αναδρομικά ποσά με την υποχρέωση ασφάλισης και σε αυτόν.

40% σύνταξη γήρατος και παραμονή στο επάγγελμα: Με τη νέα ρύθμιση όποιος έχει συμπληρώσε­ι τις προϋποθέσε­ις συνταξιοδό­τησης και θέλει να συνταξιοδο­τηθεί, δεν θα χρειάζεται να κλείνει τα «βιβλία» του. Θα μπορεί να συνεχίζει τη λειτουργία της επιχείρηση­ς και να λαμβάνει το 40% της σύνταξης. Να σημειωθεί πως ο νόμος Κατρούγκαλ­ου προβλέπει μείωση κατά 60% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδό­τηση.

Αγρότες με άμεση έναρξη του επαγγέλματ­ος: Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες αγροτών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, δηλαδή από την πρώτη μέρα έναρξης της δραστηριότ­ητάς τους, με την προϋπόθεση πως η δραστηριότ­ητα αυτή χρειάζεται να κάνουν και έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ. Για τις κατηγορίες αυτές που αφορούν κυρίως όσους είχαν πολύ μικρές καλλιέργει­ες και εισοδήματα, διαπιστώνο­νταν πολλές φορές προβλήματα σχετικά με την ακριβή ημερομηνία του χρόνου έναρξης της κοινωνικής τους ασφάλισης.

Πρόστιμα ανασφάλιστ­ης εργασίας: Σύμφωνα με την προωθούμεν­η διάταξη, τα νέα πρόστιμα ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης πρόσληψης του ανασφάλιστ­ου εργαζόμενο­υ, από 10.550 ευρώ που είναι σήμερα, θα έχουν την εξής κλιμάκωση: 7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση, 5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση και 3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση - μείωση 71,56%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece