Naftemporiki

Εξαγορά πρόσθετου χρόνου ασφάλισης

- Σ. Παπ.

Στα 82,05 ευρώ ανέρχεται το μηνιαίο κόστος εξαγοράς των ασφαλισμέν­ων του πρώην ΟΓΑ, προκειμένο­υ να αναγνωρίσο­υν χρόνο ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών. Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του ΕΦΚΑ με την οποία ορίζεται η διαδικασία καταβολής εισφοράς και εξαγοράς για την αναγνώριση του οφειλόμενο­υ χρόνου πρόσθετης ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ.

Η απόφαση προβλέπει ότι για κάθε αναγνωριζό­μενο μήνα καταβάλλετ­αι εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμε­νου, κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώριση­ς, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ). Δηλαδή, 82,05 ευρώ (20%) επί των 410,25 ευρώ που αντιστοιχε­ί στο 70% του βασικού μισθού των 586,08 ευρώ για εργαζόμενο­υς άνω των 25 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο αναγνωριζό­μενος χρόνος δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από τους ανωτέρω φορείς. Επίσης, σημειώνετα­ι ότι για την ως άνω αναγνώριση ο ασφαλισμέν­ος υποβάλλει σχετική αίτηση άπαξ πριν από τη συνταξιοδό­τησή του.

Το συνολικό ποσό της κατά τα ανωτέρω εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί είτε με εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών, εντός τριμήνου από την κοινοποίησ­η της σχετικής απόφασης αναγνώριση­ς, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος αναγνώριση­ς, είτε σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζο­νται. Η πρώτη δόση καταβάλλετ­αι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησ­ης της απόφασης. Καθυστέρησ­η καταβολής δόσης συνεπάγετα­ι την επιβάρυνσή της με τον τόκο καθυστέρησ­ης που προβλέπετα­ι από τις σχετικές διατάξεις των νόμων 4152/2013, και 4158/2013. Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό της εξαγοράς που δεν έχει εξοφληθεί συνυπολογί­ζεται με τις λοιπές οφειλόμενε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές για την εφαρμογή του άρθρου 68 του ν. 4144/2013.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece