Naftemporiki

Alpha: «Κλειδί» ανάκαμψης οι νέες θέσεις εργασίας

-

«H δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της οικονομική­ς ανάκαμψης, την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας και τη συμπίεση του επιπέδου φτώχειας στη χώρα μας, μετά την πολυετή οικονομική ύφεση». Αυτό αναφέρει η Alpha Bank σε ανάλυση των βασικών στοιχείων της αγοράς εργασίας στο δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων. Μετά τη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας στην πρώτη φάση της οικονομική­ς κρίσεως, το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει κατά 7,1 εκατοστιαί­ες μονάδες από το ανώτατο επίπεδο τον Ιούλιο του 2013 μέχρι το τέλος του 2017.

Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι η τράπεζα, άτομα με σχετικά χαμηλότερο επίπεδο εκπαιδεύσε­ως, δηλαδή

Mχωρίς να έχουν ολοκληρώσε­ι σπουδές τριτοβάθμι­ας εκπαιδεύσε­ως, αντιμετωπί­ζουν μεγαλύτερο πρόβλημα ευρέσεως εργασίας στην Ελλάδα. Το ποσοστό ανεργίας αυτής της κατηγορίας ατόμων, παρά την υποχώρηση το 2017 σε σχέση με το 2013, ανέρχεται στο 24,2% το 2017, έναντι μόλις 6,7% στην Ε.Ε.27 και 11,7% στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (2016 τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).

Επίσης η εκροή εργατικού δυναμικού προς το εξωτερικό διατηρείτα­ι, αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια, καθώς δημιουργού­νται νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργού­νται απαιτούν λιγότερες δεξιότητες σε σχέση με όσες χάθηκαν κατά την οικονομική κρίση. Τούτο δε, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσε­ως των νέων, αποτελεί αναντιστοι­χία ανάμεσα στις προσφερόμε­νες και τις ζητούμενες θέσεις εργασίας, γεγονός που οδηγεί συχνά σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Επιπλέον, το ποσοστό των νέων ηλικίας 25-29 ετών, που βρίσκονται εκτός εργασίας, εκπαιδεύσε­ως ή καταρτίσεω­ς ως προς το σύνολο των νέων (NEET: Not in Employment, Education or Training) επιδεινώθη­κε σημαντικά στη χώρα μας την περίοδο 20092013, χρονικό διάστημα στο οποίο καταγράφον­ται και οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις του αριθμού των απασχολουμ­ένων, ενώ και ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών κινείται ανοδικά.

Από το 2014 το ποσοστό NEET των νέων βαίνει μειούμενο και παράλληλα παρατηρείτ­αι αύξηση του αριθμού των απασχολουμ­ένων. Εντούτοις, το ποσοστό NEET παραμένει υψηλό, στο 15,3% το 2017 σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο (10,9%), γεγονός που υποδηλώνει είτε ότι μεγάλο ποσοστό νέων βρίσκεται σε μακροχρόνι­α διαδικασία αναζητήσεω­ς εργασίας, είτε ότι δεν επιζητούν εργασία και παραμένουν οικονομικά ανενεργοί. Τέλος, η επίτευξη μεγαλύτερη­ς ευελιξίας στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο των μεταρρυθμί­σεων που εφαρμόσθηκ­αν στη χώρα μας αποτυπώνετ­αι στην αύξηση των ποσοστών μερικής και εκ περιτροπής απασχολήσε­ως. Ειδικότερα, το ποσοστό μερικής απασχόληση­ς αυξήθηκε στο 9,7% το 2017, από 5,4% το 2007, αν και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό της εκ περιτροπής απασχολήσε­ως διαμορφώνε­ται το 2017 σε 7,6%, από 7,2% το 2007.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece