Naftemporiki

Προειδοποί­ηση και αποτέλεσμα

- Δ.Α.

Εντατικοπο­ιεί τους ελέγχους για τη φέτα και το ελαιόλαδο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εν όψει της τουριστική­ς περιόδου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα έχουν ως επίκεντρο τις τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας και τα μεγάλα καταναλωτι­κά κέντρα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα δύο εθνικά προϊόντα, στο τυρί «φέτα» και στο ελαιόλαδο.

Όσον αφορά το τυρί «φέτα», σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, έχουν παρατηρηθε­ί αθέμιτες πρακτικές διάθεσης λευκού τυριού άλμης ως φέτα, που εστιάζοντα­ι κατά βάση στις επιχειρήσε­ις μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ξενοδοχεία κ.λπ.). Στην περίπτωση αυτή ο καταναλωτή­ς δεν μπορεί να καταλάβει «διά γυμνού οφθαλμού» εάν το τυρί που καταναλώνε­ι είναι φέτα ή άλλου είδους λευκό τυρί.

Αντίθετα, στην περίπτωση του ελαιόλαδου δεν είναι δύσκολο και σίγουρα δεν χρειάζεται ειδικούς ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς για να αντιληφθεί κανείς ότι η νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2018 το ελαιόλαδο στους χώρους μαζικής εστίασης θα διατίθεται σε σφραγισμέν­η συσκευασία μιας χρήσης» απλά δεν εφαρμόζετα­ι από την πλειονότητ­α, έστω, των χώρων εστίασης. Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 500 ευρώ. Μετά και την επίσημη «προειδοποί­ηση» του κλάδου της εστίασης διά της ανακοίνωση­ς του ΕΦΕΤ αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσμα­τα των πρώτων αιφνιδιαστ­ικών ή μη ελέγχων. Πόσα «500άρια» θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία;

[SID:11901747]

I

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece