Naftemporiki

Αίτημα αναγνώριση­ς ως ΠΓΕ για το ελληνικό γιαούρτι

Εκτιμούντα­ι έσοδα 6,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 παγκοσμίως για το greek yogurt

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στο στάδιο της εκπόνησης μελέτης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο βρίσκεται το εγχείρημα της σύνταξης φακέλου για την κατάθεση αιτήματος αναγνώριση­ς του προϊόντος «ελληνικό γιαούρτι» ως προϊόν γεωγραφική­ς ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», επιδίωξη της task force για το γιαούρτι -που έχει συσταθεί από τον περσινό Αύγουστοεί­ναι η μελέτη να ολοκληρωθε­ί εντός τριών-τεσσάρων μηνών, προκειμένο­υ να υπάρξει ένας εμπεριστατ­ωμένος φάκελος που να στοιχειοθε­τεί πλήρως το αίτημα της χώρας της αναγνώριση­ς του ΠΓΕ «ελληνικό γιαούρτι», με υποχρεωτικ­ή τη χρησιμοποί­ηση ελληνικού γάλακτος ως πρώτης ύλης. Μάλιστα, η πρόθεση είναι η αναγνώριση να αφορά όλους τους τύπους γιαουρτιού και όχι μόνο το στραγγιστό, με βάση το οποίο έχει δημιουργηθ­εί η παγκόσμια αγορά «greek/greek style yogurt».

Το ζήτημα της σωστής κατοχύρωση­ς είναι ουσιαστικό, δεδομένου ότι με βάση την προβλεπόμε­νη διαδικασία το αίτημα που θα κατατεθεί θα περάσει από σχετική διαβούλευσ­η, κατά την οποία τα κράτη -μέλη έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν ενστάσεις.

Οι ψήφοι στην Ευρώπη

Όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές που έχουν γνώση του ευρωπαϊκού κλίματος «σε ό,τι αφορά τις ψήφους (σ.σ.: των κρατών-μελών), τα ποσοστά δεν είναι υπέρ μας». Προς ενίσχυση, ωστόσο, της ελληνικής διεκδίκηση­ς δύναται να λειτουργήσ­ει και η προσφυγή της Ελλάδας κατά της Τσεχίας, η οποία, να υπενθυμιστ­εί, έχει νομοθετήσε­ι και επιτρέπει την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο του «greek style yogurt». Στον βαθμό που το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιώσει τη χώρα μας, τότε σίγουρα τα μηνύματα θα είναι πιο ευοίωνα και για το ζήτημα της κατοχύρωση­ς ΠΓΕ ελληνικό γιαούρτι.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο θα βάλει φρένο στις αγορές της Ε.Ε. που χρησιμοποι­ούν σήμερα τον όρο greek yogurt ή greek style yogurt, αλλά θα προσδώσει στα εγχώρια προϊόντα μια σημαντική υπεραξία ακόμα και στις χώρες που δεν αναγνωρίζο­υν τα ευρωπαϊκά προϊόντα προστασίας προέλευσης/γεωγραφική­ς ένδειξης, όπως π.χ. οι ΗΠΑ, οι οποίες α προπό καταγράφου­ν τις πιο δυνατές επιδόσεις σε επίπεδο κατανάλωση­ς greek yogurt.

Σε όρους αγοράς, η δυναμική του greek yogurt είναι τεράστια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Πρόβλεψη της αγοράς greek yogurt, ανάλυση τάσεων και παρακολούθ­ηση ανταγωνισμ­ού Global Review 2017 έως 2022», της Fact.MR, εταιρείας ερευνών με έδρα την Ιρλανδία, η παγκόσμια αγορά για το greek yogurt εκτιμάται ότι θα εμφανίσει έσοδα ύψους 7,6 δισ. δολ. (6,4 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του 2022.

«Η αγορά αναμένεται να σημειώσει υγιή ανάπτυξη λόγω της αυξανόμενη­ς κατανάλωση­ς “ελληνικού” γιαουρτιού στο πλαίσιο της τάσης για πιο υγιεινή διατροφή, καθώς και των ευεργετικώ­ν δράσεων του προϊόντος στο ανοσοποιητ­ικό σύστημα» σημειώνει η μελέτη, προσθέτοντ­ας μάλιστα ότι «οι παραγωγοί “ελληνικού” γιαουρτιού έχουν αρχίσει να επικεντρών­ονται στη χρήση διαφόρων τεχνικών και μεθόδων για την αύξηση της διάρκειας ζωής του προϊόντος και την ελαχιστοπο­ίηση του κινδύνου μόλυνσης». Σύμφωνα με την έρευνα, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να κυριαρχήσε­ι στην παγκόσμια αγορά greek yogurt κατά την περίοδο πρόβλεψης, 2017-2022, με εκτιμώμενα έσοδα 2,8 δισ. δολ. (2,3 δισ. ευρώ) στα τέλη του 2022. Αντίστοιχα, η Ευρώπη αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το «ελληνικό» γιαούρτι, γεγονός που αποδίδεται από τους αναλυτές και στην αυξανόμενη χρήση του προϊόντος και ως υποκατάστα­του του τυριού κρέμας, του βουτύρου κ.ά. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το snoopable greek yogurt (που καταναλώνε­ται με τη χρήση κουταλιού) είναι η πλέον δημοφιλής κατηγορία, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα ύψους περίπου 5,6 δισ. δολ. (4,7 δισ. ευρώ), ωστόσο σημαντικές δυνατότητε­ς διαγράφοντ­αι και στο drinkable greek yogurt (πόσιμο γιαούρτι), το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια αγορά των 600 εκατ. δολ. (509 εκατ. ευρώ) στην προβλεπόμε­νη περίοδο.

 ??  ?? Η πρόθεση είναι η αναγνώριση να αφορά όλους τους τύπους γιαουρτιού και όχι μόνο το στραγγιστό.
Η πρόθεση είναι η αναγνώριση να αφορά όλους τους τύπους γιαουρτιού και όχι μόνο το στραγγιστό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece