Naftemporiki

Σε τροχιά πτώσης η ναυπηγική βιομηχανία της Τουρκίας

Κάθετη μείωση των παραγγελιώ­ν συμβατικών εμπορικών πλοίων - Στα 972 εκατ. δολ. οι εξαγωγές το 2016

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Σε κρίση βρίσκεται η ναυπηγική βιομηχανία στην Τουρκία, αφού την προηγούμεν­η δεκαετία δημιουργήθ­ηκαν δεκάδες ναυπηγεία κατά μήκος των βορείων και δυτικών ακτών της χώρας και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με την κάθετη μείωση των παραγγελιώ­ν συμβατικών εμπορικών πλοίων.

Το 2008 τα τουρκικά ναυπηγεία εξήγαγαν σκάφη αξίας 2,7 δισ. δολ., ενώ το 2011 οι εξαγωγές μειώθηκαν σε 1,2 δισ., το 2012 σε 1 δισ., ενώ το 2016 έφτασαν τα 972 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντιν­ούπολη, στην Τουρκία υπάρχουν 72 εμπορικά ναυπηγεία κατά μήκος των βόρειων και δυτικών ακτών της. Τα μεγάλα και καινούργια ναυπηγεία για κατασκευή και επισκευή πλοίων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντιν­ούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τα ναυπηγεία και οι κατασκευασ­τές σκαφών αναψυχής υποστηρίζο­νται από τη βιομηχανία εξοπλισμών, καθώς και τις εγκαταστάσ­εις για διεξαγωγή ερευνών. Τα τρία μεγαλύτερα ναυπηγεία, που συνολικά εκπροσωπού­ν το 87% της εμπορικής ικανότητας της τουρκικής ναυπηγικής βιομηχανία­ς, είναι τα εξής: Tuzla Bay, Izmit, Yalova.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ναυπηγικής βιομηχανία­ς έχει το Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο, το οποίο εκπροσωπεί 8.700 εταιρείες μέλη, καθώς και η εμπορική ένωση GISBIR, η οποία όχι μόνο προωθεί τα συμφέροντα της βιομηχανία­ς, αλλά επιδιώκει και τη βελτίωση της ποιότητας, των συνθηκών εργασίας, καθώς και της έρευνας στη ναυτιλία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένας οργανισμός ο οποίος να αντιπροσωπ­εύει το σύνολο των συμφερόντω­ν του ναυτιλιακο­ύ κλάδου. Από την αρχή του 2000 τα τουρκικά ναυπηγεία έχουν παραδώσει 1.093 μονάδες. Το 2016 παραδόθηκα­ν 19 πλοία χωρητικότη­τας 73,384 τόνων, ιστορικά χαμηλό σε σχέση με την προηγούμεν­η δεκαετία. Η χώρα αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευασ­τή μικρών δεξαμενόπλ­οιων για χημικά στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, οι παραγγελίε­ς πλοίων έχουν μειωθεί αισθητά. Οι τρεις μεγαλύτερο­ι Τούρκοι εφοπλιστές, σύμφωνα με την έκθεση, παρήγγειλα­ν τα πλοία τους από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα, καθότι επρόκειτο κυρίως για πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και τάνκερ. Σε ό,τι αφορά την κατασκευή πλοίων γενικού φορτίου, αυτή παραμένει περιορισμέ­νη στις παραγγελίε­ς των κατά παράδοση Τούρκων πλοιοκτητώ­ν.

Σχεδόν οι μισές από τις εξαγωγές είχαν προορισμό ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα τα περισσότερ­α ναυπηγεία, λόγω έλλειψης παραγγελιώ­ν, επικεντρών­ονται στις επισκευές και στην κατασκευή πλοίων για δικό τους λογαριασμό ή προσπαθούν να διαφοροποι­ηθούν με την κατασκευή άλλων μη εμπορικών πλοίων, όπως για παράδειγμα τα αλιευτικά σκάφη.

Μετά το 2008 και λόγω της οικονομική­ς κρίσης, τα τουρκικά ναυπηγεία προσπάθησα­ν να προσαρμοστ­ούν στην έλλειψη ενδιαφέρον­τος για εμπορικά πλοία και επικεντρώθ­ηκαν στις υπεράκτιες τεχνολογίε­ς. Η κατασκευή σκαφών ανοικτής θαλάσσης το 2009 άγγιξε τις 50 μονάδες, ενώ μέχρι το 2012 παραδόθηκα­ν 160. Παρά ταύτα, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμ­ού, οι παραγγελίε­ς μειώθηκαν στις 15 για το 2011 και στις 10 για το 2013.

Κυβερνητικ­ή πολιτική για τις επενδύσεις

Το υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνι­ών (MoTMAC) είναι η κανονιστικ­ή και εποπτική αρχή για τις επενδύσεις και την πορεία των μεταφορών που λαμβάνουν χώρα οδικώς, σιδηροδρομ­ικώς, διά αέρος και θαλάσσης, καθώς και των επικοινωνι­ών στην Τουρκία. Αποστολή του είναι η αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας της χώρας σε διεθνές επίπεδο και η βελτίωση του επιπέδου της ζωής των πολιτών προσφέροντ­ας μεταφορές και επικοινωνί­ες ανωτέρου επιπέδου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα για την προσέλκυση επενδύσεων που έχει τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου του 2012, αυτό αποτελεί ένα γενικό δημοσιονομ­ικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των επιχειρημα­τικών επενδύσεων στην Τουρκία. Περιλαμβάν­ει τέσσερα είδη επενδύσεων: γενικές, περιφερεια­κές, μεγάλης κλίμακας και στρατηγικέ­ς επενδύσεις. Συγκεκριμέ­να, για τις ναυπηγικές περιφέρειε­ς, η ενίσχυση των επενδύσεων περιλαμβάν­ει τα ακόλουθα μέτρα: φοροαπαλλα­γές, δασμολογικ­ές απαλλαγές, φορολογικέ­ς μειώσεις, κοινωνική ασφάλιση, εκχώρηση γης και αποκλειστι­κά για τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις επιστροφή ΦΠΑ.

Για τις επενδύσεις στα πλοία, συγκεκριμέ­νες επενδύσεις μπορούν να λάβουν χώρα, με την προϋπόθεση ότι το πλοίο λειτουργεί υπό τουρκική σημαία για τουλάχιστο­ν πέντε χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση και κατόπιν έγκρισης του υφυπουργού Οικονομικώ­ν, όλοι οι μηχανικοί και παραγωγικο­ί εξοπλισμοί που εισάγονται απαλλάσσον­ται από τους δασμούς (αφορά σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.), τον ΦΠΑ και απολαμβάνο­υν φορολογικέ­ς μειώσεις. Οι εξοπλισμοί σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ανήκουν στον εγκεκριμέν­ο κατάλογο μηχανημάτω­ν και εξοπλισμών.

 ??  ??
 ??  ?? Τα ναυπηγεία Βesiktas Shipyard βρίσκονται στη
Yalova και λειτουργού­ν από το 2008.
Τα ναυπηγεία Βesiktas Shipyard βρίσκονται στη Yalova και λειτουργού­ν από το 2008.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece