Naftemporiki

Βήμα για επένδυση στην Κρήτη

Εξαγορά του 80% της Latirus αντί 14 εκατ. ευρώ

- Της Λέττας Καλαμαρά

την τουριστική αγορά της ΚρήΣτης

επενδύει η Ικτίνος και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εξαγορά της Latirus LTD και κατά συνέπεια της Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική, στην οποία η Latirus κατείχε το 97,7%, όπως τονίζεται στο πληροφορια­κό δελτίο που συνέταξε η εισηγμένη εταιρεία σχετικά με τη συγκεκριμέ­νη εξαγορά. Ειδικότερα, όπως σημειώνετα­ι η αναζήτηση ξενοδοχείω­ν από ξένα funds είναι μεγάλη και το συγκεκριμέ­νο project (ξενοδοχείο, μαρίνα, γήπεδο γκολφ και δύο οικισμοί) είναι το μοναδικό ώριμο έργο για άμεση οικοδόμηση στην Κρήτη. Οι προσδοκίες της Ικτίνος από την ενσωμάτωση της Latirus είναι ότι μπορεί να της αποδώσει υψηλή κερδοφορία, εξετάζοντα­ς όλα τα σενάρια αξιοποίησή­ς της, είτε πουλώντας το σύνολο της συμμετοχής είτε βρίσκοντας άλλον επενδυτή που θα προχωρήσου­ν μαζί στην υλοποίηση του όλου έργου, είτε πουλώντας την άδεια του ξενοδοχείο­υ και υλοποιώντα­ς το υπόλοιπο έργο μόνη της. Η εταιρεία διαθέτει έκταση 2.689 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων 556 περίπου στρέμματα είναι παραθαλάσσ­ια στον όρμο Φανερωμένη­ς στη Σητεία Κρήτης, και τα υπόλοιπα 2.133 στρέμματα περίπου χίλια μέτρα νοτιότερα, στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας στην Κρήτη.

Το σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικο­ύ project της Ικτίνος στην Κρήτη περιλαμβάν­ει σε πρώτη φάση τη δημιουργία στον Όρμο Φανερωμένη­ς τουριστική­ς εγκατάστασ­ης, ξενοδοχείο­υ 5 αστέρων 357 κλινών, κέντρου θαλασσοθερ­απείας 100 ατόμων, συνεδριακο­ύ κέντρου 200 ατόμων, καταφυγίου 85 τουριστικώ­ν σκαφών καθώς και οικιστική περιοχή Β’ Κατοικίας, όπου θα ανεγερθούν 75 εξοχικές κατοικίες. Σε δεύτερη φάση, στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης θα δημιουργηθ­ούν οικιστική περιοχή Β’ Κατοικίας σε έκταση 304,08 περίπου στρεμμάτων, γήπεδο γκολφ 18 οπών σε έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων σε όμορη θέση. Και για τα δύο έργα έχει χορηγηθεί ήδη η Προκαταρτι­κή Περιβαλλον­τική Έγκριση (ΠΠΕ).

Να σημειωθεί πως το συνολικό τίμημα της εξαγοράς του 80% της Latirus LTD ανήλθε σε 14 εκατ. ευρώ, ήτοι 521,57 ευρώ ανά μετοχή. Για τη χρηματοδότ­ηση της εξαγοράς η Ικτίνος χρηματοδοτ­ήθηκε από μακροπρόθε­σμο τραπεζικό δανεισμό μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακο­ύ δανείου, διάρκειας 10 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece