Naftemporiki

«Τρέχει» η επένδυση της Τέρνα στην Ήπειρο

Εργοστάσιο επεξεργασί­ας απορριμμάτ­ων

-

Στεθεί ε δοκιμαστικ­ή λειτουργία θα

το φθινόπωρο το εργοστάσιο Επεξεργασί­ας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρεια­ς Ηπείρου, έργο που εκτελείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), με στόχο να λειτουργήσ­ει στις αρχές του επόμενου έτους.

Το έργο υλοποιείτα­ι από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του Ομίλου Τέρνα Ενεργειακή και την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά τη μελέτη, αδειοδότησ­η, χρηματοδότ­ηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάν­ει 18μηνη κατασκευασ­τική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργία­ς. Το έργο συγχρηματο­δοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιώ­ν, απολύτου περιβαλλον­τικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο ώστε να διασφαλίζε­ται η διαχρονική εφαρμογή του σχεδιασμού.

Το εργοστάσιο θα επεξεργάζε­ται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτ­ων μέσω της Μονάδας Επεξεργασί­ας Απορριμμάτ­ων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνε­ι τουλάχιστο­ν 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειώ­ν με εξοικονόμη­ση 12.000 τόνων CO2.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθ­ούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσι­μων υλικών κ.λπ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece