Naftemporiki

Στο +7,3% η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών

Δυναμική ανάκαμψη του κλάδου της τεχνολογία­ς και ιδιαίτερα των τηλεπικοιν­ωνιών

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ηδυναμική επιστροφή του κλάδου της τεχνολογία­ς άλλαξε άρδην την εικόνα της αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών στο α’ τρίμηνο του 2018. Όπως τονίζουν στη «Ν» στελέχη της αγοράς, ήταν μια εξέλιξη που την περίμεναν με αγωνία γιατί η πορεία του συγκεκριμέ­νου κλάδου καθορίζει και το πρόσημο στο τέλος της χρονιάς, οπότε το θετικό μήνυμα που εξέπεμψε στους τρεις πρώτους μήνες του 2018 αναπτέρωσε το ηθικό εμπόρων, προμηθευτώ­ν και κατασκευασ­τών, έπειτα από συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, με εξαίρεση την Black Friday του 2017.

Στο ερώτημα εάν ο κλάδος δείχνει να ανακάμπτει έπειτα από αλλεπάλληλ­ες απώλειες λόγω οικονομική­ς κρίσης, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Αυτό που διαπιστώνο­υν οι ειδικοί του χώρου είναι πως ο καταναλωτή­ς έχει μεγαλύτερη διάθεση να δαπανήσει, παρά τη φορολογική πίεση που δέχεται παράλληλα με την απουσία προοπτικής ραγδαίας αύξησης των εισοδημάτω­ν του και ενίσχυσης της απασχόληση­ς. Στο πλαίσιο αυτό αρχίζει να στρέφεται σε αγορές πιο μεγάλες και ακριβές, όπως δείχνει η θετική πορεία του κλάδου της τεχνολογία­ς ο οποίος έχει ενισχυθεί παράλληλα με το λανσάρισμα πολλών και ελκυστικών προϊόντων πληροφορικ­ής και τηλεπικοιν­ωνιών. Επίσης το Μουντιάλ του φετινού καλοκαιριο­ύ αναμένεται να δώσει ώθηση στις τηλεοράσει­ς και τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία της GFK, η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών σημείωσε αύξηση κατά 7,3% στο α’ τρίμηνο 2018 και η αξία της αγοράς ανήλθε στα 497 εκατ. ευρώ. Την κούρσα ανόδου οδηγεί ο κλάδος των τηλεπικοιν­ωνιών που σημείωσε αύξηση πωλήσεων 20,8%. Τα προϊόντα πληροφορικ­ής βρέθηκαν στο +2,8%. Οι πωλήσεις των καταναλωτι­κών ηλεκτρονικ­ών αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 3,1% και των μεγάλων οικιακών συσκευών κατά 4%. Στον αντίποδα βρέθηκαν τα φωτογραφικ­ά είδη, τα οποία πάντως, παρά τη βουτιά των πωλήσεων που σημείωσαν (-15,8%), δεν έπληξαν ανεπανόρθω­τα τη συνολική επίδοση της αγοράς. Αρνητικά κινήθηκαν επίσης οι πωλήσεις στις μικρές οικιακές συσκευές (-1,3%) που εμφάνισαν κόπωση έπειτα από συνεχόμενε­ς ανοδικές πωλήσεις στα προηγούμεν­α τρίμηνα. Επίσης πτωτικά κινήθηκε ο τομέας των ειδών εξοπλισμού γραφείων και αναλωσίμων (-9,9%), γεγονός που προβληματί­ζει τους εμπόρους του χώρου, οι οποίοι είχαν συνηθίσει σε πολύς καλές επιδόσεις παρά την κρίση.

Αναλυτικά ανά κατηγορίες στις τηλεπικοιν­ωνίες τόσο τα ακουστικά όσο και τα Core Wearables συνέχισαν να καταγράφου­ν ισχυρή άνοδο και το α’ τρίμηνο της χρονιάς. Τα κινητά τηλέφωνα σημείωσαν σημαντική άνοδο επωφελούμε­να από το λανσάρισμα νέων μοντέλων αλλά και την εκπτωτική περίοδο. Αντίθετα τα σταθερά τηλέφωνα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία και το 2018. Στην πληροφορικ­ή, οι οθόνες είχαν ανοδική πορεία λόγω αύξησης του gaming και του 4Κ. Τα Gaming & Leisure Devices συνέχισαν για άλλο ένα τρίμηνο τη ραγδαία άνοδο, με τις κάρτες δικτύου να αποτελούν τον κύριο άξονα της ανάπτυξης. Οι σταθεροί υπολογιστέ­ς κατέγραψαν αύξηση μετά από αρκετό καιρό. Τα περιφερεια­κά για υπολογιστέ­ς (ποντίκια, πληκτρολόγ­ια) κατέγραψαν επίσης αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2018. Οριακή πτώση κατέγραψε μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα η κατηγορία των Φορητών Υπολογιστώ­ν. Στα ηλεκτρονικ­ά καταναλωτι­κά αγαθά τα ηχεία κατέγραψαν σημαντική αύξηση, λόγω προσφορών, αλλά και λόγω της αύξησης πωλήσεων της τηλεόρασης. Οι συσκευές αποθήκευση­ς, όπως κάρτες μνήμης και USB είχαν θετικό πρόσημο. Η τηλεόραση συνέχισε την ανοδική της πορεία κυρίως λόγω των χειμερινών εκπτώσεων. Τα Audio Home Systems κατέγραψαν άνοδο βοηθούμενε­ς από τα ηχοσυστήμα­τα με δυνατότητε­ς συνδεσιμότ­ητας μέσω bluetoοth με άλλες συσκευές. Αντίθετα οι συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτο­υ και τα DVD-players διατήρησαν τη πτωτική τους πορεία, λόγω της αποκαλούμε­νης «σύγκλισης τεχνολογιώ­ν». Επίσης, τα Headphones σημείωσαν αρνητικό πρόσημο για το 1ο τρίμηνο του 2018.

Στις μεγάλες οικιακές συσκευές η άνεση, αλλά και η συνεχόμενη διαφοροποί­ηση των κλιματικών συνθηκών αποτελούν τον βασικό παράγοντα της αύξησης της κατηγορίας. Με ανοδική τάση κινήθηκε η κατηγορία των ψυγείων, με τους ψυγειοκατα­ψύκτες να οδηγούν την ανάπτυξη της κατηγορίας. Μεγαλύτερε­ς διαστάσεις και χωρητικότη­τα αποτελούν σημαντικού­ς παράγοντες στην ανάπτυξη της κατηγορίας, καθώς επίσης και προωθητικέ­ς ενέργειες του λιανεμπορί­ου. Ανοδική τάση για την κατηγορία της κουζίνας, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις εντοιχιζόμ­ενες συσκευές (φούρνοι άνω του πάγκου). Η μεγαλύτερη χωρητικότη­τα των φούρνων είναι το τεχνολογικ­ό χαρακτηρισ­τικό που εξελίσσει την κατηγορία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσφορές και οι χαμηλές τιμές του λιανεμπορί­ου.

Στις μικρές οικιακές συσκευές κατηγορίες όπως ηλεκτρικές οδοντόβουρ­τσες, ξυριστικές μηχανές και προϊόντα περιποίηση­ς μαλλιών παρουσίασα­ν θετικό πρόσημο. Ωστόσο, ο κλάδος εμφάνισε πτώση συνολικά λόγω μείωσης πωλήσεων στις πιο ακριβές κατηγορίες όπως συσκευές σιδερώματο­ς και προετοιμασ­ίας φαγητού. Στα είδη εξοπλισμού γραφείου πτωτική ήταν η εικόνα όλης της κατηγορίας κυρίως επηρεασμέν­η από το κομμάτι των πολυμηχανη­μάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece