Naftemporiki

Πτώση στη σκιά της Ιταλίας

Έχασε χθες 0,43% (στις 782,8 μονάδες) και 1,48% στην εβδομάδα

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Με την ελληνική αγορά να δέχεται τις επιδράσεις της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, μια ακόμη πτωτική εβδομάδα ολοκληρώθη­κε στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Στα χαμηλά της ημέρας, και συγκεκριμέ­να στις 782,8 μονάδες, τερμάτισε χθες ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. με πτώση 0,43% και έχοντας σημειώσει υψηλό ενδοσυνεδρ­ιακό στις 796,56 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 1,48%, κλείνοντας στις 888,54 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση οι δύο δείκτες έχασαν 4,8% και 10,6% αντίστοιχα.

Έντονος προβληματι­σμός

Αυτή τη φορά δεν ήταν η Folli Follie, που έφερε το νέο κύμα επιφυλακτι­κότητας στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, αλλά η Ιταλία. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν οσμή Ελλάδας από το 2015, βάζοντας ένα στοιχείο προβληματι­σμού στους επενδυτές ως προς τις προθέσεις του διαφαινόμε­νου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ. Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (1,67 τρισ. ευρώ) της Ευρωζώνης, αλλά και ως προς το κρατικό χρέος (2,14 τρισ. ευρώ) και οι όποιες αντανακλάσ­εις δεν περιορίζον­ται σε τοπικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η αύξηση των ελληνικών αποδόσεων στο 10ετές ομόλογο ήρθε κατά κύριο λόγο από αυτή την αιτία και εκτός από την αύξηση του ασφάλιστρο­υ κινδύνου της χώρας οδήγησαν και στη ματαίωση της δημόσιας προσφοράς του διεθνούς ομολόγου της Πανγαίας, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτι­κότητας από διαφορετικ­ές αφορμές οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν πολύ αρνητικά για την αγορά.

Στατιστικά στοιχεία

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε χθες σε 68,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε σε 36.511.337 τεμάχια. Από τους 149 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 59 έκλεισαν με άνοδο, 56 υποχώρησαν, ενώ 34 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών υπολογίστη­κε χθες σε 54,7 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece