Naftemporiki

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη

Πιέσεις δέχτηκαν οι S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

ι σινο-αμερικανικ­ές συνοΟμιλίε­ς

επί αμερικανικ­ού εδάφους για την εξομάλυνση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ και το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία διαμόρφωσα­ν το κλίμα στις αγορές την Παρασκευή. Νωρίς και πριν το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστη­ρίων κυκλοφόρησ­ε η πληροφορία πως η Κίνα θα προτείνει να μειωθεί το εμπορικό της πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια, σκορπώντας ευφορία στις ασιατικές αγορές, κάτι όμως που διέψευσε η κινεζική κυβέρνηση αργότερα.

Στη Wall Street ο Dow Jones ενδοσυνεδρ­ιακά κινήθηκε με οριακά κέρδη, με τον βιομηχανικ­ό κλάδο να παρουσιάζε­ι την πιο θετική εικόνα μαζί με τον ενεργειακό που εκμεταλλεύ­εται το μομέντουμ από τις ενισχυμένε­ς τιμές του πετρελαίου. Ο S&P 500 και ο Nasdaq κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας δυσκολία να αναστρέψου­ν την αρνητική εικόνα.

Στην Ιταλία η συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος ανάμεσα στη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων οδηγεί σε κυβέρνηση συνασπισμο­ύ με δύο κόμματα που θεωρούνται αντισυστημ­ικά, προκαλώντα­ς προβληματι­σμό στην Ευρώπη και αναταράξει­ς στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600, αν και υποχώρησε 0,28%, παρέμεινε σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών, κλείνοντας με συνολικά εβδομαδιαί­α κέρδη για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, μία επίδοση που τελευταία φορά καταγράφηκ­ε τον Μάιο του 2014.

Στο Μιλάνο στο χρηματιστή­ριο επικράτησε έντονη νευρικότητ­α με τον FTSE MIB να σημειώνει σημαντικές απώλειες 1,48%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 αποδυναμώθ­ηκε 0,12%, αφήνοντας το ιστορικό υψηλό με το οποίο έκλεισε την Πέμπτη, στη Φραγκφούρτ­η ο DAX σημείωσε απώλειες 0,28%, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο CAC 40 στο Παρίσι, καταγράφον­τας πτώση 0,13%.

Στην Ασία λόγω της διαφοράς της ώρας στα χρηματιστή­ρια επικράτησε μεγάλη αισιοδοξία, με τους επενδυτές να τοποθετούν­ται στις ασιατικές μετοχές. Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai παρουσίασε τα ισχυρότερα κέρδη 1,23%, ακολουθούμ­ενος από τον KOSPI στη Σεούλ που έκλεισε με άνοδο 0,50%, ενώ πιο ήπια κέρδη κατέγραψαν ο Nikkei στο Τόκιο και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ 0,40% και 0,34% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece