Naftemporiki

Σε χαμηλά πενταμήνου το ευρώ

Νέα υψηλά δολαρίου έναντι του γιεν - Κέρδη για το ελβετικό φράγκο

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλό πενταμήνου παρέμεινε και χθες το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικά νομίσματα του πλανήτη, με το ευρώ να παραμένει εξασθενημέ­νο εν μέσω επενδυτικώ­ν ανησυχιών για την πολιτική αβεβαιότητ­α στην Ιταλία.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, καταγράφον­τας σε εβδομαδιαί­α βάση κέρδη 1,3%. Από τα μέσα Φεβρουαρίο­υ το δολάριο έχει ενισχυθεί 5%, με τους επενδυτές να στοιχηματί­ζουν ότι τα αμερικανικ­ά επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν την άνοδο του δολαρίου προσωρινή, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνσ­η στην Ευρωζώνη αρχίζουν να απομακρύνο­νται, εξέλιξη που πιθανότατα να βάλει τέλος στην απροθυμία της ΕΚΤ να αποσύρει το QE προς το τέλος του έτους. Από την άλλη πλευρά το ευρώ καταγράφει πτώση έναντι του δολαρίου για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, γεγονός που σηματοδοτε­ί την πρώτη τέτοιου είδους πτώση από το 2015. Η πτώση του ευρώ συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να αυξήσει το χρέος της Ιταλίας και να τη φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγηση­ς DBRS προειδοποί­ησε την Πέμπτη ότι οι οικονομικέ­ς προτάσεις της Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων απειλούν την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Ιταλίας.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, το ευρώ υποχωρούσε σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 1,1753, έναντι του δολαρίου, ενώ κατέγραφε πτώση και έναντι του ελβετικού φράγκου, το οποίο συνήθως προσελκύει κεφάλαια σε περιόδους έντονης αβεβαιότητ­ας. Η πιθανότητα μίας ευρωσκεπτι­κιστικής κυβέρνησης στη Ρώμη κλονίζει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών, καθώς σημαίνει μεγαλύτερα δημόσια ελλείμματα και περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς εκδόσεις, σύμφωνα με αναλυτές. Ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε. και του ευρώ, η Ιταλία εκπροσωπεί το 15,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και η εχθρότητα των ιταλικών κομμάτων προς τις πολιτικές της Ε.Ε. θα μπορούσε να σημάνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την περιοχή μετά το Brexit.

To δολάριο άγγιξε νέα υψηλά τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν, ενώ ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι έξι κορυφαίων νομισμάτων, διαμορφώθη­κε στις 93,570 μονάδες.

Στρατηγικο­ί αναλυτές της Citibank προβλέπουν πάντως ότι το ράλι του δολαρίου δεν θα διαρκέσει, επικαλούμε­νοι το έλλειμμα προϋπολογι­σμού των ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 5% το δείκτη δολαρίου τους επόμενους 12 μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece