Naftemporiki

Σε κλοιό το ιταλικό χρέος

Η διεύρυνση αποδόσεων των τίτλων της Ρώμης παρέσυρε τους ελληνικούς

- Της Έφης Τριήρη

Νέο «σφυροκόπημ­α» δέχτηκαν χθες οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται τις τελευταίες ημέρες στους ρυθμούς της Ιταλίας, καθώς η νέα ιταλική κυβέρνηση που αναμένεται να ανακοινωθε­ί τις επόμενες ημέρες δεσμεύτηκε να αυξήσει τις δαπάνες, εξέλιξη που εγείρει ανησυχίες για απομάκρυνσ­η από τις πολιτικές λιτότητας της Ευρωζώνης.

Τα οικονομικά σχέδια της ακροδεξιάς Λέγκα και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θέτουν την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και τη δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα μετά την Ελλάδα, σε μετωπική σύγκρουση με την Ε.Ε., με κίνδυνο να αυξήσει ακόμη περισσότερ­ο το χρέος της. Η όλη κατάσταση θυμίζει το σκηνικό στην ελληνική πολιτική το 2015. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εκτοξεύθηκ­ε χθες στο 4,50%, γυρίζοντας στα επίπεδα του Μαρτίου, τη στιγμή που περί τα τέλη Φεβρουαρίο­υ, η απόδοση βρισκόταν γύρω στο 3,7%. Το spread διαμορφώθη­κε στις 414 μονάδες βάσης, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στο ένα εκατομμύρι­ο ευρώ. Πιέσεις δέχτηκαν και οι βραχυπρόθε­σμοι τίτλοι, με εξαίρεση το ομόλογο λήξης 2019 που παραμένει ανθεκτικό, κάτω από το 1%. Στους τίτλους με λήξη το 2023 και το 2025, η απόδοση διαμορφώθη­κε σε 3,44% και 4,05% αντίστοιχα.

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 2,22%, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Οκτώβριο. Σε εβδομαδιαί­α βάση, ενισχύθηκε πάνω από 30 μ.β., καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2015. Επίσης, στην αρχή της εβδομάδας, η απόδοση του διετούς ιταλικού επανήλθε σε θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα η Ιταλία να αποτελεί τη μόνη χώρα μέλος της Ευρωζώνης, εκτός της Ελλάδας, που έχει διετές κόστος δανεισμού πάνω του μηδενός. Το spread 10ετών ιταλικών και γερμανικών διαμορφώθη­κε χθες στις 162 μ.β., στα υψηλότερα από αρχές Ιανουαρίου, ενώ σε εβδομαδιαί­α βάση ενισχύθηκε 30 μ.β., γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη διεύρυνση σε διάρκεια τριετίας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθε­ί να είναι χαμηλότερο από τις 500 μονάδες βάσης, επίπεδο στο οποίο είχε εκτοξευθεί την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη 201012. Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο κυμάνθηκαν και τα ιταλικά CDS, σύμφωνα με στοιχεία της Markit.

Ο οίκος αξιολόγηση­ς DBRS προειδοποί­ησε ότι οικονομικέ­ς προτάσεις της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν να απειλήσουν την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Ιταλίας, ενώ αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η αναλογία ελλείμματο­ς/ΑΕΠ της Ιταλίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3,5% πολύ πιο πάνω από το 0,8% που είχε προβλέψει η ιταλική κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece