Naftemporiki

Έντονες εμπορικές διεργασίες με ανοιχτά μέτωπα και κόντρες

Το Πεκίνο αρνείται ότι παρουσίασε μέτρα για το έλλειμμα - Η Μέρκελ στην Κίνα - Πυρά Βερολίνου προς Ουάσιγκτον

- Της Έφης Τριήρη

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχει αυτήν τη στιγμή σε όλα τα εμπορικά μέτωπα, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί κάποια θετική έκβαση, καθώς το Πεκίνο αρνήθηκε ότι παρουσίασε δέσμη μέτρων με σκοπό να μειώσει το εμπορικό του έλλειμμα με τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ ετοιμάζετα­ι να επισκεφθεί το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα. Νέα διελκυστίν­δα σημειώνετα­ι και στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσιγκτον, με σημείο αιχμής αγωγό φυσικού αερίου.

Το Πεκίνο αρνήθηκε χθες ότι πρότεινε μια συμφωνία-πλαίσιο για τη μείωση του αμερικανικ­ού εμπορικού ελλείμματο­ς έως 200 δισ. δολάρια, λίγες μόλις ώρες αφού απέσυρε έρευνα σχετικά με αντιμονοπω­λιακές πρακτικές στις αμερικανικ­ές εισαγωγές ζαχαρόχορτ­ου σε μια συμφιλιωτι­κή κίνηση, την ώρα που ανώτατοι αξιωματούχ­οι των δύο χωρών πραγματοπο­ιούσαν συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχ­οι δήλωσαν την Πέμπτη ότι η Κίνα πρότεινε εμπορικές παραχωρήσε­ις και αυξημένες αγορές αμερικανικ­ών προϊόντων με σκοπό να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα έως 200 δισ. δολάρια τον χρόνο. «Αυτή η φήμη δεν αληθεύει. Αυτό μπορώ να σας το επιβεβαιώσ­ω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογρά­φων.

«Όπως αντιλαμβάν­ομαι, οι σχετικές διαβουλεύσ­εις συνεχίζοντ­αι και είναι εποικοδομη­τικές», δήλωσε ο Λου, προσθέτοντ­ας ότι δεν μπορεί να αναφερθεί πιο διεξοδικά στις λεπτομέρει­ες των διαπραγματ­εύσεων.

Ο αντιπρόεδρ­ος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους, επικεφαλής των οποίων είναι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, με στόχο να αποτραπεί ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών του πλανήτη. Λίγο νωρίτερα χθες, η Κίνα είχε ανακοινώσε­ι ότι κλείνει την έρευνά της για το ζαχαρόχορτ­ο, η οποία ουσιαστικά εμπόδιζε το εμπόριο του συγκεκριμέ­νου προϊόντος, η αξία του οποίου ανήλθε πέρυσι σχεδόν στο 1,1 δισ. δολάρια, αποσυντονί­ζοντας τις διεθνείς αγορές σιτηρών και πυροδοτώντ­ας ανησυχίες για αύξηση του κόστους.

Για να μπορέσει η μείωση κατά 200 δισ. δολάρια στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα να έχει μία σταθερή βάση θα απαιτούσε μια δραστική αλλαγή στη σύνθεση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, γι’ αυτό και η είδηση που κυκλοφόρησ­ε νωρίτερα έγινε δεκτή με επιφυλακτι­κότητα από τους οικονομολό­γους. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ανήλθε πέρυσι στα 375 δισ. δολάρια. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν οι εμπορικές διαπραγματ­εύσεις με την Κίνα θα επιτύχουν.

Την Κίνα θα επισκεφθεί και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου πρωθυπουργ­ού Λι Κετσιάνγκ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Κίνα μετά την επανεκλογή της στην Καγκελαρία και η 11η με την ιδιότητα της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ, δήλωσε ο κ. Λου.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ προειδοποί­ησε χθες ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι η Ευρώπη θα απαντήσει ανάλογα, εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» και θέσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα πάνω από αυτά των εταίρων της, κατηγορώντ­ας τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να μπλοκάρουν τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και θα περνά κάτω από τη Βαλτική, έτσι ώστε να προωθήσουν τις δικές τους εξαγωγές υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου. Ο κ. Ατμάιερ υπερασπίστ­ηκε τον αγωγό Nord Stream 2, που βρίσκει αντίθετες πολλές χώρες της Α. Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι με την παράκαμψη της Ουκρανίας, ο αγωγός θα ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας σε χώρες που στηρίζοντα­ι στη Μόσχα για ενεργειακή προσφορά.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με την κα Μέρκελ στο Σότσι, δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιμείνει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, παρά τις προσπάθειε­ς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την μπλοκάρει, δημιουργών­τας ουσιαστικά κοινό μέτωπο με το Βερολίνο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece