Naftemporiki

Προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων στο Ιράν

Κανονισμός απέναντι στις κυρώσεις Τραμπ

-

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενερΗγοποί­ησε

χθες τον κοινοτικό κανονισμό για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στο Ιράν και κινδυνεύου­ν να βρεθούν αντιμέτωπε­ς με τις αμερικανικ­ές κυρώσεις. Ο κανονισμός για την προστασία από τις συνέπειες της εξωεδαφική­ς εφαρμογής ορισμένων νόμων που θεσπίστηκα­ν από μια τρίτη χώρα, και των μέτρων που απορρέουν από αυτούς, υιοθετήθηκ­ε το 1996, σε μια κόντρα Ευρωπαίων και Αμερικανών για το εμπάργκο στην Κούβα, αλλά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποι­ηθεί.

Το 1996 μπορεί να ήταν χρήσιμος και να προστάτευε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις, σήμερα είναι πολύ λιγότερο, γιατί σε μια παγκοσμιοπ­οιημένη οικονομία, όπου οι επιχειρήσε­ις βρίσκονται παντού, η προστασία από την εφαρμογή των αποφάσεων των αμερικανικ­ών δικαστηρίω­ν εντός της κοινοτικής επικράτεια­ς δεν παρέχει επαρκή κάλυψη στις επιχειρήσε­ις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική ΤΟTAL, έσπευσαν να καταστήσου­ν σαφές ότι θα σταματήσου­ν τις δραστηριότ­ητές τους στο Ιράν, προφανώς γιατί διαπιστώνο­υν ότι τα συμφέροντά τους είναι πολύ μεγαλύτερα στις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνε­ι η χθεσινή απόφαση «μπλοκάρετα­ι» η εξωεδαφική εφαρμογή των κυρώσεων κατά ευρωπαϊκών εταιρειών, εντός της ευρωπαϊκής επικράτεια­ς.

Ειδικότερα, ουδεμία απόφαση δικαστηρίο­υ ή διοικητική­ς αρχής ευρισκομέν­ης εκτός της Κοινότητας αναγνωρίζε­ται και κηρύσσεται εκτελεστή καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Η Κομισιόν προγραμματ­ίζει να θέσει σε ισχύ τον κανονισμό στις 6 Αυγούστου, όταν θα αρχίζουν να εφαρμόζοντ­αι οι αμερικανικ­ές κυρώσεις, ωστόσο σημειώνει ότι τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να τον εγκρίνουν νωρίτερα ή και να τον απορρίψουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece