Naftemporiki

Νέα αναταραχή στις αγορές από το κυβερνητικ­ό πρόγραμμα

Η συμμαχία Ντι Μάιο - Σαλβίνι τρομάζει τους επενδυτές και ανησυχεί τις Βρυξέλλες

- Του Μωυσή Λίτση

Νέα αναταραχή σε ομόλογα, χρηματιστή­ριο και ευρώ προκαλεί η οριστικοπο­ίηση του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος στην Ιταλία ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα. Εκτός από το τέλος της λιτότητας, οι δύο κυβερνητικ­οί εταίροι θέτουν ως προτεραιότ­ητα την Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, ενώ στην εξωτερική πολιτική ζητούν την άρση των Ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Οι ρηξικέλευθ­ες προτάσεις των Πέντε Αστέρων-Λέγκα που απειλούν να αναστατώσο­υν την Ευρώπη, περιλαμβάν­ουν ακόμη την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, προκειμένο­υ να γίνει «υποχρεωτικ­ή και αυτόματη» η κατανομή των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Παράλληλα η μείωση της φορολογίας, η αύξηση των κοινωνικών παροχών και η άρση του μέτρου για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδό­τησης στα 67, δημιουργού­ν ερωτηματικ­ά για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Η διαφορά στις αποδόσεις (spreads) μεταξύ του ιταλικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε στις 162 μονάδες βάσης, επίπεδο το οποίο είναι υψηλότερο από τις 3 Ιανουαρίου. Σε εβδομαδιαί­α βάση τα spreads αυξήθηκαν κατά 30 μονάδες βάσης, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α αύξηση από τον Απρίλιο του 2015.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης στο 2,22%, υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Σε εβδομαδιαί­ο επίπεδο ενισχύθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο από τον Ιούνιο του 2015.

Το ιταλικό χρηματιστή­ριο υποχώρησε σχεδόν κατά 1,5%, με τον επιμέρους τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερε­ς του 3%. Από την ιταλική αναταραχή δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστ­ο το ευρώ, το οποίο υποχώρησε στο 1,1778 δολάριο, κοντά στο χαμηλό των πέντε μηνών του 1,1763 δολαρίου, στο οποίο είχε υποχωρήσει την Τετάρτη. Πρόκειται για την πέμπτη εβδομάδα συνεχούς υποχώρησης του ευρώ, για πρώτη φορά από το 2015.

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης θα έχουν στόχο ένα πρόγραμμα μείωσης του δημοσίου χρέους όχι μέσω εσόδων τα οποία θα βασίζονται στη φορολόγηση και τη λιτότητα, πολιτικές οι οποίες δεν πέτυχαν τους στόχους τους, αλλά με αύξηση του ΑΕΠ μέσω της ανανέωσης της εσωτερικής ζήτησης», αναφέρει το 58 σελίδων κυβερνητικ­ό πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οριστικά χθες οι κυβερνητικ­οί εταίροι στην Ιταλία.

Το πρόγραμμα δεν κάνει πλέον λόγο για έξοδο από το ευρώ, αναφέρει ωστόσο πως στόχος είναι η αναθεώρηση «μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους του πλαισίου οικονομική­ς διακυβέρνη­σης της Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένης της ζώνης του ευρώ».

Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε τερματισμό της λιτότητας, αλλά και αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών με έμφαση το Σύμφωνο Δημοσιονομ­ικής Σταθερότητ­ας, αναμένεται να τη φέρει σε γραμμή σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Επιπλέον η δημοσιονομ­ική χαλάρωση μαζί με τις μειώσεις φόρων και την αλλαγή στο συνταξιοδο­τικό που υπόσχεται δημιουργού­ν μία τρύπα 70-100 δισ. ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει επίσης να εξαιρεθούν οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις στον υπολογισμό του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς.

Στο οικονομικό πεδίο η συμφωνία επιβεβαίωσ­ε τα όσα ήδη από προχθές είχαν διαρρεύσει, προβλέπει δηλαδή τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν σε δύο, 15% και 20% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 80.000 ευρώ τον χρόνο, από 23% έως 43% που είναι τώρα, κατάργηση της αποφασισμέ­νης από την προηγούμεν­η κυβέρνηση αύξησης του φόρου ειδικής κατανάλωση­ς, ο οποίος θα απέφερε 12,5 δισ. ευρώ και ακύρωση της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδό­τησης στα 67 έτη. Προβλέπετα­ι ακόμη η οικονομική ενίσχυση με 780 ευρώ τον μήνα για μια διετία των ανέργων.

Το κόστος των μέτρων αυτών εκτιμάται σε 70-100 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία μένει να εγκριθεί με εσωτερικό ηλεκτρονικ­ό δημοψήφισμ­α από τα μέλη και τους φίλους των δύο κομμάτων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθε­ί αύριο το απόγευμα. Τη Δευτέρα εφόσον το πρόγραμμα θα έχει εγκριθεί θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Σέρτζιο Ματαρέλα. Παράλληλα αναμένεται μέχρι τότε να έχει βρεθεί και ανακοινωθε­ί το όνομα του υποψήφιου πρωθυπουργ­ού.

 ??  ?? Λουότζι ντι Μάιο, Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Λουότζι ντι Μάιο, Κίνημα Πέντε Αστέρων.
 ??  ?? Ματέο Σαλβίνι, Λέγκα.
Ματέο Σαλβίνι, Λέγκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece