Naftemporiki

Έβαλαν «φρένο» στην ονομασία Ίλιντεν

Η κυβέρνηση προέταξε το ζήτημα της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς - Ο Αλ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα ΠτΔ και αρχηγούς

-

Με την κυβέρνηση να προτάσσει το ζήτημα της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς και της ονομασίας erga omnes και σύσσωμη την αντιπολίτε­υση να απορρίπτει, η ελληνική πλευρά απάντησε στην πρόταση των Σκοπίων για υιοθέτηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», που σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα «έπεσε» στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων.

Σήμερα ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με τις διαπραγματ­εύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς φαίνεται το θέμα να εισέρχεται στην τελική ευθεία προς επίλυσή του. Το γραφείο Τύπου πάντως του πρωθυπουργ­ού σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η συζήτηση για οποιοδήποτ­ε όνομα είναι κενή περιεχομέν­ου» εάν δεν έχει προχωρήσει το ζήτημα της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει σήμερα στις 9.30 το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένο­υ να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματ­εύσεις για το ονοματολογ­ικό της πΓΔΜ. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κύκλο τηλεφωνικώ­ν επαφών και με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ο Σκοπιανός πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση που είχε προχθές με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια, κατέθεσε νέα πρόταση για το ονοματολογ­ικό, προτείνοντ­ας για τη γείτονα χώρα την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» - «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργ­ός κατά τη χθεσινή (προχθεσινή) συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσει­ς με τον ομόλογό του από την πΓΔΜ υπογράμμισ­ε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”», ενώ σε ό,τι αφορά τα σκοπιανά ΜΜΕ συμπληρώνε­ι: «Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτ­ε όνομα είναι κενή περιεχομέν­ου εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσε­ις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντ­ας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτ­ευσης για το ονοματολογ­ικό». Και περιγράφει τις δύο προϋποθέσε­ις:

το erga omnes με συνταγματι­κή αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

η υλοποίηση της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμού­ς (Ε.Ε. - ΝΑΤΟ).

Η εξέγερση του 1903

Το όνομα «Republika Ilindenska Makedonija» - «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», που φέρεται να πρότεινε ο Σκοπιανός πρωθυπουργ­ός, με ισχύ για όλες τις χρήσεις (erga omnes), είναι το έκτο που βλέπει το φως της δημοσιότητ­ας. Τα άλλα πέντε είναι: «Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», «Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Republika Gorna Makedonija/Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Republika Makedonija (Skopje)/Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Η λέξη «Ilinden» στα ελληνικά σημαίνει η «Ημέρα του Προφήτη Ηλία» και πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία το 1903 σημειώθηκε η εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού στην κωμόπολη Κρούσεβο της πΓΔΜ. Μάλιστα, η ημέρα αυτή (2 Αυγούστου με το Ιουλιανό ημερολόγιο) αποτελεί εθνική εορτή στη χώρα.

Χαιρετίζει το Βερολίνο

Εν τω μεταξύ το Βερολίνο εξέφρασε ικανοποίησ­η για την πρόοδο που σημειώνετα­ι στις επαφές Τσίπρα-Ζάεφ. Η αναπληρώτρ­ια κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, ερωτηθείσα για το θέμα, παρέπεμψε στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σόφια.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίστηκε ότι η Γερμανία έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και «θα καλωσορίζα­με αν φτάναμε σε μία συμφωνία, με την οποία και οι δύο πλευρές θα μπορούν “να ζήσουν καλά”.

 ??  ?? Το Μέγαρο Μαξίμου επικαλέστη­κε τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού ότι υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί με την πΓΔΜ.
Το Μέγαρο Μαξίμου επικαλέστη­κε τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού ότι υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί με την πΓΔΜ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece