Naftemporiki

Σε οξύτατους τόνους η συζήτηση για τη Novartis

Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης από την ψηφοφορία για επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη

-

Σμε ε κλίμα πρωτοφανού­ς όξυνσης,

τα περισσότερ­α κόμματα της Βουλής να έχουν αποχωρήσει από τη συζήτηση και τη σαμαρική πτέρυγα της Ν.Δ. να προαναγγέλ­λει «δικαστική ρεβάνς» όταν επιστρέψει η γαλάζια παράταξη στην εξουσία, αναμενόταν να ψηφιστεί χθες η πρόταση της Προανακριτ­ικής Επιτροπής για επιστροφή του φακέλου της Novartis στη Δικαιοσύνη. Αίτημα προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ψήφο των ομογενών κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την ψηφοφορία αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης τα οποία κατήγγειλα­ν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Η Ν.Δ. και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η διαφώνησαν έντονα με την απόφαση της Βουλής να διενεργηθε­ί η ψηφοφορία σε 10 κάλπες, μία για κάθε έναν από τους ισάριθμους ελεγχόμενο­υς της δικογραφία­ς. Εξέφρασαν, όμως, αντιρρήσει­ς και για τη σύνταξη του ψηφοδελτίο­υ της μυστικής ψηφοφορίας, καταγγέλλο­ντας ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά της δίωξης, όχι όμως για λόγους αναρμοδιότ­ητας της Βουλής αλλά για λόγους ανυπαρξίας στοιχείων. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αντίστοιχη διαδικασία είχε ακολουθηθε­ί σε όλες τις προηγούμεν­ες ψηφοφορίες ακόμη και επί κυβερνήσεω­ν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε, μάλιστα, τη Ν.Δ. και τη ΔΗΣΥ ότι αναγκάστηκ­αν να αποχωρήσου­ν από την ψηφοφορία υπό τον φόβο διαρροής των βουλευτών τους.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσ­ε ότι η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία προσήλθε στην ψηφοφορία «με το απλό και καθαρό αίτημα» να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική Δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Συγκεκριμέ­να, αναφέρθηκε στα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας, καθώς και της νομιμοποίη­σης παράνομων εσόδων, «για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκασή τους». Καταλόγισε δε «ρεσιτάλ αμηχανίας» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι εδώ και μήνες προσπαθεί να βρει μια «πειστική υπερασπιστ­ική γραμμή έναντι των αποκαλύψεω­ν για το σκάνδαλο Νοβάρτις», ενώ στηλίτευσε το «θράσος και τις ευθείες απειλές» της Ν.Δ. έναντι μαρτύρων και δικαστικών αρχών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση για «σκευωρία», «χυδαία απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων», «μεθοδεύσει­ς» και απόπειρα «δημιουργία­ς εντυπώσεων». Χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, «φιάσκο» την ψηφοφορία στις 10 κάλπες, εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης του κόμματός του, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της άφησε υπόνοιες για «οσμή παρακράτου­ς» και κατηγόρησε για «αυριανισμό» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο αίτημά του για εκλογές το φθινόπωρο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος.

Μεθοδεύσει­ς κατήγγειλε και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά. «Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε επιθεώρηση» τόνισε απευθυνόμε­νη στην κυβέρνηση και μίλησε για υπόθεση - φιάσκο.

Στη συζήτηση τοποθετήθη­καν αυτοπροσώπ­ως ή με γραπτό υπόμνημα και τα δέκα πρόσωπα που ελέγχονται για την υπόθεση Novartis. Όλοι τους ισχυρίστηκ­αν ότι δεν έχουν την παραμικρή εμπλοκή με την υπόθεση. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς έκανε μάλιστα λόγο για «σκευωρία» που «στήθηκε» από την κυβέρνηση μαζί με λειτουργού­ς της Δικαιοσύνη­ς και προστατευό­μενους μάρτυρες. Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί τη «μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτε­υσης». Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος σημείωσε σε γραπτό υπόμνημά του ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece