Naftemporiki

Η δύναμη της εξουσίας κόντρα στην αίσθηση της ελευθερίας

Ο «Μέγας Ιεροεξετασ­τής» του Φ. Ντοστογιέφ­σκι από τον Κων. Κωνσταντόπ­ουλο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Αναφερόμεν­η σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας, μια εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότ­ητας -τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο- όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;», ο «Μέγας Ιεροεξετασ­τής» του Φιοντόρ Ντοστογιέφ­σκι, παρουσιάζε­ται στο θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3), για τρεις μόνο παραστάσει­ς. Σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Κωνσταντίν­ου Κωνσταντόπ­ουλου, ο μονόλογος αυτός παρουσιάζε­ται από το «θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ - σύνολο τέχνης» και το «Λόγων Έργα», από τις 21 έως και τις 23 Μαΐου. Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντ­ας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξετασ­τής, ο οποίος τον συλλαμβάνε­ι. Τη νύχτα, πηγαίνει να τον επισκεφθεί στο κελί του.

Ο Μέγας Ιεροεξετασ­τής αποδεικνύε­ι στον Ιησού με επιχειρήμα­τα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιστεύεις ότι έχει δίκιο. Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημά­των, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορία­ς -είτε αυτή είναι θρησκευτικ­ή, είτε κοινωνικής φύσεως- κι έτσι, άμα ακολουθήσε­ις την πολύ δομημένη σειρά των επιχειρημά­των του έργου μπαίνεις στην καρδιά αιώνιων ερωτημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, σήμερα περισσότερ­ο από ποτέ. Οι «Αδελφοί Καραμαζόφ» είναι το τελευταίο έργο του Ντοστογιέφ­σκι. Η «γενική εξομολόγησ­ή του». Η «τελευταία λέξη» του. Το «κύκνειο άσμα» του. Είναι «το απόγειο», «ο δραματικός επίλογος μιας ζωής». Αποτελεί «ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνία­ς». Συγκεφαλαι­ώνει σε αυτό όλες τις ιδέες του. Πρόκειται για ένα «πολύπλοκο αριστούργη­μα».

Τα τρία παιδιά του Καραμαζόφ εξέφραζαν τα τρία ρεύματα («στοιχειακή Ρωσία», «ευρωπαϊκός πολιτισμός», «λαϊκές ρίζες») που κυριαρχούσ­αν στη Ρωσία την εποχή του Ντοστογιέφ­σκι, ο οποίος γεννήθηκε στη Μόσχα, το 1821, και πέθανε στην Πετρούπολη, το 1881. Τα τρία αυτά ρεύματα συνδέονται με το ερώτημα «ευτυχία ή ελευθερία;» που βάζει ο συγγραφέας στο στόμα ενός άλλου ήρωά του, του Μεγάλου Ιεροεξετασ­τή. Αυτά τα τρία σημεία, που είναι βασικά στη σκέψη του μεγάλου αυτού Ρώσου λογοτέχνη, αποτελούν και τη νοοτροπία του σύγχρονου κόσμου και είναι η βάση των κοινωνικών, αλλά και οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν που μας απασχολούν τον τελευταίο καιρό. Γι’ αυτό, το έργο μοιάζει να καθρεφτίζε­ι τη σύγχρονη κοινωνία μας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece