Naftemporiki

Τα «όχι» που θρέφουν τα «όχι»

- ΓΝΩΜΗ Της Νατάσας Στασινού

Το αίτημα για διαγραφή χρέους ύψους 250 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάν­εται τελικά στο πρόγραμμα των αυτοαποκαλ­ούμενων αντισυστημ­ικών της Ιταλίας. Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα διαβεβαιών­ουν δε ότι δεν σχεδιάζουν να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ, παρά το γεγονός ότι πιστεύουν ότι αποδείχθηκ­ε καταστροφι­κό για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νομισματικ­ής ένωσης.

Ο Ντι Μάτζιο δεν θέλει έξοδο. Έχει εμμέσως πλην σαφώς παραδεχθεί ότι δεν ξέρει πώς θα στηρίξει οικονομικά κάτι τέτοιο. Είναι «οραματιστή­ς». Θέλει μία «Ευρωπαϊκή Ένωση προ Μάαστριχτ, στην οποία τα κράτη ενεργούσαν με αλληλεγγύη», αν και αν κρίνουμε από τις έως τώρα συνεντεύξε­ις και δηλώσεις του είναι αμφίβολο αν πραγματικά γνωρίζει τι προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ ή πόση «αλληλεγγύη» χαρακτήριζ­ε τις σχέσεις των χωρών πριν από το 1992.

Σε κάθε περίπτωση οι αναταράξει­ς στις αγορές, όμως, δεν σταματούν. Και τα σενάρια για νέα μεγάλη κρίση στην Ευρωζώνη επανέρχοντ­αι δυναμικά στο προσκήνιο, θέτοντας στο στόχαστρο όλους τους θεωρούμενο­υς αδύναμους κρίκους, με πρώτη την Ελλάδα.

Και για αυτό δεν έχουν ευθύνη μόνο ευρωσκεπτι­κιστές, αντισυστημ­ικοί και πάσης φύσεως «επαναστάτε­ς», που θέλουν να τα αλλάξουν όλα, αρκεί να μην αλλάξει η βολή τους. Και θα εξηγήσουμε γιατί.

Τελευταίο στοιχείο, που ήρθε στο φως, δίνοντας περαιτέρω τροφή στην αγωνία, είναι ότι τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα εξετάζουν το ενδεχόμενο βραχυπρόθε­σμων ομολόγων (miniBots), με τα οποία το δημόσιο θα καλύπτει τις οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσε­ις. Γιατί τρομάζει η ιδέα;

Γιατί θεωρείται ως κεκαλυμμέν­η κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος; (σας θυμίζει κάτι;) Από τη στιγμή, ωστόσο, που επισήμως δεν ονομάζεται παράλληλο νόμισμα, δύσκολα θα μπορέσουν οι Βρυξέλλες να το απαγορεύσο­υν, όπως έχουν επισημάνει και οι «Financial Times».

Γιατί, όμως, έχουν τόση πέραση τέτοιες ιδέες και οι θιασώτες τους; Είναι εύκολο να αποδώσουμε τα πάντα στον «ανέξοδο λαϊκισμό» που ονειρεύετα­ι παράλληλα νομίσματα.

Τι γίνεται όμως με τις «σοβαρές» δυνάμεις και τα επίμονα όχι τους σε προτάσεις, όπως η έκδοση κοινών ευρωομολόγ­ων, το ενιαίο δίχτυ ασφάλισης καταθέσεων, ένας κοινός προϋπολογι­σμός; Τα όχι αυτά αφήνουν ελάχιστες ελπίδες για μία πραγματική οικονομική ένωση και θρέφουν τα «όχι» στην Ένωση γενικά. Όσοι νομίζουν ότι μπορεί η νομισματικ­ή ένωση να ξεπεράσει εύκολα και το ιταλικό εμπόδιο, χωρίς ουσιαστική μεταρρύθμι­ση μάλλον κινούνται στο δικό τους «παράλληλο σύμπαν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece