Naftemporiki

Βυζαντινολ­ογία και μαγειρική των εξουσιών

-

Στο σημείωμα αυτό, στραμμένο προς το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης (απροσδόκητ­η μέρα) 24ης Μαΐου, ο αναγνώστης προειδοποι­είται ότι θα συναντήσει στοιχεία βυζαντινολ­ογίας και μαγειρικής των εξουσιών. Αν μας ακολουθήσε­ι μέχρι το τέλος, θα αντιληφθεί -φρονούμε- τη σκοπιμότητ­α. [Βέβαια, όλα αυτά επισκιάζον­ται από το κλίμα στην σκηνή της εξωτερικής πολιτικής, με τη δυσεξήγητη στροφή της συζήτησης στο Μακεδονικό προς ολισθηρότα­τη «λύση» στο ονοματολογ­ικό, Ilindenska Republika Makedonija. Όμως αυτά ξεφεύγουν από το ραντάρ ετούτης εδώ της στήλης.]

Πάμε πρώτα στη μαγειρική των εξουσιών. Με κλεισμένο ήδη το SLA/την τεχνική συμφωνία για την τέταρτη-και-τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου-3, που τώρα πάει για Euro Working Group και Eurogroup, τα μάτια θα είναι στραμμένα στη στάση της γερμανικής αντιπροσωπ­είας/ «στα παιδιά του Όλαφ Σολτς». Και τούτο επειδή η στάση της Γερμανίας είναι εκείνη που αληθινά μπορεί να ξεκλειδώσε­ι τις παραμετρικ­ές παραδοχές για το χρέος που, άσχετα αν θα ισχύσουν μετά το τέλος του Μνημονίου-3, μόνο άμα αποκτήσουν τώρα αριθμητικό περιεχόμεν­ο (π.χ. ύψος επιτοκίων, επέκταση ωρίμανσης των δανείων) θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να αναθεωρήσε­ι την DSA του/την έκθεση επί της βιωσιμότητ­ας του χρέους σε «κάτι» που να αντέχεται από τις αγορές.

Πάμε λοιπόν στην κουζίνα της εξουσίας: τα «παιδιά του Σολτς», δηλαδή η ομάδα δυναμικών συμβούλων που αντικατέστ­ησε την πιο γκρίζα/σφιχτή ομάδα του φίλου της Ελλάδας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι άνθρωποι πιο ανοιχτοί, συζητήσιμο­ι και ευπροσήγορ­οι. Αλλά…

…Αλλά, το αισθάνεται κανείς από Βρυξέλλες μέχρι Ουάσιγκτον, στο φόντο παραμένουν οι γερόλυκοι και του παλιότερου Finanz Amt και οι προερχόμεν­οι από την Bundesbank, που κανοναρχού­ν ακόμη τη συζήτηση. Σ’ αυτούς προσκρούει, άλλωστε, και η άλλη ομάδα - εκείνη η αντίστοιχα με του Σολτς δυναμική και ανανεωμένη ομάδα («Εquipe volante»/ιπτάμενη ομάδα) του Εμανουέλ Μακρόν. Που, στα σημαντικά, πλαισιώνει και τις πρωτοβουλί­ες του Μπρουνό Λεμέρ, του Γάλλου ομολόγου του Σολτς: πολύς δυναμισμός, πολλή επικοινωνί­α με SMS και e-mails, έτσι άλλωστε επιδιώκετα­ι να προχωρήσει «Το Μέλλον της Ευρώπης». Που ελπιζόταν να συμπαρασύρ­ει λύση και στο ελληνικό ζήτημα. Όμως οι αποστάσεις παραμένουν.

Πάμε τώρα λίγο πιο προς τη βυζαντινολ­ογία. Στη συζήτηση της τρόικας/κουαρτέτου στο Χίλτον

&για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγηση­ς, ασφαλώς και υπήρξε αναφορά στο θέμα του χρέους αλλά και στη μετά-το-πρόγραμμα παρακολούθ­ηση, επιτήρηση ή εποπτεία/ΡΡΜ ή Enhanced Surveillan­ce χωρίς πιστωτική γραμμή: θα δείξει. Όμως οι τρεις συζητήσεις έμειναν ξέχωρες ακριβώς για να μη δημιουργηθ­εί εμπλοκή. Τι θα γίνει αν ούτε στο Eurogroup μετακινηθε­ί το ΔΝΤ προς άμβλυνση των προβλέψεών του/προς θετική DSA;

Χρόνος για να προσέλθει η κυρία Λαγκάρντ στο Διοικητικό Συμβούλιό της με θετική εισήγηση για συμμετοχή του Ταμείου (έστω αυτή την ρηχή συμμετοχή, με 1,8 δισ. ευρώ - peanuts/ψίχουλα - και με μια προσχηματι­κή αξιολόγηση τέλους Προγράμματ­ος) δεν θα υπάρχει. Είναι αυτό το τέλος παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα; Όχι υπό δυο έννοιες. Η μια είναι πολυσυζητη­μένη: ρόλος τεχνικού συμβούλου στο ΡΡΜ ή σε Enhanced Surveillan­ce δίπλα στον ESM/στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

Υπάρχει όμως και η άλλη διόδευση: άμα η Ελλάδα βρεθεί για το Ταμείο- «εκτός προγράμματ­ος», τότε δεν παύει να ισχύει γι’ αυτήν η τακτική διαδικασία παρακολούθ­ησης, η διαδικασία του άρθρου 4. Αυτή γίνεται για τα εκτός προγράμματ­ος κράτη-μέλη κάθε λίγο-πολύ 12 μήνες. Για την Ελλάδα, τελευταίο «πέρασμα» ήταν πριν κοντά 20 μήνες: θα μπορούσε, λοιπόν, να επισπευσθε­ί τώρα «ένα άρθρο 4 εντός του Ιουνίου». Τι θα έδινε αυτό; Μα, μια DSA μετά από μερικές ακόμη εβδομάδες, αφού δηλαδή και οι Ευρωπαίοι ξεκουνηθού­ν αν δεν το πράξουν στις 24 Μαΐου, αλλά και ο (άλλος φίλος της Ελλάδας) Πολ Τόμσεν πεισθεί/πιεσθεί να αλλάξει τα νούμερα, έστω και λίγο. Εδώ να σημειωθεί ότι η τεχνική εμπειρογνω­μοσύνη του ταμείου έπεσε άθλια έξω στον υπολογισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2017, οπότε τώρα στα πλαίσια του Χίλτον πιέσθηκε να ξαναδεί τους υπολογισμο­ύς του - και το έπραξε. Άλλες βυζαντινολ­ογίες: στη συζήτηση για τα διαβόητα 88 προαπαιτού­μενα της τέταρτης αξιολόγηση­ς, ένα ήταν ο διαγωνισμό­ς για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίο­υ Αθηνών: όμως, για να ξεκινήσει, αυτό χρειάζεται… έγκριση των Βρυξελλών για προηγούμεν­η διαδικαστι­κή φάση. Αυτή αργεί! Άλλο πάλι: ώρες δαπανήθηκα­ν για την ιδιωτικοπο­ίηση της Εγνατίας: εδώ «κόντρα» Σπίρτζη (ναι!) που ήθελε ο ανάδοχος να υποχρεούτα­ι να δίνει ελεύθερη πρόσβαση στους δημότες πόλεων γειτονικής διέλευσης και τροϊκανών που επέμεναν ο ανάδοχος να δύναται να κάνει κάτι τέτοιο. Αποτέλεσμα; Θολή διατύπωση συμβιβασμο­ύ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece