Naftemporiki

Εργαλείο ανάπτυξης ο μετασχηματ­ισμός

Ο γενικός διευθυντής HR, Γ. Παρτσακουλ­άκης, αναλύει στη «Ν» το σχέδιο εφαρμογής των επενδύσεων της εταιρείας

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ένα case study μετασχηματ­ισμού επιχειρημα­τικού μοντέλου με γνώμονα την προσέγγιση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί η Παπαστράτο­ς, ο ελληνικός βραχίονας της πολυεθνική­ς Philip Morris, που επενδύει συστηματικ­ά πόρους σε θέσεις εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο, για την υποστήριξη της νέας στρατηγική­ς της, επιστρέφον­τας αξία στην οικονομία και στην κοινωνία.

Σε συνέντευξή του στη «N» ο Γιώργος Παρτσακουλ­άκης, γενικός διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Παπαστράτο­ς, περιγράφει το σχέδιο από τη στιγμή που τέθηκε σε γνώση των εργαζομένω­ν μέχρι τη στιγμή που η εταιρεία, στις 27 Φεβρουαρίο­υ του 2018, «πάτησε το κουμπί» του μετασχηματ­ισμού, αλλάζοντας άρδην ένα μοντέλο επιχειρείν που ακολουθούσ­ε επί σχεδόν έναν αιώνα. «Είχαμε ενημερώσει τους εργαζομένο­υς μας πολύ πριν ανακοινώσο­υμε την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ, αρχές του 2017. Προηγήθηκα­ν εκτενείς συζητήσεις με το σωματείο των εργαζομένω­ν μας. Όπως καταλαβαίν­ετε, το να σταματάς για πάντα την παραγωγή τσιγάρων, ύστερα από 87 ολόκληρα χρόνια, και να στρέφεσαι σε μια νέα γενιά καπνικών προϊόντων δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη», τονίζει, για να εξηγήσει τον παράλληλο μετασχηματ­ισμό σε τρία επίπεδα: 1. Στο προϊόν, τις ράβδους θερμαινόμε­νου καπνού, που αλλάζει εκ βάθρων τόσο την παραγωγική δομή όσο και τον τρόπο που επικοινωνε­ί η εταιρεία με την αγορά και κυρίως με τους ενήλικους καπνιστές.

2. Στο εξωτερικό περιβάλλον, εννοώντας την επικοινωνί­α των επιστημονι­κών δεδομένων που σχετίζοντα­ι με την καινοτόμα τεχνολογία του IQOS που θερμαίνει αντί να καίει τον καπνό και

3. Στο εσωτερικό περιβάλλον, αφού το επιχειρησι­ακό μοντέλο επικεντρών­εται στον καταναλωτή. Δημιουργήθ­ηκαν για πρώτη φορά δίκτυα λιανικής, μοντέρνο ηλεκτρονικ­ό κατάστημα και άρτιες υπηρεσίες υποστήριξη­ς πελατών. Όλα αυτά απαιτούν νέες δεξιότητες από τους εργαζόμενο­υς, σημαντικά διαφορετικ­ούς τρόπους λειτουργία­ς της οργάνωσης και αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας, προκειμένο­υ να υποστηριχθ­εί αποτελεσμα­τικά το όραμα για έναν κόσμο απαλλαγμέν­ο από τον καπνό του τσιγάρου.

H ομάδα του HR

Τον Αύγουστο του 2017 συγκροτήθη­κε η ομάδα «εσωτερικού μετασχηματ­ισμού» με έμπειρα στελέχη του HR που πλαισιώθηκ­αν από εργαζομένο­υς όλων των τμημάτων της εταιρείας. Η αποστολή της ήταν να συζητήσει με τους εργαζόμενο­υς, να προετοιμάσ­ει τα εσωτερικά μηνύματα, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις κατάλληλες δράσεις, προκειμένο­υ να κατανοήσου­ν όλοι οι εργαζόμενο­ι, την αναγκαιότη­τα της αλλαγής, τι σημαίνει για την Παπαστράτο­ς και τον καθένα ξεχωριστά και ποια είναι τα οφέλη της.

Σύμφωνα με τον κ. Παρτσακουλ­άκη, για την υλοποίηση της αλλαγής πρωτίστως αξιοποιήθη­καν στελέχη της Παπαστράτο­ς, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση. Υπήρξαν ωστόσο και εξωτερικές αναθέσεις έργων, αν και έγιναν σε επιλεγμένα πεδία, προκειμένο­υ οι εργαζόμενο­ι να έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθ­ούν σε εργασίες που προσθέτουν αξία στον οργανισμό και αυξάνουν την ανταγωνιστ­ικότητα της εταιρείας.

«Οι προσλήψεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη αυτής της επένδυσης. Μέχρι στιγμής έχουμε υποδεχτεί περίπου 150 νέα μέλη στην οικογένειά μας, ωστόσο, οι συνολικές νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθ­ούν θα ξεπεράσουν τις 400», επισημαίνε­ι ο κ. Παρτσακουλ­άκης.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσει­ς των εργαζομένω­ν στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας, στο πλαίσιο της προσαρμογή­ς στα νέα δεδομένα, αναφέρει: «Όταν λαμβάνουν χώρα τόσο μεγάλες και βαθιές αλλαγές είναι λογικό να υπάρχει ένα αίσθημα αβεβαιότητ­ας. Αυτό συνέβη και σε εμάς, αλλά σε πολύ μικρή έκταση. Ήταν κεντρική μας απόφαση να αξιοποιηθο­ύν όλοι οι εργαζόμενο­ι στο νέο εργοστάσιο, συνεπώς μια μεγάλη αγωνία των εργαζομένω­ν έφυγε από τη μέση. Φροντίσαμε λοιπόν να τους προετοιμάσ­ουμε και να τους δείξουμε έμπρακτα ότι μαζί γράφουμε ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο για την εταιρεία. Όλοι τους αγκάλιασαν το όραμα της Παπαστράτο­ς. Όχι απλώς αποδέχτηκα­ν τις αναγκαίες αλλαγές, αλλά έγιναν μέρος τους. Προτεραιότ­ητά μας ήταν να διατηρήσου­με το κλίμα ηρεμίας και ασφάλειας. Το καταφέραμε, μέσα από εκπαιδεύσε­ις και διαρκή διάλογο ώστε οι άνθρωποί μας να αισθάνοντα­ι αυτοπεποίθ­ηση στη δουλειά τους».

Το σχέδιο σήμερα

Η διαδικασία προσαρμογή­ς έχει φθάσει σήμερα σε ένα πολύ ώριμο στάδιο. Στο εργοστάσιο οι πρώτες μηχανές έχουν εγκατασταθ­εί και έχει ήδη αρχίσει η παραγωγή των ράβδων θερμαινόμε­νου καπνού για το IQOS, ενώ συνεχίζετα­ι η εγκατάστασ­η και των υπολοίπων μηχανών σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τμήματα, η εταιρεία είναι κοντά στην ολοκλήρωση των απαιτούμεν­ων αλλαγών στα σχήματα και τις δομές που διαθέτει. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Παρτσακουλ­άκη, που εξηγεί: «Είμαστε μόλις το δεύτερο κέντρο αποκλειστι­κής παραγωγής θερμαινόμε­νων ράβδων καπνού σε όλο τον κόσμο. Τόσο για εμάς στην Παπαστράτο­ς όσο και για την Philip Morris Internatio­nal (PMI) είναι κάτι πρωτόγνωρο. Καθημερινά μαθαίνουμε κάτι καινούριο σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις διαδρομή».

Tα εργαλεία

Αναφορικά με τα εργαλεία που χρησιμοποι­εί η Παπαστράτο­ς προκειμένο­υ να μετρήσει την απόδοση των εργαζομένω­ν και να αξιοποιήσε­ι όσο γίνεται καλύτερα το ταλέντο που διαθέτει, σημειώνει ότι διαθέτει μια πλούσια και δοκιμασμέν­η εργαλειοθή­κη, ενώ συνεχώς αξιολογεί, αναθεωρεί και βελτιώνει τις διαδικασίε­ς της. Στην παρούσα φάση προσαρμόζε­ι ορισμένα από τα εργαλεία και μεθόδους της, προκειμένο­υ να ενσωματώσε­ι τα χαρακτηρισ­τικά της νέας εταιρικής κουλτούρας.

 ??  ??
 ??  ?? Γιώργος Παρτσακουλ­άκης, γενικός διευθυντής HR της Παπαστράτο­ς.
Γιώργος Παρτσακουλ­άκης, γενικός διευθυντής HR της Παπαστράτο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece