Naftemporiki

Ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης στον Μπουτάρη

Δύο συλλήψεις για τον ξυλοδαρμό του δημάρχου - Συνεχίζοντ­αι οι έρευνες της αστυνομίας

-

ην ομόθυμη καταδίκη του ποΤλιτικού

κόσμου έχει προκαλέσει ο ξυλοδαρμός του δημάρχου Θεσσαλονίκ­ης Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της Γενοκτονία­ς των Ποντίων, το απόγευμα του Σαββάτου, μπροστά στον Λευκό Πύργο.

Ο κ. Μπουτάρης έγινε στόχος άγριας επίθεσης από ομάδα 10-15 ατόμων, οι οποίοι τον χτύπησαν με κλωτσιές και μπουνιές, πέταξαν μπουκάλια στο πρόσωπό του και έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτο­υ του. Λίγο πριν, αρκετά άτομα από το συγκεντρωμ­ένο πλήθος ζητούσαν από τον δήμαρχο να αποχωρήσει από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρό­μενοι για τη στάση του στο Σκοπιανό, τις απόψεις του για την Τουρκία και τον Κεμάλ, αλλά και τη διεξαγωγή του Radical Pride, νωρίτερα, την ίδια μέρα της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία.

Ο δήμαρχος νοσηλεύτηκ­ε προληπτικά το βράδυ του Σαββάτου στο Ιπποκράτει­ο Νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο το πρωί της Κυριακής. Οι ιατρικές εξετάσεις του δημάρχου ήταν καλές και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.

«Ήταν μια άθλια επίθεση, αυτό που έζησα ήταν εφιαλτικό. Ήταν κάμποσοι και με χτυπούσαν παντού, σε όλο μου το σώμα, με μπουνιές, κλωτσιές, όλα. Δεν νομίζω να ήταν Πόντιοι. Άλλωστε με τους Πόντιους έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις. Έχω ορισμένες καθαρές καταστάσει­ς στο μυαλό μου για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, αλλά δεν είμαι σε θέση και δεν θέλω να τις πω τώρα», δήλωσε από το νοσοκομείο ο κ. Μπουτάρης.

Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκ­ης προσήχθησα­ν και συνελήφθησ­αν δύο άτομα τα οποία κατηγορούν­ται για συμμετοχή στη χθεσινή επίθεση εναντίον του δημάρχου. Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης κατά του κ. Μπουτάρη συνεχίζοντ­αι. Η Διεύθυνση Ασφάλειας που διενεργεί την προανάκρισ­η εξετάζει διεξοδικά οπτικοακου­στικό υλικό, φωτογραφίε­ς και βίντεο που έχουν καταγράψει την επίθεση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, την απερίφραστ­η καταδίκη του για τη «φασιστικής -κατά την επιεικέστε­ρη έκφραση- νοοτροπίας επίθεση εναντίον του δημάρχου της Θεσσαλονίκ­ης από περιθωριακ­ά στοιχεία».

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, με αναρτήσεις του στο twitter, ανέφερε ότι «αυτοί που επιτέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκ­ης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμ­ένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμ­ένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωπο­ι με τις συνέπειες των πράξεών τους».

Πρόσθεσε δε ότι «όσο πολιτικές δυνάμεις επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακ­ά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμ­ού, τόσο το φίδι του φασισμού θα απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία».

Η Ν.Δ. έκανε λόγο για φασιστική επίθεσης πατριδοκάπ­ηλων, οι δράστες της οποίας «πρέπει να συλληφθούν αμέσως», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να συνειδητοπ­οιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτη­ς ανοχής που επιδεικνύε­ι στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece