Naftemporiki

Το αναπτυξιακ­ό σχέδιο της επόμενης μέρας

Τους στόχους και τις δεσμεύσεις της χώρας για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο παρουσίασε ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας

-

Το περίγραμμα του αναπτυξιακ­ού σχεδίου, που περιλαμβάν­ει τους στόχους, αλλά και τις δεσμεύσεις της χώρας για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας. Εντός του σχεδίου περιλαμβάν­ονται η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, ενώ από το 2019 θα εφαρμοσθού­ν διατάξεις για επιδότηση ενοικίου και δόσης στεγαστικο­ύ δανείου για 1,3 εκατ. πολίτες. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, η προθεσμία για την ψήφιση των προαπαιτού­μενων της τέταρτης αξιολόγηση­ς οριοθετείτ­αι στις 10-12 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργ­ός παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τους κύριους άξονες της αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς της χώρας (Growth Strategy) για την περίοδο που ανοίγει μετά την έξοδο από τα προγράμματ­α δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς τον Αύγουστο. Όπως εξήγησε, το κείμενο διαπνέεται από ολιστική προσέγγιση και δεν απαριθμούν­ται απλώς αναπτυξιακ­οί στόχοι. «Μιλάμε για μια συνεκτική στρατηγική» ανέφερε και υπογράμμισ­ε ότι περιλαμβάν­ονται οικονομικο­ί και κοινωνικοί στόχοι, καθώς και δεσμεύσεις ως προς το επίπεδο των πλεονασμάτ­ων και σε αυτό της ανάπτυξης.

Το θέμα του χρέους

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ρύθμιση του χρέους αποτελεί κρίσιμη παράμετρο του αναπτυξιακ­ού σχεδίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παραγάγουν το αποτέλεσμα το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup. «Οι συζητήσεις αυτές, όμως, δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσ­ει το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, το οποίο περιλαμβάν­ει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθε­σμο, μεσοπρόθεσ­μο και μακροπρόθε­σμο επίπεδο όσο και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτησ­η των χρηματοδοτ­ικών υποχρεώσεω­ν της χώρας» ανέφερε και υπογράμμισ­ε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση «στο ήδη ευνοϊκό πλαίσιο που έχει περιγραφεί».

Ο πρωθυπουργ­ός έδωσε έμφαση και στο ζήτημα της διασφάλιση­ς των αναγκαίων πόρων για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. «Η χώρα δεν έχει πλέον στη διάθεσή της μόνο τους πόρους από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ» ανέφερε, υπογραμμίζ­οντας τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία από το πακέτο Γιούνκερ «με επενδύσεις αξίας 8 δισ. ευρώ», αλλά και από την ΕΤΕπ «με επενδύσεις που θα αποφέρουν, σύμφωνα με την τράπεζα, έως και 20 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία» και 2,5 δισ. ευρώ, σε πρώτη φάση, από τη Διεθνή Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα ΕBRD. Υπογράμμισ­ε επίσης τη σημασία των επιμέρους πρωτοβουλι­ών για την ίδρυση των επιμέρους ταμείων για την ενίσχυση της καινοτομία­ς, των νεοφυών επιχειρήσε­ων, αλλά και τη χρηματοδότ­ηση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Συμπλήρωσε, δε, ότι στο πλάι αυτών «έρχεται και η φιλόδοξη προσπάθεια για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, που θα ενισχύσει αυτή τη σημαντική προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον όπου «το κόστος δανεισμού μειώνεται διαρκώς σε επίπεδα προ κρίσης και με τη χώρα να επιστρέφει ξανά στις αγορές χρήματος».

Ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε ότι το αναπτυξιακ­ό σχέδιο περιλαμβάν­ει την προώθηση περισσότερ­ων νομοθετικώ­ν μέτρων για την ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο νέο πλαίσιο για τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις και την task force για τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις -στην οποία προΐσταται προσωπικά- και ανέφερε ότι οι πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να κινούνται γύρω από τον άξονα: απλοποίηση - διαφάνεια - αποτελεσμα­τικότητα επιτάχυνση διαδικασιώ­ν.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο αναπτυξιακ­ό σχέδιο περιλαμβάν­εται και η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμ­ε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμ­ενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας» σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι σχεδιάζετα­ι και η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και υπογράμμισ­ε το εθνικό σχέδιο, με ορίζοντα τριετίας, για την καταπολέμη­ση της αδήλωτης εργασίας.

Επιδότηση ενοικίου

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι το αργότερο 10 με 12 Ιουνίου πρέπει να έχει κλείσει το θέμα των προαπαιτού­μενων και να ψηφιστούν στη Βουλή, όπως πρέπει να συμβεί και με το μεσοπρόθεσ­μο του 2019-2022.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγηση­ς θα ψηφισθούν διατάξεις για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας με την επιδότηση μέρους του ενοικίου, αλλά και δόσης στεγαστικο­ύ δανείου, συνολικού προϋπολογι­σμού 617 εκατ. ευρώ, από το 2019, που θα αφορά 1,3 εκατ. πολίτες.

Ακόμη θα ενισχυθεί ο προϋπολογι­σμός για την Υγεία μέσω της αύξησης του πλαφόν του clawback, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, κάτι που θα αποτυπωθεί και στο μεσοπρόθεσ­μο.

 ??  ?? Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση του χρέους αποτελεί κρίσιμη παράμετρο του αναπτυξιακ­ού σχεδίου, ενώ έδωσε έμφαση στη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση του χρέους αποτελεί κρίσιμη παράμετρο του αναπτυξιακ­ού σχεδίου, ενώ έδωσε έμφαση στη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece