Naftemporiki

Το σκεπτικό για την ονομαστικο­ποίηση των μετοχών

-

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογικ­ή έκθεση, η μεταβίβαση των ανωνύμων μετοχών σπανίως επιτυγχάνε­ται με την παράδοση του τίτλου, και τούτο είτε διότι η έκδοση ανωνύμων τίτλων δεν είναι πια συχνό φαινόμενο, είτε διότι (και αυτό αφορά τις εισηγμένες μετοχές) η μεταβίβαση τόσο των ονομαστικώ­ν όσο και των ανωνύμων μετοχών ακολουθεί όμοιους κανόνες, στις μετοχές δε αυτές δεν μπορεί να αποκρυβεί ο ιδιοκτήτης. Μάλιστα, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν το ελληνικό δίκαιο περιείχε κανόνες (φορολογικο­ύ ιδίως δικαίου) που επέβαλλαν την κατάρτιση εγγράφου για τη μεταβίβαση των μετοχών, ακόμα και των ανωνύμων. Μολονότι η ελληνική νομολογία είχε περιορίσει την εμβέλεια των κανόνων αυτών, θεωρώντας ότι έχουν μόνο φορολογικό αποτέλεσμα, όχι δε και αποτέλεσμα εταιρικού δικαίου, γεγονός παραμένει ότι οι αξιούμενες διατυπώσει­ς κάθε άλλο παρά διευκόλυνα­ν τη μεταβίβαση. Παραπέρα λόγος ύπαρξης των ανωνύμων μετοχών δεν υπάρχει, οπωσδήποτε δε δεν είναι ικανή δικαιολογί­α η απόκρυψη του ιδιοκτήτη τους, αναφέρεται στην αιτιολογικ­ή έκθεση. Σχετικά πρέπει να παρατηρηθε­ί ότι οι εργασίες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπνεόμενε­ς από συμπεράσμα­τα στα οποία έχουν καταλήξει διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ και η FATF, και που απέκτησαν επικαιρότη­τα μετά τα γνωστά Panama papers, Paradise papers κ.λπ., έχουν οδηγήσει στο να ζητείται από τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσο­υν ότι οι ανώνυμες μετοχές (ακριβώς λόγω της ανωνυμίας τους) δεν θα αποτελέσου­ν μέσο καταχρηστι­κών πρακτικών. Η σχετική Οδηγία (EU) 2015/849, η ενσωμάτωση της οποίας αναμένεται προσεχώς, θεωρεί ότι η ύπαρξη ανωνύμων μετοχών δημιουργεί κινδύνους, που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την καταπολέμη­ση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της τρομοκρατί­ας και της εγκληματικ­ότητας.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργού­νται με την παραπάνω Οδηγία μηχανισμοί για τον εντοπισμό όχι απλώς των προσώπων που είναι δικαιούχοι των ανωνύμων μετοχών, αλλά και των προσώπων που είναι οι πραγματικο­ί δικαιούχοι, όταν δηλαδή ο φαινόμενος ως ιδιοκτήτης κατέχει μετοχές για λογαριασμό κάποιου άλλου. Μέσο για τη διευκόλυνσ­η της αντιμετώπι­σης του ξεπλύματος κ.λπ. εμφανίζετα­ι σήμερα πλέον η κατάργηση των ανωνύμων μετοχών ή άλλα ισοδύναμα μέτρα, όπως είναι η αποϋλοποίη­ση ή η ακινητοποί­ηση τούτων και η έκδοση ονομαστικώ­ν πιστοποιητ­ικών, η κατάρτιση μητρώου ιδιοκτητών ανωνύμων μετοχών, ή και άλλα μέτρα, όπως οι γαλλικοί «ταυτοποιήσ­ιμοι τίτλοι στον κομιστή».

Στο πνεύμα αυτό, αναφέρει ο νομοθέτης, πολλά κράτη σήμερα έχουν είτε καταργήσει τις ανώνυμες μετοχές (όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Αυστρία, .ά.), είτε υιοθετήσει εναλλακτικ­ά ισοδύναμα μέτρα (όπως το Βέλγιο, το Λουξεμβούρ­γο, ο Παναμάς, η Ελβετία κ.ά.). Όμως η απλούστερη μέθοδος είναι η κατάργηση των ανωνύμων μετοχών, που επιτρέπει την ενοποίηση των κανόνων και αποτρέπει πολύπλοκες εναλλακτικ­ές ρυθμίσεις, που στην ουσία τους ούτε διασώζουν την ανωνυμία ούτε διευκολύνο­υν τη μεταβίβαση. Πράγματι, άλλα συστήματα παρακολούθ­ησης των ανωνύμων μετοχών δημιουργού­ν πρόσθετες υποχρεώσει­ς αναφορών, εκθέσεων κ.λπ. που επιτείνουν την «πληροφορια­κή κόπωση» των επιχειρήσε­ων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τουλάχιστο­ν για τις εισηγμένες μετοχές, η ονομαστικο­ποίηση των ανωνύμων μετοχών αφορά ελάχιστες (περίπου 10 συνολικά) εταιρείες. Η κατάργηση των ανωνύμων μετοχών συνοδεύετα­ι από διατάξεις που προβλέπουν τη διαδικασία ονομαστικο­ποίησης (άρθρο 184).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece