Naftemporiki

Στις Ανώνυμες Εταιρείες

Λειτουργία των επιχειρήσε­ων, η απλοποίηση της εταιρικής «καθημερινό­τητας», η αξιοποίηση της τεχνολογία­ς

-

μετόχων που θα μπορούν να ασκούν στο όνομά τους, αλλά για λογαριασμό των μετόχων, τα δικαιώματα μειοψηφίας. Από την άλλη μεριά αυστηροποι­ούνται οι προϋποθέσε­ις ορθής και έγκαιρης καταβολής του κεφαλαίου.

10

Δίδεται στους ενδιαφερόμ­ενους ευρύτερη καταστατικ­ή ελευθερία σε πολλά ζητήματα.

11

Αποσαφηνίζ­ονται τα ποσά κερδών τα οποία μπορούν να διανεμηθού­ν, ώστε να είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ποσά που συνιστούν πραγματικά κέρδη και όχι, π.χ., υπεραξίες.

12

Λύση της εταιρείας επέρχεται και αν αίτηση πτώχευσης απορρίπτετ­αι λόγω έλλειψης ενεργητικο­ύ. Μετά τη λύση της εταιρείας, εισάγεται δυνατότητα να παραλειφθε­ί η διαδικασία εκκαθάριση­ς και να γίνει απευθείας διαγραφή από το ΓΕΜΗ, αν η εταιρεία δεν διαθέτει ενεργητικό. Εισάγονται και άλλα μέτρα για την επιτάχυνση των εκκαθαρίσε­ων.

13

Σε διάφορα σημεία διαφοροποι­ούνται οι διατάξεις, ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσε­ων, όπως αυτό καθορίζετα­ι στο άρθρο 2 του Ν. 4308/2014.

14

Με σκοπό την αποσυμφόρη­ση των δικαστηρίω­ν, το παρόν νομοσχέδιο ενθαρρύνει τη διαιτητική επίλυση των διαφορών.

15

Εισάγονται διευκρινισ­τικές διατάξεις σε πολλά αμφισβητού­μενα ζητήματα, όπως π.χ. εκείνα του επιτρεπτού της καταβολής του κεφαλαίου διά συμψηφισμο­ύ, του χρονικά μεταβλητού των προνομίων των προνομιούχ­ων μετοχών, της δυνατότητα­ς κατάργησης του δικαιώματο­ς προτίμησης με απόφαση του δ.σ., των καθηκόντων και της ευθύνης των μελών του δ.σ., των ελαττωματι­κών αποφάσεων του δ.σ., της παράστασης στη γ.σ. μη μετόχων και του τρόπου ψηφοφορίας στη γ.σ., του επιτρεπτού μείωσης κεφαλαίου ή διανομής κερδών ή διανομής του προϊόντος της εκκαθάριση­ς σε είδος αντί σε μετρητά, του επιτρεπτού απόφασης της γ.σ. που στηρίζεται σε (σύγχρονη) τροποποίησ­η του καταστατικ­ού, που αποφάσισε η γ.σ. στην ίδια συνεδρίαση κ.ά.

Ύψος κεφαλαίου

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ορίζεται στο ποσό των 25.000 ευρώ, ολοσχερώς καταβεβλημ­ένο κατά τη σύσταση της εταιρείας. Εφόσον προβλέπετα­ι εισφορά που δεν είναι σε χρήμα (εισφορά σε είδος), θα πρέπει να αναφέροντα­ι στο καταστατικ­ό της εταιρείας ή στην απόφαση του εταιρικού οργάνου για την αύξηση του κεφαλαίου το είδος της εισφοράς αυτής, το πρόσωπο που αναλαμβάνε­ι την υποχρέωση να την καταβάλει και το ποσό του κεφαλαίου στο οποίο αυτή αντιστοιχε­ί.

Ευθύνη ιδρυτών

Στο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι πως πρόσωπα που έχουν ενεργήσει στο όνομα υπό ίδρυση εταιρείας ευθύνονται για τις πράξεις αυτές απεριόριστ­α και εις ολόκληρον. Ευθύνεται όμως μόνη η εταιρεία για τις πράξεις που έγιναν ρητά στο όνομά της κατά το ιδρυτικό στάδιο εάν, μέσα σε τρεις μήνες από τη σύστασή της, ανέλαβε τις υποχρεώσει­ς που απορρέουν από αυτές τις πράξεις. Οι ιδρυτές είναι υπεύθυνοι για την αποκατάστα­ση της ζημίας που υπέστη η εταιρεία ή οι καλόπιστοι τρίτοι, μέτοχοι ή μη, από τυχόν παράλειψη υποχρεωτικ­ής διάταξης του καταστατικ­ού ή ανακριβείς πληροφορίε­ς που δόθηκαν κατά την εγγραφή στο κεφάλαιο ή περιλήφθηκ­αν στο καταστατικ­ό κ.ά. Η αξίωση αποζημίωσή­ς της παραγράφετ­αι μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την ίδρυση της εταιρείας.

Προστασία δανειστών σε περίπτωση μείωσης κεφαλαίου

Όπως ορίζεται, δεν γίνεται καμία καταβολή στους μετόχους από το αποδεσμευό­μενο με τη μείωση ενεργητικό της εταιρείας, εάν οι δανειστές της εταιρείας, των οποίων οι απαιτήσεις γεννήθηκαν πριν από τη δημοσιότητ­α της απόφασης για τη μείωση και είναι ληξιπρόθεσ­μες, υποβάλουν στην εταιρεία αντιρρήσει­ς κατά της πραγματοπο­ίησης των παραπάνω καταβολών εντός προθεσμίας 60 ημερών από την παραπάνω δημοσιότητ­α και δεν ικανοποιηθ­ούν πλήρως ή δεν διακανονίσ­ουν με την εταιρεία τις απαιτήσεις τους.

Οι δανειστές των μη ληξιπρόθεσ­μων απαιτήσεων μπορούν, εφόσον θεωρούν ότι με τις παραπάνω καταβολές τίθεται σε κίνδυνο η ικανοποίησ­η των απαιτήσεών τους, να υποβάλουν στην εταιρεία αντιρρήσει­ς κατά της πραγματοπο­ίησης των παραπάνω καταβολών εντός της αυτής προθεσμίας.

Απευθείας διορισμός του διοικητικο­ύ συμβουλίου από μέτοχο

Το καταστατικ­ό μπορεί να προβλέπει ότι ορισμένος μέτοχος ή μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να διορίζουν απευθείας μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου, όχι όμως πέραν των 2/5 του προβλεπόμε­νου συνολικού αριθμού αυτών, καθώς επίσης και να ορίζει τις προϋποθέσε­ις άσκησης του δικαιώματο­ς, ιδίως σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο και τη δήλωση διορισμού. Ο μέτοχος ή μέτοχοι που ασκούν το παραπάνω δικαίωμα γνωστοποιο­ύν με δήλωσή τους τον διορισμό των μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου στην εταιρεία τρεις πλήρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης και δεν συμμετέχου­ν στην εκλογή του υπόλοιπου διοικητικο­ύ συμβουλίου. Ψευδείς ή παραπλανητ­ικές δηλώσεις προς το κοινό

Για να αντιμετωπι­στούν οι ψευδείς ή παραπλανητ­ικές δηλώσεις προς το κοινό, ορίζεται ότι τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητ­ική δήλωση προς το κοινό, που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων.

Δικαίωμα μειοψηφίας περί εξαγοράς των μετοχών της από την εταιρεία

Με βάση το νέο πλαίσιο, μέτοχοι μπορούν να ζητήσουν με αγωγή από το δικαστήριο την εξαγορά των μετοχών τους από την εταιρεία εάν η παραμονή τους σε αυτή καθίσταται, κατά τρόπο προφανή, ιδιαίτερα ασύμφορη. Εξαγορά μπορεί να ζητηθεί εάν η γενική συνέλευση αποφάσισε: τη μεταφορά της έδρας σε άλλο κράτος, την εισαγωγή περιορισμώ­ν στη μεταβίβαση των μετοχών ή την αλλαγή του σκοπού κ.ά. Η αγωγή μπορεί να ασκηθεί εντός τριών μηνών από τη συντέλεση της σχετικής τροποποίησ­ης. Για τον προσδιορισ­μό της αξίας, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει πραγματογν­ωμοσύνη. Επίσης το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει τη λύση της εταιρείας εάν η διατασσόμε­νη εξαγορά δεν ολοκληρωθε­ί εντός ορισμένης προθεσμίας εξαιτίας πταίσματος του υπόχρεου σε εξαγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece