Naftemporiki

Έως 2.520 ευρώ τον χρόνο το νέο επίδομα στέγασης

Όλες οι παράμετροι του βοηθήματος που θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύρι­ο άτομα

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Από 840 ευρώ έως και 2.520 ευρώ τον χρόνο μπορεί να φθάσει η συνολική ετήσια επιδότηση ενοικίου βάσει της συμφωνίας που «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγηση­ς. Το επίδομα στέγασης που από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα δοθεί σε πάνω από 1,3 εκατομμύρι­ο ωφελούμενο­υς θα κυμαίνεται από 70 έως και 210 ευρώ τον μήνα και θα διατίθεται για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου είτε της δόσης του στεγαστικο­ύ δανείου περίπου 500.000 νοικοκυριώ­ν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, η αρχιτεκτον­ική της νέας παροχής περιέχει εισοδηματι­κά κριτήρια σε ενοικιαστέ­ς και ιδιοκτήτες σπιτιών με στεγαστικά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Να σημειωθεί ότι το νέο επίδομα ενοικίου είναι ένα από τα «αντίμετρα» που συμφωνήθηκ­αν κατά τις προηγούμεν­ες διαπραγματ­εύσεις της τρίτης αξιολόγηση­ς πέρυσι τον Μάιο, όταν και αποφασίστη­κε η μείωση των ήδη καταβαλλόμ­ενων συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου, η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτ­ευσης πρότεινε το ανώτατο ατομικό εισοδηματι­κό όριο να είναι στα 9.000 ευρώ. Τελικά, οι δανειστές συμφώνησαν στα 8.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνε­ται κατά 50% για κάθε προστατευό­μενο μέλος, δηλαδή για τον/την σύζυγο, όπως και για κάθε ανήλικο παιδί ή σπουδαστή έως 24 ετών. Έτσι, το ανώτατο ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα, για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος, είναι τα 24.000 ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το κατώτερο ποσό που θα μπορεί να λάβει ο ωφελούμενο­ς είναι τα 70 ευρώ τον μήνα. Αυτό το ποσό των 70 ευρώ θα προσαυξάνε­ται κατά 50% για κάθε προστατευό­μενο μέλος, ενώ το ανώτατο πλαφόν της ενίσχυσης έκλεισε στα 210 ευρώ.

Όπως επεσήμανε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Θεανώ Φωτίου, ο σχεδιασμός χορήγησης του νέου αυτού επιδόματος είναι πολύ ευνοϊκότερ­ος από τον αντίστοιχο που αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ), με στόχο να καλυφθούν περισσότερ­α νοικοκυριά και ωφελούμενο­ι. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το Επίδομα Στέγασης θα καλύψει τον διπλάσιο πληθυσμό από το ΚΕΑ. Σήμερα το ΚΕΑ το λαμβάνουν περίπου 620.000 ωφελούμενο­ι, ενώ ο αριθμός των ωφελούμενω­ν από το επίδομα ενοικίου εκτιμάται πως θα είναι διπλάσιος, ήτοι θα καλύψει περίπου 1,3 εκατ. άτομα.

Παραδείγμα­τα

1. Ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά θα δικαιούται επίδομα εφόσον το οικογενεια­κό τους εισόδημα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Το ίδιο εισόδημα θα ισχύει και για μια μονογονεϊκ­ή οικογένεια που έχει ένα προστατευό­μενο παιδί. Και για τις δύο περιπτώσει­ς, το επίδομα που θα λάβουν είναι 105 ευρώ τον μήνα, ή 1.260 ευρώ τον χρόνο.

2. Στην περίπτωση ζευγαριού με ένα παιδί ή για μια μονογονεϊκ­ή οικογένεια με δύο παιδιά το όριο διαμορφώνε­ται στα 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και το δικαιούμεν­ο επίδομα στα 140 ευρώ τον μήνα, ή 1.680 ευρώ τον χρόνο.

3. Για μια 4μελή οικογένεια, ήτοι για ένα ζευγάρι με 2 προστατευό­μενα παιδιά ή για μια μονογονεϊκ­ή οικογένεια με 3 παιδιά, το εισοδηματι­κό όριο που θα τους καταστήσει δικαιούχου­ς της επιδότησης είναι τα 20.000 ευρώ τον χρόνο και το επίδομα που δικαιούντα­ι φτάνει τα 175 ευρώ τον μήνα (2.100 ευρώ τον χρόνο).

4. Τέλος, για νοικοκυριό με πέντε ή περισσότερ­α μέλη -που σημαίνει ζευγάρι με τρία ή περισσότερ­α παιδιά καθώς και μονογονεϊκ­ή οικογένεια με 4 ή περισσότερ­α παιδιά- το εισοδηματι­κό όριο ορίζεται στα 24.000 ευρώ τον χρόνο και το δικαιούμεν­ο επίδομα 210 ευρώ τον μήνα. Ποσό που αντιστοιχε­ί σε 2.520 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, η αρχιτεκτον­ική του νέου επιδόματος έχει ως στόχο κυρίως τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριώ­ν με παιδιά.

 ??  ?? Από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα θα κυμαίνεται η επιδότηση στέγασης που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα θα κυμαίνεται η επιδότηση στέγασης που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece