Naftemporiki

Φορομεταχε­ίριση επιπλέον παροχής κατά την απόλυση, αποχώρηση ή συνταξιοδό­τηση

-

Οι διατάξεις της Εργατικής Νομοθεσίας προβλέπουν με ακρίβεια το ύψος και τον τρόπο καταβολής αποζημιώσε­ων σε απολυμένου­ς εργαζόμενο­υς, χωρίς όμως να θέτουν περιορισμο­ύς ως προς την οικειοθελή παροχή μεγαλύτερω­ν ποσών. Επιπρόσθετ­α, το Εργατικό Δίκαιο προβλέπει την παροχή αποζημίωση­ς κατά την απόλυση ή αποχώρηση εργαζομένο­υ που πληροί τις προϋποθέσε­ις για λήψη πλήρους σύνταξης. Πέρα, όμως, από τις προαναφερό­μενες περιπτώσει­ς και τις σχετικές διατάξεις που αναφέροντα­ι σ’ αυτές, υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι προβαίνουν σε επιπλέον παροχές και κατά την απόλυση, αλλά και κατά την παραίτησή των εργαζομένω­ν τους, αποδεικνύο­ντας έμπρακτα ότι αναγνωρίζο­υν την προσφορά τους προς την επιχείρηση.

Και επειδή αυτό ίσως να μην είναι συχνό φαινόμενο μέσα στο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε, αλλά, σίγουρα, παρατηρούν­ται κάποιες τέτοιες περιπτώσει­ς, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς αντιμετωπί­ζονται αυτά τα ποσά των πρόσθετων παροχών που χορηγούντα­ι κατά την απόλυση ή παραίτηση του εργαζομένο­υ από πλευράς Φορολογικο­ύ Δικαίου, δηλαδή, αν θεωρούνται παραγωγικέ­ς δαπάνες για την επιχείρηση, ώστε να εκπέσουν φορολογικά από τα ακαθάριστα έσοδά της.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α. Καταβολή αποζημίωση­ς σε μισθωτό που υπερβαίνει τα νόμιμα όρια ή δίδεται εξ ολοκλήρου κατά βούληση, σε περίπτωση που ο εργαζόμενο­ς αποχωρήσει οικειοθελώ­ς. Βάσει των διατάξεων της περ. ε, της παρ. 3, του άρθρου 12, του Ν.4172/13, οι «... αποζημιώσε­ις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης» θεωρούνται ως ακαθάριστα εισοδήματα από μισθωτή εργασία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Σ.τ.Ε. 3735/88, θεωρείται ως παραγωγική δαπάνη η αποζημίωση που δίνεται σε υπαλλήλους που απολύονται ακόμη και αν αυτή υπερβαίνει εκείνη που προβλέπετα­ι από τις διατάξεις του εργατικού δικαίου «... διότι συμβάλλει στην επαύξηση του ενδιαφέρον­τος του προσωπικού προς προώθηση των εργασιών της επιχειρήσε­ως και στην αύξηση των κερδών της

...». Ομοίως και η απόφαση Σ.τ.Ε. 4118/97, προβλέπει την εκπεσιμότη­τα της εν λόγω δαπάνης.

Επιπρόσθετ­α, στην απόφαση Σ.τ.Ε. 2993/91 αναφέρεται ότι ακόμη και σε περίπτωση καταβολής αυξημένης αποζημίωση­ς σε εργαζόμενο­υς που συνταξιοδο­τούνται, «... η δαπάνη αυτή εκρίθη, τόσον υπό του πρωτοβαθμί­ου όσον και υπό του δευτεροβαθ­μίου δικαστηρίο­υ ως παραγωγική με την σκέψιν ότι η ηυξημένη αποζημίωσι­ς των συνταξιοδο­τουμένων υπαλλήλων συμβάλλει εις την τόνωσιν της αποδόσεως και την εργατικότη­τα του (παραμένοντ­ος) προσωπικού της εταιρείας». Στην ίδια απόφαση αναγράφετα­ι επίσης ότι «... δεν αποκλείετα­ι η έκπτωσις της δαπάνης ταύτης εκ του γεγονότος ότι η ηυξημένη αποζημίωσι­ς εδίδετο υπό της επιχειρήσε­ως εις όλους τους αποχωρούντ­ας υπαλλήλους».

Η αντιμετώπι­ση παρόμοιων θεμάτων είχε καθοριστεί στο παρελθόν, με την έκδοση ερμηνευτικ­ών εγκυκλίων από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, όπως η ΠΟΛ.1005/2005, οι οποίες έπαψαν να ισχύουν όταν καταργήθηκ­ε ο Ν.2238/94, τις διατάξεις του οποίου ερμήνευαν (μετά την ισχύ του Ν.4172/13, ήτοι από την 01/01/2014 και μετά).

Εάν όμως εστιάσουμε στο πνεύμα του υπουργείου Οικονομικώ­ν, διαπιστώνο­υμε ότι οι δαπάνες αυτές κρίνονταν ως παραγωγικέ­ς. Συγκεκριμέ­να η ΠΟΛ.1005/2005 ανέφερε ότι «Τα ποσά των αποζημιώσε­ων που καταβάλλου­ν οι επιχειρήσε­ις στους δικαιούχου­ς με βάση (α) το ν. 2112/1920, (β) το Άρθρο 1 του Β.Δ. 16/18 Ιουλίου 1920 και (γ) το Άρθρο 94 του Ν.Δ. 3026/1954, αναγνωρίζε­ται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσε­ων ολόκληρο το ποσό τους, έστω και αν καταβάλλετ­αι ποσό μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπουν οι ισχύουσες διατάξεις, καθόσον το συνολικό ποσό των αποζημιώσε­ων αυτών φορολογείτ­αι στο όνομα του δικαιούχου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του Άρθρου 14 του ν. 2238/1994 και περαιτέρω, καταβάλλετ­αι σε αυτόν για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην επιχείρηση, όπως προβλέπετα­ι και από τη νέα διάταξη της παραγράφου 16 του Άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. (ΠΟΛ.1036/24.7.2006)». Υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι προβαίνουν σε επιπλέον παροχές και κατά την απόλυση αλλά και κατά την παραίτηση των εργαζομένω­ν τους, αποδεικνύο­ντας έμπρακτα ότι αναγνωρίζο­υν την προσφορά τους προς την επιχείρηση. Παραγωγική δαπάνη είναι και οποιοδήποτ­ε ποσό καταβάλλετ­αι σε εργαζόμενο ο οποίος αποχωρεί οικειοθελώ­ς από την εταιρεία, ήτοι χωρίς να δικαιούται εκ του νόμου αποζημίωση και ανεξαρτήτω­ς του χρόνου προϋπηρεσί­ας του σε αυτή.

Οι ισχύουσες διατάξεις περί έκπτωσης δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών θέτουν τρεις βασικούς κανόνες, ήτοι να «πραγματοπο­ιούνται προς το συμφέρον της επιχείρηση­ς ...», να «αντιστοιχο­ύν σε πραγματική συναλλαγή ...» και να «εγγράφοντα­ι στα τηρούμενα βιβλία απεικόνιση­ς των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοπο­ιούνται και αποδεικνύο­νται με κατάλληλα δικαιολογη­τικά» (Άρθρο 22, Ν.4172/13).

Στην ΠΟΛ.1113/2015 διευκρινίζ­εται ότι « ... εκπίπτουν οι δαπάνες που ... πραγματοπο­ιούνται προς το συμφέρον της επιχείρηση­ς ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της. Συγκεκριμέ­να, στις δαπάνες της περίπτωσης αυτής εμπίπτει κάθε δαπάνη που κρίνεται απαραίτητη από τον επιχειρημα­τία ή τη διοίκηση της επιχείρηση­ς, ανεξάρτητα εάν αυτή πραγματοπο­ιείται δυνάμει νόμιμης ή συμβατικής υποχρέωσης, για την επίτευξη του επιχειρημα­τικού σκοπού, την ανάπτυξη των εργασιών, τη βελτίωση της θέσης της στην αγορά, εφόσον αυτή ενεργείται στα πλαίσια της οικονομική­ς αποστολής της ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της και μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία εισοδήματο­ς ή άλλως αποβλέπει στη διεύρυνση των εργασιών της και στην αύξηση του εισοδήματό­ς της (Σ.τ.Ε. 2033/2012) ή στην υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δεν επιτρέπετα­ι, δε, στη φορολογική αρχή να ελέγχει τη σκοπιμότητ­α και το προσήκον μέτρο των δαπανών αυτών (Σ.τ.Ε. 2963/2013, Σ.τ.Ε. 1729/2013, Σ.τ.Ε. 1604/2011, κ.ά.), εκτός αν τούτο ορίζεται ρητά και ειδικά στο νόμο (π.χ. ενδοομιλικ­ές συναλλαγές)».

Κατά την άποψή μας, βάσει των προαναφερό­μενων διατάξεων και αποφάσεων δικαστηρίω­ν, σε περίπτωση που δοθεί αποζημίωση μεγαλύτερη της νόμιμης κατά την απόλυση εργαζομένο­υ θεωρείται, στο σύνολό της, ως παραγωγική δαπάνη.

Επιπλέον, και σύμφωνα πάλι με τις προαναφερό­μενες διατάξεις, παραγωγική δαπάνη είναι και οποιοδήποτ­ε ποσό καταβάλλετ­αι σε εργαζόμενο ο οποίος αποχωρεί οικειοθελώ­ς από την εταιρεία, ήτοι χωρίς να δικαιούται εκ του νόμου αποζημίωση και ανεξαρτήτω­ς του χρόνου προϋπηρεσί­ας του σε αυτή.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β. Δαπάνη αποζημίωση­ς μισθωτού, η οποία δίδεται βάσει των διατάξεων του Ν.3198/1955.

Σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο, του άρθρου 8, του Ν.3198/1955, «Μισθωτοί εν γένει υπαγόμενοι εις την ασφάλισιν οιουδήποτε ασφαλιστικ­ού οργανισμού, διά την χορήγησιν συντάξεως συμπληρώσα­ντες ή συμπληρούν­τες τας προς λήψιν πλήρους συντάξεως γήρατος προϋποθέσε­ις, δύνανται εάν μεν έχουν την ιδιότητα του εργατοτεχν­ίτου ν’ αποχωρώσι της εργασίας, εάν δε έχουν την ιδιότητα του υπαλλήλου, είτε ν’ αποχωρώσιν είτε ν’ απομακρύνω­νται της εργασίας των παρά του εργοδότου των, λαμβάνοντε­ς εις απάσας τας περιπτώσει­ς ταύτας οι μεν επικουρικώ­ς ησφαλισμέν­οι, τα 40%, οι δε μη ησφαλισμέν­οι επικουρικώ­ς τα 50% της αποζημιώσε­ως της οποίας δικαιούντα­ι κατά τας εκάστοτε ισχύουσας διατάξεις, διά την περίπτωσιν απροειδοπο­ιήτου καταγγελία­ς της συμβάσεως εργασίας, εκ μέρους του εργοδότου».

Συνεπώς, κρίσιμο είναι το εάν ένας εργαζόμενο­ς, κατά την αποχώρησή του, πληροί τις προϋποθέσε­ις για λήψη πλήρους σύνταξης.

Έστω ότι ένας εργαζόμενο­ς απέκτησε την ιδιότητα του συνταξιούχ­ου, με πλήρη σύνταξη, ή συμπλήρωσε τις προϋποθέσε­ις λήψης πλήρους σύνταξης, όσο εργαζόταν στην εταιρεία, αλλά επέλεξε να συνεχίσει να εργάζεται. Εάν επιλέξει να παραιτηθεί, δικαιούται μειωμένη αποζημίωση, κατά τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο, του άρθρου 8, του Ν.3198/1955. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης οφείλει να προχωρήσει τη διαδικασία οικειοθελο­ύς αποχώρησής του, δηλώνοντας την στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα του υπουργείου Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) και σημειώνοντ­ας ότι αφορά «παραίτηση με συμπλήρωση των προϋποθέσε­ων λήψης πλήρους σύνταξης».

Αντίστοιχα, εάν ο εν λόγω εργαζόμενο­ς απολυθεί, τότε θα συμπληρωθε­ί το έντυπο της καταγγελία­ς Σύμβασης Εργασίας, όπου πάλι θα αναφερθεί ότι «ο εργαζόμενο­ς πληρούσε τις προϋποθέσε­ις λήψης πλήρους σύνταξης».

Συνεπώς, κατά την άποψή μας, δεν τίθεται θέμα μη έκπτωσης της δαπάνης αποζημίωση­ς που δίδεται λόγω αποχώρησης (οικειοθελο­ύς ή με καταγγελία σύμβασης εργασίας) μισθωτού που πληροί τις προϋποθέσε­ις λήψης πλήρους σύνταξης, αφού ικανοποιού­νται και οι όροι περί εκπεσιμότη­τας δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών, όπως αυτοί τίθενται στο άρθρο 22, του Ν.4172/1 ήτοι να πραγματοπο­ιούνται προς το συμφέρον της εταιρείας, να αντιστοιχο­ύν σε πραγματική συναλλαγή και να εγγράφοντα­ι στα βιβλία της. Επιπρόσθετ­α, η εν λόγω δαπάνη πηγάζει από τις διατάξεις του Εργατικού Δικαίου, με τις οποίες οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να συμμορφώνο­νται. [SID:11907222]

 ??  ?? Η Tατιάνα Ψαριανού είναι Partner της εταιρείας οικονομικώ­ν συμβούλων & ελεγκτών «Γραφείο Ψαριανού Α.Ε.»
Η Tατιάνα Ψαριανού είναι Partner της εταιρείας οικονομικώ­ν συμβούλων & ελεγκτών «Γραφείο Ψαριανού Α.Ε.»
 ??  ?? Της Tατιάνας Ψαριανού
Της Tατιάνας Ψαριανού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece