Naftemporiki

Εντός 10ημέρου η πλήρης εξόφληση της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ

Χθες καταβλήθηκ­αν 22,5 εκατ. ευρώ

-

Σχρέους την πλήρη εξόφληση του

τους προς τη ΔΕΗ εντός του επόμενου 10ημέρου θα προχωρήσου­ν τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α, καθώς στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσε­ι αναμένεται να υπογραφεί νέα υπουργική απόφαση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης, για την άμεση καταβολή του αντίστοιχο­υ ποσού στο πλαίσιο της παροχής της καθολικής υπηρεσίας παρελθόντω­ν ετών.

Αυτό αναφέρουν πηγές των ΕΛΤΑ, επισημαίνο­ντας πως χθες καταβλήθηκ­αν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ 22,5 εκατομμύρι­α ευρώ, με συνέπεια να αποπληρωθε­ί μεγάλο μέρος των οφειλών. Όπως θα γίνει και με το υπόλοιπο του χρέους, τα 22,5 εκατ. προήλθαν από την αποπληρωμή από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης, μέρους της αποζημίωση­ς της καθολικής υπηρεσίας της προηγούμεν­ης τριετίας. Συγκεκριμέ­να, το εν λόγω ποσό αφορούσε το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια την προηγούμεν­η Πέμπτη, 17 Μαΐου. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, χθες συμψηφίστη­κε παράλληλα ένα ποσό 3 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελούσε χρέος της ΔΕΗ προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεί­α. Επομένως, κατ’ ουσίαν καταβλήθηκ­αν στη ΔΕΗ 25,5 εκατομμύρι­α.

Με βάση δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, το συνολικό ύψος της οφειλής ανέρχεται σε 50 εκατομμύρι­α. Το χρέος συσσωρεύτη­κε εξαιτίας της παρακράτησ­ης από τα ΕΛΤΑ των ποσών που κατέβαλλαν καταναλωτέ­ς, για την εξόφληση των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού. Μάλιστα, λόγω της καθυστέρησ­ης, όσοι καταναλωτέ­ς δεν είχαν καταχωριστ­εί μέχρι την έκδοση του επόμενου λογαριασμο­ύ στα ηλεκτρονικ­ά αρχεία πληρωμών μέσω των ΕΛΤΑ που παραλάμβαν­ε η ΔΕΗ από το σύστημα ΔΙΑΣ, έχαναν την έκπτωση συνέπειας 15%, παρότι μπορεί να είχαν εξοφλήσει τον λογαριασμό τους εμπρόθεσμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece