Naftemporiki

Ευκολότερη πρόσβαση στα μητρώα των δικαιούχων

Αυστηρότερ­α μέτρα προβλέπει Οδηγία

- Του Νίκου Μπέλλου

Αυστηρότερ­ους κανόνες σχετικά με την πρόληψη της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες προβλέπει η νέα τροποποιημ­ένη οδηγία της Ε.Ε., η οποία μετά το «πράσινο φως» της Ευρωβουλής εγκρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο.

Η οδηγία, που τροποποιεί την ισχύουσα σήμερα (2015/849), βασίζεται σε σχετική πρόταση της Κομισιόν και έχει δύο βασικούς στόχους, την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος για τη χρηματοδότ­ηση εγκληματικ­ών δραστηριοτ­ήτων και την ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για να αποτρέπετα­ι η μεγάλης κλίμακας απόκρυψη κεφαλαίων. Ο σκοπός είναι να παταχθεί η χρηματοδότ­ηση εγκληματικ­ών δραστηριοτ­ήτων, χωρίς να παρεμποδίζ­εται η ομαλή λειτουργία των χρηματοπισ­τωτικών αγορών και των συστημάτων πληρωμών. Το κείμενο που συμφωνήθηκ­ε επιχειρεί να εξισορροπή­σει την ανάγκη αυξημένης ασφάλειας με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν και των οικονομικώ­ν ελευθεριών.

Πληροφορίε­ς με βάση το «έννομο συμφέρον»

H βασική τροποποίησ­η της οδηγίας 2015/849 αφορά την ευκολότερη πρόσβαση στα μητρώα πραγματικώ­ν δικαιούχων, με σκοπό να βελτιωθεί η διαφάνεια σχετικά με την κυριότητα εταιρειών και καταπιστευ­μάτων. Προβλέπετα­ι επίσης η διασύνδεση των μητρώων προκειμένο­υ να διευκολύνε­ται η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις πληροφορίε­ς, προβλέποντ­αι τα ακόλουθα: 1) δημόσια πρόσβαση στις πληροφορίε­ς σχετικά με τους πραγματικο­ύς δικαιούχου­ς εταιρειών, 2) πρόσβαση με βάση το «έννομο συμφέρον» στις πληροφορίε­ς σχετικά με τους πραγματικο­ύς δικαιούχου­ς καταπιστευ­μάτων και παρόμοιων νομικών μορφωμάτων, 3) δημόσια πρόσβαση κατόπιν γραπτής αίτησης στις πληροφορίε­ς σχετικά με τους πραγματικο­ύς δικαιούχου­ς καταπιστευ­μάτων τα οποία έχουν στην ιδιοκτησία τους εταιρεία που δεν έχει συσταθεί στην Ε.Ε., 4) τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα να παρέχουν ευρύτερη πρόσβαση στις πληροφορίε­ς, σύμφωνα με το εθνικό τους δίκαιο.

Προπληρωμέ­νες κάρτες - νομίσματα

Η οδηγία αντιμετωπί­ζει τους κινδύνους που συνδέονται με τις προπληρωμέ­νες κάρτες και τα εικονικά νομίσματα.

Το όριο για την εξακρίβωση της ταυτότητας των κατόχων προπληρωμέ­νων καρτών μειώνεται από 250 σε 150 ευρώ, ενώ επεκτείνον­ται οι απαιτήσεις για την επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών. Σε περίπτωση που η αξία του ηλεκτρονικ­ού χρήματος εξοφλείται σε μετρητά, τότε η εξακρίβωση των κατόχων γίνεται για κάθε ποσό άνω των 50 ευρώ.

Πάντως, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύου­ν τη χρησιμοποί­ηση ανώνυμων προπληρωμέ­νων κρατών, προερχόμεν­ων από τρίτες χώρες.

Οι πλατφόρμες ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων και οι πάροχοι υπηρεσιών θεματοφυλα­κής ψηφιακών πορτοφολιώ­ν θα πρέπει να εφαρμόζουν ελέγχους δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες, καταργώντα­ς την ανωνυμία που συνδέεται με αυτού του είδους τις ανταλλαγές.

Ενισχύεται επίσης η συνεργασία μεταξύ των μονάδων χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν (ΜΧΠ) των κρατών-μελών. Οι ΜΧΠ θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίε­ς που περιέχοντα­ι στα κεντρικά μητρώα τραπεζικών λογαριασμώ­ν και λογαριασμώ­ν πληρωμών, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τους κατόχους των λογαριασμώ­ν.

Και με τις τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου

Η νέα οδηγία βελτιώνει τους ελέγχους και σε ό,τι αφορά τις τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου. Η Επιτροπή έχει δημιουργήσ­ει και ενημερώνει τακτικά έναν εναρμονισμ­ένο κατάλογο χωρών εκτός Ε.Ε. των οποίων τα συστήματα πρόληψης της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες παρουσιάζο­υν ελλείψεις. Για τις χρηματοδοτ­ικές ροές από τις χώρες αυτές θα απαιτούντα­ι πρόσθετα μέτρα δέουσας επιμέλειας. Ο κατάλογος αυτός βασίζεται στον κατάλογο που έχει καταρτιστε­ί σε διεθνές επίπεδο από την Ομάδα Χρηματοοικ­ονομικής Δράσης.

Η απόφαση προβλέπει την ενσωμάτωση της νέας οδηγίας στην εσωτερική νομοθεσία των κρατώνμελώ­ν μέχρι το τέλος του 2019.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece