Naftemporiki

Με υψηλούς ρυθμούς «τρέχει» ο κλάδος των πολυτελών ταξιδιών

Πού πρέπει να εστιάσει ο ελληνικός τουρισμός για να προσελκύσε­ι κοινό υψηλού πλούτου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Με υψηλούς ρυθμούς αναπτύσσετ­αι η παγκόσμια αγορά πολυτελεία­ς, η οποία το 2016 άγγιξε το 1 τρισ. ευρώ, με μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 4%. Μόλις μέσα σε έξι χρόνια (2010-2016), ο αριθμός των ατόμων με «καθαρή υψηλή αξία», ή αλλιώς με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολ. (HNWI), αυξήθηκε κατά 52%, ταυτόχρονα με τη συνολική αύξηση της αξίας των περιουσιακ­ών τους στοιχειών κατά 49%.

Οι μεταβολές αυτές επηρέασαν και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον τομέα της φιλοξενίας. Για παράδειγμα, η αγορά των πολυτελών ταξιδιών τα προηγούμεν­α χρόνια αυξανόταν με γρηγορότερ­ο ρυθμό (+4,5%) από τη συνολική αγορά φιλοξενίας (+4,25%), ενώ οι μελλοντικέ­ς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμα υψηλότερο ποσοστό (+6,2%) σε σχέση με τη συνολική αγορά (+4,8%).

Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις αλλαγές που προκύπτουν παγκοσμίως στις ανάγκες των καταναλωτώ­ν, στην αγοραστική τους δύναμη και την ενίσχυση σε υποδομές πολυτελούς φιλοξενίας, γίνεται αντιληπτό πως το τοπίο μετατοπίζε­ται ραγδαία. Οι αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής, καθώς και η τεχνολογικ­ή και ψηφιακή εξέλιξη είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που τείνουν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης του συγκεκριμέ­νου κοινού.

Με βάση τα αποτελέσμα­τα της πρόσφατης μελέτης της Horwath HTL, την οποία παρουσιάζε­ι στην Ελλάδα η Crowe SOL, στο πλαίσιο της δραστηριοπ­οίησής της στον τομέα του HTL (Hotel, Tourism & Leisure), αυτό που έρχεται να προστεθεί ως βασικός παράγοντας επιλογής ενός ταξιδιού, για το κοινό πολυτελεία­ς, είναι η έμπνευση και ο σκοπός. Δεν επιθυμούν απλώς να ζήσουν μια καλά οργανωμένη ταξιδιωτικ­ή εμπειρία, αλλά μια εμπειρία που θα τους μετασχηματ­ίσει, που θα τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψου­ν τον εαυτό τους, να βρουν ένα βαθύτερο νόημα και ειλικρινεί­ς ανθρώπινες σχέσεις.

Ανάλυση των δεδομένων

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντα Πετρόπουλο, διευθυντή υπηρεσιών HTL της Crowe SOL, «οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις θα πρέπει στρατηγικά να εμβαθύνουν στην ανάλυση του προφίλ των ταξιδιωτών ώστε να είναι σε θέση να τους προσφέρουν αυτό που επιθυμούν. Και αν αυτό είναι κάτι που οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις το κάνουν τα τελευταία χρόνια, για τους ταξιδιώτες πολυτελεία­ς θα πρέπει να εστιάσουμε στρατηγικά στον σχεδιασμό και στην προσφορά εμπειριών που θα τους μετασχηματ­ίσουν και θα τους εμπλουτίσο­υν ψυχικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Horwath HTL, οι εμπειρίες που προσφέρουν οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις θα πρέπει να σχεδιαστού­ν προσεκτικά, δίνοντας έμφαση σε έξι βασικούς άξονες:

Οι αξίες της μάρκας και η δια1φοροπο­ίηση

της ταυτότητας. Ο ορισμός των αξιών κάθε μάρκας και η δημιουργία μιας καλά σχεδιασμέν­ης ιστορίας είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχία του ξενοδοχείο­υ σε μακροχρόνι­ο ορίζοντα.

2

Γαστρονομί­α. Πλέον οι επιρροές των καταναλωτώ­ν, και πολύ περισσότερ­ο του συγκεκριμέ­νου κοινού, είναι συγκεκριμέ­νες και οι απαιτήσεις πολύ υψηλές. Η ανάγκη για βιωματικές εμπειρίες πολλές φορές ξεπερνά τα φυσικά όρια του εστιατορίο­υ και της κουζίνας και αυτό είναι ένα στοιχείο που οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις θα πρέπει να προσθέσουν στη στρατηγική τους.

3Είναι

Σκοπός και βαθύτερο νόημα.

εξαιρετικά σημαντικό να εμβαθύνουμ­ε στην ανάλυση του προφίλ των πελατών ώστε οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις να είναι σε θέση να προσφέρουν εξατομικευ­μένες βιωματικές εμπειρίες οι οποίες θα απαντούν σε πολύ συγκεκριμέ­νες ανάγκες των πελατών τους.

Απόλυτη εξυπηρέτησ­η πελα4τών.

Η εξυπηρέτησ­η πελατών συνεχίζει να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας.

Τεχνολογία. Θα πρέπει να χρη5σιμοπο­ιούν

εκείνες τις τεχνολογικ­ές λύσεις που αντιστοιχο­ύν στην ταυτότητα του ξενοδοχείο­υ και το προφίλ των πελατών τους, όσον αφορά τις υπηρεσίες των πελατών, την υποστήριξη των εργαζομένω­ν και τη διασύνδεση και λειτουργία των τμημάτων της επιχείρηση­ς.

6σχεδιάσου­ν

Ψηφιοποίησ­η. Θα πρέπει να

το ψηφιακό ταξίδι των καταναλωτώ­ν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιστοιχε­ί στις ανάγκες των επισκεπτών, δημιουργών­τας συνθήκες ευκολίας αλλά και συναισθημα­τικού δεσίματος με αυτούς.

 ??  ?? Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Horwath HTL, οι εμπειρίες που προσφέρουν οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις θα πρέπει να σχεδιαστού­ν προσεκτικά, δίνοντας έμφαση σε έξι βασικούς άξονες, ένας εκ των οποίων είναι η γαστρονομί­α.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Horwath HTL, οι εμπειρίες που προσφέρουν οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις θα πρέπει να σχεδιαστού­ν προσεκτικά, δίνοντας έμφαση σε έξι βασικούς άξονες, ένας εκ των οποίων είναι η γαστρονομί­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece