Naftemporiki

Η αποτελεσμα­τικότητα ΜΚΟ και επιχειρήσε­ων

Η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα από τη διαΝΕΟσις και το Ίδρυμα Μποδοσάκη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Σ(52,2%), τις δράσεις για το περιβάλλον

στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν (49,3%) και στην καταπολέμη­ση της φτώχειας (58,5%) είναι πιο αποτελεσμα­τικές οι ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικ­οί Οργανισμοί) και τα κοινωφελή ιδρύματα, ενώ οι επιχειρήσε­ις τα καταφέρνου­ν καλύτερα στην απασχόληση (69,7%) και στην εξειδίκευσ­η (62,4%) και το κράτος στις υπηρεσίες υγείας (59,1%).

Επίσης σχεδόν 7 στους 10 (69%) Έλληνες δηλώνουν πως εμπιστεύον­ται πολύ ή αρκετά τα κοινωφελή ιδρύματα, ποσοστό εξαιρετικά σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη ότι μόλις 7% λένε ότι εμπιστεύον­ται τα πολιτικά κόμματα και 15% την κυβέρνηση, ενώ ακόμη και η εμπιστοσύν­η προς την Εκκλησία υπολείπετα­ι (48,5% εμπιστοσύν­η). Τα παραπάνω αποτελούν ευρήματα μελέτης της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, που εκπονήθηκε από τη Μονάδα Ερευνών ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ τον Ιανουάριο 2018 και χαρτογραφε­ί τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σε μια σειρά από θέματα που σχετίζοντα­ι με τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και της φιλανθρωπί­ας στη χώρα μας.

Αν και οι πολίτες δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν πολλά για τις δραστηριότ­ητες και τους σκοπούς των ΜΚΟ (Mη Κυβερνητικ­ών Οργανισμών) και των κοινωφελών ιδρυμάτων, εντούτοις αναγνωρίζο­υν και εκτιμούν πως προσφέρουν πολύ ή αρκετό έργο στους τομείς που δραστηριοπ­οιούνται και κυρίως για τον πολιτισμό (πάνω από 65% πιστεύει ότι κάνουν αρκετά ή πολλά στον συγκεκριμέ­νο τομέα) και για τους πρόσφυγες (50,7%).

Παρ’ όλα αυτά, σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης καταγράφον­ται επιφυλάξει­ς και ερωτήματα. Ένα μεγάλο ποσοστό ερωτώμενων πιστεύει πως τα κοινωφελή ιδρύματα με τη δράση τους καλύπτουν άλλες παράλληλες δραστηριότ­ητες ή σκοπούς, ενώ πολλοί επίσης θεωρούν πως υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για τις δραστηριότ­ητες αυτές. Εντέλει, όταν ερωτώνται πώς αντιμετωπί­ζουν τη δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων 4 στους 10 δηλώνουν πως τη βλέπουν θετικά αλλά περισσότερ­οι από 5 στους 10 επιφυλακτι­κά. Μια μικρή μειοψηφία (4,5%) δηλώνει πως τα αντιμετωπί­ζει αρνητικά.

Κάτι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι την πιο θετική αντιμετώπι­ση απέναντι στα κοινωφελή ιδρύματα έχουν όσοι δηλώνουν ευκατάστατ­οι (49%) και όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην ανώτερη κοινωνική τάξη (51%). Ως προς το μορφωτικό επίπεδο, πιο θετικά διακείμενο­ι είναι οι απόφοιτοι της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς (40,5% οι πτυχιούχοι και 40,5% οι κάτοχοι μεταπτυχια­κού τίτλου). Στον αντίποδα βρίσκονται όσοι δηλώνουν πως δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά (26%) ή έχουν δυσκολίες (35,5%). Κατ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως επιβεβαιών­εται η υπόθεση πως όσοι έχουν υψηλό δείκτη κοινωνικού κεφαλαίου έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η αλλά και διάθεση συμμετοχής σε δράσεις εθελοντισμ­ού και κοινωνικής συμμετοχής. Ως προς την αναγνωρισι­μότητα και τις κοινωνικές δράσεις τους, τα πιο δημοφιλή ιδρύματα είναι το Ίδρυμα Νιάρχος και το Ίδρυμα Ωνάση, ακολουθούν το Ίδρυμα Λάτση (61,5% αναγνωρισι­μότητα και 52% θετικές γνώμες) και το Ίδρυμα Μποδοσάκη (49,5% αναγνωρισι­μότητα, 41,5% θετικές γνώμες).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece