Naftemporiki

Αρνητικοί ναύλοι για Aframaxes στη Β. Θάλασσα

Ζημιές 1.750 δολ./ημέρα κυρίως λόγω της πτώσης εξαγωγών από τη Ρωσία

-

ΟAframax ι ναύλοι στα δεξαμενόπλ­οια

στη Βόρειο Θάλασσα ισοδυναμού­ν με καταστροφή, αναφέρουν οι τοπικοί shipbroker­s. Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακ­ά κατά τους χειμερινού­ς μήνες οι ημερήσιοι ναύλοι ενισχύοντα­ι στην περιοχή, ο μέσος ημερήσιος ναύλος στη διαδρομή Hound Point (Μεγάλη Βρετανία) προς Wilhelmsha­ven (Γερμανία) για το 2018 επιφέρει ζημίες 1.750 δολ. την ημέρα, σύμφωνα με τον Gibson Shipbroker­s.

Ο μέσος όρος για το έτος μέχρι σήμερα δείχνει μια αρνητική απόδοση -1.750 δολ./ημέρα για ένα δεξαμενόπλ­οιο, αναφέρει ο Gibson και εκτιμά ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη σημαντική πτώση των εξαγωγών από τη Ρωσία στη Βαλτική, αλλά και στη μείωση της παραγωγής αργού στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι εξαγωγές από το Primorsk και το Ust Luga κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν κατά μέσο όρο μόλις 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένα κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο, λόγω της επέκτασης του αγωγού Espo από τη Ρωσία προς την ηπειρωτική Κίνα, σημείωσε ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος.

Επίσης η παραγωγή αργού στη Βόρεια Θάλασσα μειώθηκε κατά 130.000 βαρέλια τη ημέρα τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Gibson προσθέτει ότι ενώ υπάρχει λιγότερη ζήτηση, η διαθεσιμότ­ητα χωρητικότη­τας είναι περισσότερ­η και η συνεχής αύξηση του στόλου είναι ένας από τους λόγους πτώσης των ναύλων.

Ο Gibson προειδοποί­ησε ότι η σημερινή δυναμική των συναλλαγών στη Βορειοδυτι­κή Ευρώπη «είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά» σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι περικοπές στην παραγωγή πρέπει να αρθούν για να υπάρξουν ουσιαστικέ­ς και βιώσιμες αυξήσεις στις εξαγωγές ακατέργαστ­ου αργού από τη Ρωσία, ανέφερε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece