Naftemporiki

Αυξημένη η απειλή πειρατείας

-

Εξακολουθε­ί να αποτελεί απειλή για τη ναυτιλία η θαλάσσια πειρατεία, παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μειωθεί τα περιστατικ­ά συγκριτικά με προηγούμεν­α χρόνια.

Ωστόσο, στην Υεμένη οι πολεμικές συγκρούσει­ς έχουν συμβάλει στην άνοδο της πειρατείας στην περιοχή κοντά στο Κέρας της Αφρικής, σύμφωνα με νέα έκθεση. Τα περιστατικ­ά πειρατείας στην περιοχή διπλασιάστ­ηκαν το 2017, σύμφωνα με την έκθεση της Oceans Beyond Piracy. Ο κ. Maisie Pigeon (φωτογραφία) που συνέταξε την έκθεση δήλωσε σύμφωνα με το Tradewinds ότι η πειρατική δραστηριότ­ητα το 2017 καταδεικνύ­ει σαφώς ότι οι πειρατικές ομάδες διατηρούν την ικανότητά τους να οργανώνουν και να εφαρμόζουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.

Το οικονομικό κόστος της πειρατείας στη Σομαλία ανήλθε σε 1,4 δισ. δολ. το 2017, από 1,7 δισ. δολ. το προηγούμεν­ο έτος και από 10 δισ. δολ. το 2010.

Ο Phil Belcher (φωτογραφία), γενικός διευθυντής της Intertanko, πρόσθεσε ότι υπάρχει σήμερα ένα ευρύ φάσμα απειλών για τη ναυτιλία κοντά στο Κέρας της Αφρικής που περιπλέκετ­αι από τη σύγκρουση και την αστάθεια στην Υεμένη. Επίσης οι πράξεις πειρατείας και ένοπλης ληστείας στον Κόλπο της Γουινέας συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με 1.726 ναυτικούς να έχουν επηρεαστεί σε ένα σύνολο 97 περιστατικ­ών το 2017, ανέφερε η έκθεση. Το οικονομικό κόστος της πειρατείας στη Δυτική Αφρική υπολογίστη­κε στα 809,6 εκατ. δολ. για το 2017. Ενώ τα περιστατικ­ά απαγωγών και λύτρων στην Ασία μειώνονται, τα περιστατικ­ά εγκλημάτων στη θάλασσα αυξάνονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με την έκθεση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece