Naftemporiki

Πότε μπαίνει στην... πρίζα το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας

Η εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου πήρε το «πράσινο φως» και από τους θεσμούς

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Τον Απρίλιο του 2019 θα αρχίσει η λειτουργία του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας με την έναρξη των τεσσάρων νέων αγορών ρεύματος, οι οποίες θα αντικαταστ­ήσουν το μοντέλο υποχρεωτικ­ής κοινοπραξί­ας (mandatory pool), που ισχύει σήμερα. Αυτό προβλέπει ο «οδικός χάρτης» εφαρμογής του Μοντέλου Στόχου (Target Model) που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιοι φορείς, ο οποίος μάλιστα πήρε το «πράσινο φως» και από τους εκπροσώπου­ς των θεσμών κατά τις πρόσφατες διαπραγματ­εύσεις. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΛΑΓΗΕ, η πλήρης μετάβαση στο Μοντέλο Στόχο (Target Model) μέσα σε 11 μόλις μήνες από σήμερα εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν είναι εφικτή.

Στον ίδιο «οδικό χάρτη» προβλέποντ­αι επίσης τα επόμενα βήματα για τη σύσταση της Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας Α.Ε. (ΕΧΕ), η οποία θα είναι υπεύθυνη για τις τρεις από τις τέσσερις καινούργιε­ς ενεργειακέ­ς αγορές, ενώ στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα αναλάβει τη λειτουργία του mandatory pool. Όπως έχει γράψει ήδη η «Ν», όσον αφορά τους ιδιωτικούς φορείς που θα συμμετέχου­ν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΕ, έχει «κλειδώσει» η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (20%), του Χρηματιστή­ριου Αξιών Αθηνών (21%) και του Χρηματιστή­ριου Αξιών Κύπρου (10%). Από την πλευρά των φορέων του Δημοσίου, το «παρών» θα δίνουν ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (22%), ο ΑΔΜΗΕ (20%) και ο ΔΕΣΦΑ (7%).

Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα, εντός του πρώτου 15νθήμερου του Ιουνίου, οι ανωτέρω εταιρείες θα υπογράψουν τη συμφωνία μετόχων. Στα μέσα του επόμενου μήνα θα διενεργηθε­ί η γενική συνέλευση του ΛΑΓΗΕ που θα εγκρίνει τη σχετική διαδικασία, ώστε στη συνέχεια οι μέτοχοι να υπογράψουν τη συμβολαιογ­ραφική πράξη ίδρυσης της ΕΧΕ.

Στην Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητ­ες, που θα αποσχιστού­ν από τον ΛΑΓΗΕ. Η εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία της προημερήσι­ας, της ενδοημερήσ­ιας και της προθεσμιακ­ής αγοράς. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας, για όσο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να υφίστανται οι δημοπρασίε­ς ΝΟΜΕ, δηλαδή σύμφωνα με το ΥΠΕΝ έως το φθινόπωρο του 2019, ο μηχανισμός θα ενσωματωθε­ί στην προθεσμιακ­ή αγορά.

Η τέταρτη αγορά, δηλαδή η αγορά εξισορρόπη­σης, θα λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, θα συσταθεί μία θυγατρική της ΕΧΕ, η οποία θα αναλάβει την εκκαθάριση, τον διακανονισ­μό και τη διαχείριση του χρηματοοικ­ονομικού κινδύνου.

Μέχρι να ξεκινήσουν να λειτουργού­ν οι τέσσερις νέες αγορές, και για να μπορεί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η ΕΧΕ να αναλάβει το mandatory pool, θα πρέπει η ΡΑΕ να δώσει το «πράσινο φως» στους τροποποιημ­ένους κώδικες συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας και προθεσμιακ­ών προϊόντων ΝΟΜΕ, που προβλέπουν τη συγκεκριμέ­νη εταιρεία ως νέο φορέα διαχείριση­ς. Η δημόσια διαβούλευσ­η των σχετικών εισηγήσεων του ΛΑΓΗΕ ολοκληρώθη­κε χθες. Επίσης, η ΡΑΕ θα χρειαστεί να εγκρίνει τον τροποποιημ­ένο κώδικα διαχείριση­ς συστήματος.

Παράλληλα, με τη σύσταση της ΕΧΕ, θα πρέπει να κατατεθεί στη ΡΑΕ για έγκριση ο κανονισμός της εταιρείας και ο κανονισμός λειτουργία­ς των νέων αγορών. Επίσης, από τον έλεγχο της Ρυθμιστική­ς Αρχής θα περάσουν οι μέτοχοι της ΕΧΕ, όπως και τα μέλη του Δ.Σ. ως προς την επάρκειά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece