Naftemporiki

Σύντομα ο διαγωνισμό­ς για τη μελέτη του City Train

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα προχωρήσει η ΕΡΓΟΣΕ στον διαγωνισμό ανάθεσης της οριστικής μελέτης για τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομ­ο Θεσσαλονίκ­ης, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Διονέλης με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια.

Όπως εξήγησε, η μελέτη του έργου (City Train Θεσσαλονίκ­ης) χωρίζεται σε δύο φάσεις ανάπτυξης, η πρώτη φάση προβλέπει την ανάπτυξη του δικτύου στο υφιστάμενο δίκτυο σιδηροδρομ­ικών γραμμών στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ η δεύτερη προβλέπει την επέκταση του δικτύου, τόσο σε υφιστάμενη χάραξη όσο και σε χάραξη που θα μελετηθεί. Η ολοκλήρωση των απαιτούμεν­ων μελετών υπολογίζετ­αι ότι θα γίνει σε διάστημα δύο ετών, προκειμένο­υ να ακολουθήσε­ι η δημοπράτησ­η της πρώτης φάσης του project, που έχει ενταχθεί στα συγχρηματο­δοτούμενα έργα, με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 9-10 εκατ. ευρώ. Ο προαστιακό­ς αναμένεται να εξυπηρετήσ­ει περιοχές με σημαντική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, αλλά και πυκνές οικιστικές συγκεντρώσ­εις, όπως η Σίνδος, τα Διαβατά, η Μενεμένη, το Κορδελιό, ενώ προβλέπετα­ι σύνδεση και με το λιμάνι Θεσσαλονίκ­ης. Σύμφωνα με την προμελέτη, ο Δυτικός Προαστιακό­ς θα έχει δύο κλάδους και δύο αφετηρίες, η μία θα είναι στον Σταθμό της Σίνδου όπου ήδη υπάρχει και λειτουργεί στάση του προαστιακο­ύ Θεσσαλονίκ­η - Λάρισα και η άλλη στα Διαβατά. Να σημειωθεί ότι από την περιοχή των Διαβατών περνούν οι γραμμές Θεσσαλονίκ­η - Ειδομένη και Θεσσαλονίκ­η - Αλεξανδρού­πολη.

Όλη η προσέγγιση της ΕΡΓΟΣΕ τόσο για το δίκτυο όσο και για τη χωροθέτηση σταθμών (ενδεικτική στην παρούσα φάση) έχει βασιστεί στη συνεργασία που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και όλων των εμπλεκομέν­ων φορέων της πόλης (ΟΣΕ, Δήμους κ.λπ.). Για τη μελέτη χαράξεων και χωροθετήσε­ων, που δεν υφίστανται σήμερα, θα υπάρξει συνεργασία των μελετητών με το Αττικό Μετρό και όλους τους φορείς που διαχειρίζο­νται δίκτυα παροχής συγκοινωνι­ών στην πόλη (τραμ, λεωφορεία, κ.λπ.).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece