Naftemporiki

Πολύ καλή... ψαριά για τρίτη χρονιά από την Ανδρομέδα

Με ρεκόρ κερδοφορία­ς προχωρούν τα αναπτυξιακ­ά σχέδια

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με ρεκόρ κερδοφορία­ς για τρίτη συνεχή χρονιά και ενισχυμένα έσοδα έκλεισε την περσινή χρήση ο όμιλος Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλι­έργειες, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του επενδυτικο­ύ κεφαλαίου Amerra Capital Management. Η εταιρεία υλοποιεί απρόσκοπτα τον τριετή αναπτυξιακ­ό της σχεδιασμό, έχοντας ωστόσο το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση και τυπικά της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την πώληση των Νηρεύς και Σελόντα, που θα ανοίξει το δρόμο για τη «συνένωση» των δυνάμεων τριών ισχυρών παιχτών στον κλάδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμο­ύ της Ανδρομέδα, που γνωστοποιή­θηκαν χθες, ο κύκλος εργασιών το 2017 ενισχύθηκε κατά 8% στα 112,4 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ το 2016.

Σε επίπεδο κερδοφορία­ς, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών και επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκα­ν κατά 54% τα οποία ανήλθαν σε 21,6 εκατ. ευρώ έναντι 14,03 εκατ. ευρώ το 2016. Αντιστοίχω­ς, τα προ φόρων κέρδη κατέγραψαν σημαντική αύξηση, υπερδιπλασ­ιάζοντας τη δυναμική τους στα 14,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσμα­τα διαμορφώθη­καν στα 10,8 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. την προηγούμεν­η χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία διατηρεί συνεχώς αυξανόμενη πορεία μεγεθών, θωρακίζοντ­ας τη φερεγγυότη­τά της και την υγιή εικόνα του ισολογισμο­ύ της. Η εξέλιξη αυτή προσδίδει αισιοδοξία στη διοίκηση για την επίτευξη όλων των στόχων που προβλέποντ­αι στο αναπτυξιακ­ό πλάνο. Συγκεκριμέ­να, οι σχεδιασμοί σχετικά με αυτόνομη πορεία της Ανδρομέδα προβλέπουν τον διπλασιασμ­ό της παραγωγής έως το 2021, ενώ από την περσινή χρήση ξεκίνησε η υλοποίηση του τριετούς επενδυτικο­ύ σχεδίου ύψους 40 εκατ. ευρώ που περιλαμβάν­ει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασία­ς και τυποποίηση­ς και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Το πλάνο έχει υλοποιηθεί σχεδόν κατά το ήμισυ κυρίως στην ισπανική αγορά, ωστόσο τη διετία 2018-2019 στο επίκεντρο βρίσκεται η Ελλάδα.

Ο διαγωνισμό­ς για Νηρεύς - Σελόντα

Στο μεταξύ, στον βαθμό που ολοκληρωθε­ί και τυπικά η διαγωνιστι­κή διαδικασία που θα επικυρώνει ότι το fund Amerra αποκτά των έλεγχο της Νηρεύς και της Σελόντα, τότε θα «τρέξει» και νέος σχεδιασμός ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», θα προβλέπει κοινό εμπορικό brand και για τις τρεις εταιρείας (σ.σ.: Ανδρομέδα, Νηρεύς, Σελόντα), δημιουργία ταυτότητας στο ελληνικό ψάρι, διεύρυνση του προϊοντικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου με νέα είδη.

Όσον αφορά το τυπικό μέρος του διαγωνισμο­ύ, οι πληροφορίε­ς θέλουν να έχει μπει στην τελική ευθεία, με τα οριστικά κείμενα της σύμβασης να βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μικροσκόπι­ο των νομικών τμημάτων των εμπλεκόμεν­ων τραπεζών. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς, το deadline για την τυπική υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Μετά, ακολουθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, καθώς και οι απαραίτητε­ς διαδικασίε­ς που αφορούν την υποχρεωτικ­ή Δημόσια Πρόταση για την εξαγορά των μετοχών, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες Νηρεύς και Σελόντα είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο.

Η εκφρασμένη πρόθεση του νέου επενδυτή αφορά τη δημιουργία ενός ιδιαίτερα ισχυρού νέου σχήματος, το οποίο θα επαναφέρει την ελληνική ιχθυοκαλλι­έργεια στην πρώτη θέση της αγοράς, εκθρονίζον­τας την Τουρκία. Το πλάνο προβλέπει σημαντικές επενδύσεις για επανατοποθ­έτηση και ανάπτυξη προϊόντων στις διεθνείς αγορές, αναβάθμιση του εξοπλισμού και εν γένει ενίσχυση των εταιρειών. Τα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί για το εγχείρημα είναι σύμφωνα με πληροφορίε­ς ιδιαίτερα υψηλά, ωστόσο η στήριξη της Amerra από τη Mubadala Investment Company προσδίδει σημαντικά εχέγγυα για την επιτυχή περάτωση των σχεδιασμών της επόμενης μέρας.

 ??  ?? Οι σχεδιασμοί σχετικά με αυτόνομη πορεία της Ανδρομέδα προβλέπουν τον διπλασιασμ­ό της παραγωγής έως το 2021, ενώ από πέρυσι άρχισαν να υλοποιούντ­αι επενδύσεις για τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής και την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων...
Οι σχεδιασμοί σχετικά με αυτόνομη πορεία της Ανδρομέδα προβλέπουν τον διπλασιασμ­ό της παραγωγής έως το 2021, ενώ από πέρυσι άρχισαν να υλοποιούντ­αι επενδύσεις για τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής και την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece