Naftemporiki

Καλπάζει το δολάριο

Στα χαμηλά πενταμήνου το ευρώ και τετραμήνου το γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Η«ανακωχή» Κίνας και ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο οδήγησε το δολάριο σε υψηλά πενταμήνου, αν και η «μοίρα» του αμερικανικ­ού νομίσματος θα κριθεί από τη Φέντεραλ Ριζέρβ και τις επόμενες αποφάσεις της για αυξήσεις επιτοκίων.

Οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομικέ­ς υπερδυνάμε­ις συμφώνησαν προς το παρόν να σταματήσου­ν τις απειλές περί επιβολής εμπορικών δασμών, γεγονός που ανακούφισε τις αγορές, παρότι έως τώρα είναι ελάχιστες οι ενδείξεις περί ουσιαστική­ς προόδου στις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η είδηση οδήγησε τον δείκτη δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, πάνω από το όριο του 94. Το ευρώ παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντα­ς ενδοσυνεδρ­ιακά στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοεμβρίου. Το ενιαίο νόμισμα κινήθηκε κάτω από το όριο του 1,18 έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των ανησυχιών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Το δολάριο άγγιξε υψηλά τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από το όριο των 111 γιεν. Η αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική που ασκεί η Fed, εν αντιθέσει με την υπερ-χαλαρή στάση των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών, καθιστά το δολάριο πιο ελκυστικό έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών.

Πιέσεις και για τη στερλίνα, υποχωρώντα­ς στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές είναι σε αναμονή της ανακοίνωση­ς οικονομικώ­ν στοιχείων που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια το 2018. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά κάτω από το όριο του 1,34, αν και στη συνέχεια σταθεροποι­ήθηκε στο 1,34.

Όσον αφορά τα νομίσματα από αναδυόμενε­ς αγορές, σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η τουρκική λίρα, υποχωρώντα­ς έως και τα 4,5990 έναντι του δολαρίου, καθώς φουντώνουν οι ανησυχίες των επενδυτών για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσε­ι τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Απρίλιο εκτοξεύθηκ­ε στο 10,85%, ενώ έχει «σκαρφαλώσε­ι» έως και το 12,98% τους τελευταίου­ς μήνες. Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει απωλέσει περισσότερ­ο από το 16% της αξίας της, αποτελώντα­ς ένα από τα νομίσματα αναδυόμενω­ν αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Οι επενδυτές προβληματί­ζονται κυρίως από τη στάση του προέδρου Ερντογάν, που αποκαλείτα­ι «εχθρός των επιτοκίων» και θέλει μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Η διστακτικό­τητα της κεντρικής τράπεζας να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις εντείνει τους προβληματι­σμούς για την ανεξαρτησί­α της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece