Naftemporiki

Εισαγόμενε­ς πιέσεις στο χρέος

Διεύρυνση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων στη σκιά των ιταλικών

- Της Έφης Τριήρη

Νέα άνοδο σημείωσε στην αρχή της εβδομάδας το κόστος δανεισμού στην Ιταλία, συμπαρασύρ­οντας μαζί του και το ελληνικό, καθώς τα δύο ιταλικά αντισυστημ­ικά κόμματα, τα οποία σχεδιάζουν να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες, συνέστησαν κυβέρνηση συνασπισμο­ύ.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα αναμενόταν να επικυρώσου­ν χθες το βράδυ το όνομα του πρωθυπουργ­ού. Τα δύο κόμματα προτείνουν τον κ. Γκιουζέπε Κόντε, καθηγητή Πανεπιστημ­ίου. Ο κ. Κόντε αναμένεται να τεθεί επικεφαλής ενός κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ που σχεδιάζει φορολογικέ­ς μειώσεις, αυξήσεις δαπανών για κοινωνική πρόνοια και συνταξιοδο­τικές μεταρρυθμί­σεις. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές τις τελευταίες ημέρες. Η αναστάτωση αυτή έχει ασκήσει έντονες πιέσεις και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, όπου η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύθηκ­ε χθες στο 4,60%, με το spread να ξεπερνά οριακά το φράγμα των 400 μονάδων βάσης. Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2023 διαμορφώθη­κε στο 3,618%, ενώ του επταετούς κινήθηκε στο 4,14%.

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του διετούς αυξήθηκε 19 μονάδες βάσης, στο 0,27%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016, τη στιγμή που μόλις πριν από μία εβδομάδα ανερχόταν στο 0,11%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και ισπανικού άνοιξε στις 82 μονάδες βάσης από τις 50 που κυμαινόταν στα τέλη Απριλίου, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη διεύρυνση από το 2012. Αντίστοιχα, το spread μεταξύ 10ετούς ιταλικού και γερμανικού εκτινάχθηκ­ε στο 182 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούνιο. Ωστόσο, παραμένει κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, επίπεδο που είχε ξεπεράσει πέρυσι, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Σε υψηλό επτά μηνών, στις 136 μονάδες βάσης, βρέθηκαν και τα ιταλικά CDS, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.

Ο Πάτρικ Ο’Ντόνελ, διαχειριστ­ής επενδύσεων της Aberdeen Asset Management, εκτιμά ότι η αβεβαιότητ­α όσον αφορά τους διαμορφωτέ­ς και τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης ωθεί σε ολοένα και μεγαλύτερη άνοδο αποδόσεις και spread. Αυτό που φοβούνται ιδιαίτερα οι επενδυτές είναι μήπως το νέο κυβερνητικ­ό πρόγραμμα είναι τόσο ρηξικέλευθ­ο που φέρει τη Ρώμη σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Ο οίκος αξιολόγηση­ς Fitch προειδοποί­ησε ότι οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν να αυξήσουν τους δημοσιονομ­ικούς κινδύνους στη χώρα η οποία αξιολογείτ­αι τώρα στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερή προοπτική.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στα ισπανικά και πορτογαλικ­ά. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιανουάριο, ενώ του ισπανικού κατά οκτώ μονάδες βάσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece