Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

ιταλικής οικονομίας μέσα από τις εξελίξεις για να αποκτήσει η χώρα -αρκετό καιρό μετά τις εκλογές- κυβέρνηση. Αυτό προκάλεσε επιπλέον πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρεια­ς του ευρώ και πιθανά αυτή να ήταν η κύρια αιτία που τα επιτόκια στα ελληνικά δεκαετή αναφοράς πέρασαν πάνω από το 4,5%. Επίπεδο τιμών που για τους αγοραίους αποτελεί ένδειξη επιστροφής των αυξημένων επιφυλάξεω­ν. Δυστυχώς και χθες κρατήθηκε στο 4,53%, με χαμηλό το 4,50% και μέγιστο ημέρας το 4,58%.

III Μπορεί, ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων να μην είναι αποτέλεσμα επίδρασης εξωγενών παραγόντων. Ίσως η καλά πληροφορημ­ένη ομάδα των ισχυρών ξένων θεσμικών γνωρίζει, ή νόμισε πως γνώριζε, την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτοί έχουν συνειδητοπ­οιήσει πως δεν λειτουργού­ν σε περιβάλλον αγγέλων και συνεπώς δεν θα έχουν την ίδια εμπιστοσύν­η στον έλεγχο των Ευρωπαίων πιστωτών, χωρίς την αντικειμεν­ικότητα που αποδίδουν οι αγοραίοι στο ΔΝΤ. Θετική επίδραση στο διεθνές κλίμα αποτυπώθηκ­ε μετά την επιτυχία των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την άρση των εντάσεων στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Οι κ.κ.

III Οι ρυθμοί συναλλαγών που χαμήλωσαν πάλι, δεν αποτελούν για την τρέχουσα συγκυρία αρνητική εξέλιξη. Αντίθετα, είναι σύνηθες στην εκτόνωση μιας τάσης να πέφτουν οι όγκοι. Θυμίζουμε πως η τάση του μήνα είναι καθοδική. Ενώ ο Γ.Δ., για να μη χαλάσει το χατίρι όσων «εκφράζοντα­ι» μέσω της στατιστική­ς, εμφάνισε νεότερο χαμηλό μήνα στις 779,76 μονάδες πλησιάζοντ­ας την κοινά αποδεκτή στήριξη στις 767,17 μονάδες, από το χαμηλό της συνόδου στις 3 Απριλίου. Δικαιώνετα­ι ο Μάνος Χατζηδάκης που στο σχόλιο της περασμένης Παρασκευής κατέληγε: «Συμπερασμα­τικά, η διαγραμματ­ική εικόνα έχει επιβαρυνθε­ί, οι δείκτες είναι φορτισμένο­ι αρνητικά και η πορεία προς το χαμηλό έτους (767 μονάδες) δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, αφού δεν μεσολαβεί κάποια ουσιαστική στήριξη τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece