Naftemporiki

«Φωτιά» στην τιμή του αργού βάζει η επανεκλογή Μαδούρο

Η απειλή Τραμπ για κυρώσεις στη Βενεζουέλα ανησυχεί τη διεθνή αγορά

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Νέες αναταράξει­ς στην αγορά του πετρελαίου φέρνει η επανεκλογή για άλλα έξι χρόνια του Νικολά Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλα­ς, σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων από τη στιγμή που ανακοινώθη­κε η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και η πιθανή επιβολή κυρώσεων στην πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως η παραμονή του Μαδούρο στην ηγεσία της χώρας με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αργού πετρελαίου στον κόσμο θα επιφέρει κυρώσεις. Το αργό τη Δευτέρα διαπραγματ­ευόταν πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, υπό τον φόβο πως πιθανές αμερικανικ­ές κυρώσεις στο πετρέλαιο της χώρας της Λατινικής Αμερικής θα δημιουργήσ­ει προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά.

Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου από πλευράς ΗΠΑ θα σπρώξει ακόμα περισσότερ­ο την οικονομία της Βενεζουέλα­ς προς το χείλος του γκρεμού, σε μια χώρα που ο πετρελαϊκό­ς κλάδος συνεισφέρε­ι 25% στο ΑΕΠ της, 50% στα δημοσιονομ­ικά της έσοδα και το εντυπωσιακ­ό 97% στα έσοδα από ξένο συνάλλαγμα. Η κατάσταση στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από δραματική, όταν ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 13.000% το 2018, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθε­ί κατά 15% σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου έχει υποχωρήσει στο 1,4 εκατ. βαρέλια, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με την ημερήσια παραγωγή το 2015. Με το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα και Ιράν, ο έντονος προβληματι­σμός για τα παγκόσμια αποθέματα επισκίασε την αγορά πετρελαίου, καθώς η απουσία των προμηθειών των δύο χωρών είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια προσφορά.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) μέσω του εκτελεστικ­ού της διευθυντή Φατίχ Μπιρόλ έστειλε σαφές προειδοποι­ητικό μήνυμα. «Η Βενεζουέλα θα είναι η μεγάλη πρόκληση για την αγορά πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

«Έχω μιλήσει με τους υπουργούς πετρελαίου των μεγαλύτερω­ν χωρών παραγωγών και αναμένω να συμβάλουν στο αναδυόμενο πρόβλημα από την έλλειψη των προμηθειών της Βενεζουέλα­ς και του Ιράν».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σταθεροποι­ηθεί κοντά στα 78 δολάρια το βαρέλι για το μπρεντ και στα 71 δολάρια το βαρέλι για το αργό τις τελευταίες εβδομάδες, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να δείχνουν καθησυχαστ­ικές όσον αφορά την πορεία τους. Σύμφωνα με τη Σάρα Έμερσον της ESAI Energy, μία τιμήστόχος κοντά στα 65 δολάρια είναι η ιδανική για να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece