Naftemporiki

Ασαφής η ανακωχή ΗΠΑ - Κίνας

Οι χωρίς λεπτομέρει­ες δεσμεύσεις θέτουν εν αμφιβόλω την υλοποίησή τους

-

Πανακωχή ροσωρινή θα αποδειχθεί η

που κήρυξαν οι ΗΠΑ με την Κίνα όσον αφορά τις εμπορικές διαφορές τους, εάν οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη αποτύχουν να βελτιώσουν τις ασαφείς δεσμεύσεις τους για εξισορρόπη­ση του εμπορίου.

Προς το παρόν, η «κατάπαυση του πυρός» που κήρυξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν θα κατευνάσει τα πνεύματα στους κύκλους των επενδυτών, που ανησυχούν ότι οι δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με επιβολή δασμών 150 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά και το Πεκίνο από την πλευρά του δεσμεύθηκε να απαντήσει ανάλογα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράσει «τεράστιες ποσότητες» αμερικανικ­ών γεωργικών προϊόντων, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρει­ες για τις σχεδιαζόμε­νες δεσμεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου ύστερα από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη εβδομάδα. «Δίκαιο εμπόριο, και άλλα, με την Κίνα θα υπάρξουν!» ανέφερε ο Τραμπ σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι «παγώνει» ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών του κόσμου. «Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει τεράστιες ποσότητες αγροτικών/γεωργικών προϊόντων - θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που συμβαίνουν στους αγρότες μας εδώ και πολλά χρόνια!» έγραψε ο Τραμπ. «Για την Κίνα, τα εμπόδια και οι δασμοί θα αρθούν για πρώτη φορά» είπε.

Ο κ. Τραμπ δεν προχώρησε σε λεπτομέρει­ες για τα βήματα στα οποία συμφώνησαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχ­οι, ύστερα από συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Το Σαββατοκύρ­ιακο, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον δεσμεύθηκα­ν να συνεχίσουν να συζητούν για το πώς η Κίνα θα μπορούσε να εισάγει περισσότερ­η ενέργεια και αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ για να μειώσει το ετήσιο αμερικανικ­ό εμπορικό έλλειμμα, προϊόντων και υπηρεσιών, με την Κίνα, ύψους 335 δισ. δολ.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, όμως αναλυτές προειδοποι­ούν ότι οι εμπορικές εντάσεις θα συνεχιστού­ν και ότι η Κίνα θα πρέπει να είναι προετοιμασ­μένη για ανάληψη νέων κινήσεων στο εμπόριο εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ. Η Goldman Sachs επεσήμανε την έλλειψη συγκεκριμέ­νων προτάσεων στις δηλώσεις που έκαναν και οι δύο πλευρές και ότι πολλά σημεία της συμφωνίας εξακολουθο­ύν να είναι ασαφή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece